Photo taken in Catania, Italy Beeld Getty Images/EyeEm
Photo taken in Catania, ItalyBeeld Getty Images/EyeEm

Zóveel dagen per jaar drinken we gemiddeld een borrel (spoiler: ‘t zijn er best veel)

Met de feestdagen op komst, trekken we misschien nét iets vaker een fles wijn of biertje open. Maar wist je dat we dat in Nederland sowieso maar wat graag doen? Gemiddeld drinken we met z'n allen 112 dagen per jaar een alcoholische versnapering. Voor de snelle rekenaars onder ons: juist, dat is vaker dan twee dagen in de week. Daarmee zijn we een van de grootste drinkers ter wereld.

Kim Van WeeringGetty Images/EyeEm

Maar of we daar nou trots op moeten zijn...?

In het jaarlijkse Global Drug Survey Report staan we dit jaar op een ‘knappe’ derde plek. Alleen in Frankrijk en Nieuw-Zeeland houden ze nóg meer van een borrel dan wij. De Fransen voeren de lijst met 132 dagen per jaar aan, gevolgd door de Nieuw-Zeelanders met 120 dagen per jaar.

Met dank aan de mannen

Niet onbelangrijk om te vermelden: de Hollandse mannen trekken het gemiddelde een tikkie omhoog. Gemiddeld drinken de heren 121 dagen per jaar alcohol. Bij de vrouwen gaat er daarentegen 'slechts’ op 102 dagen per jaar een alcoholisch drankje in.

Maar dat kunnen dus ook dagen zijn waarop we slechts één drankje doen. Als we het ‘wereldklassement’ van het aantal dronken dagen bekijken, staan we met ons kikkerlandje (gelukkig) een stuk minder hoog op de lijst. Met 26,7 dagen per jaar zijn de Australiërs de grootste dronkelappen, gevolgd door de Denen met 23,8 dagen. Gemiddeld zitten we als Hollanders op 15,7 dronken dagen. Iets meer dan één uitschieter per maand dus.

Hoe vaak borrel jij eigenlijk?


Hoeveel alcohol is eigenlijk gezond voor je? Diëtiste Wendy vertelt het je:

Bron: RTL Nieuws, Global Drug Survey Report

Zóveel dagen per jaar drinken we gemiddeld een borrel (spoiler: ‘t zijn er best veel) Beeld Getty Images
Zóveel dagen per jaar drinken we gemiddeld een borrel (spoiler: ‘t zijn er best veel)Beeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden