Zóveel ongedierte zit er in een echte kerstboom Beeld Getty Images
Zóveel ongedierte zit er in een echte kerstboomBeeld Getty Images

Zóveel ongedierte zit er in een echte kerstboom

Als je een kerstboom in huis haalt, krijg je er gratis en voor niets wat ongedierte bij. En niet zo’n beetje ook: volgens een Deense onderzoeker zitten er in de gemiddelde boom – niet schrikken – 25.000 kriebelige beestjes.

Susan DalstraGetty Images

Hartstikke gezellig zo’n boom in huis, maar al die insecten maken die boom toch een stuk minder feestelijk. Er is helaas niet zoveel aan te doen, omdat de meeste beestjes in het hout of de strooisellaag van de boom leven.

Ongedierte in de kerstboom

RTV Noord-Holland schakelde bioloog Bas Difize in om de kerstboom te ontleden. Dat heeft hij grondig gedaan en dit is wat hij vond.

  1. Spinnen. Voor spinnen is de kerstboom een feestje. Controleer de boom van tevoren dus even op kruisspinnen om de rust in huis te bewaren.
  2. Springstaartjes. De naam zegt het al: deze beestjes kunnen springen. Ze hebben 6 poten en kunnen door de 2 aanhangsels aan hun achterlijf tot wel 8 centimeter ver springen.
  3. Mijten. Heel veel mensen zijn hier allergisch voor. Huisstofmijt is hetzelfde als gewone mijt. Maar goed, als je bedenkt dat mijt ook in je matras zit, valt de kerstboom nog wel mee...
  4. Wantsen. Ze zitten niet alleen in je bed, maar ook in de kerstboom.
  5. Bladluis. Deze had je misschien al wel aan zien komen: bladluis. Ze zuigen het sap uit de boom en zijn met héél veel tegelijkertijd op dezelfde plek.

Geen zorgen

Voordeel: de insecten houden het waarschijnlijk maar een dag vol. “Omdat ze zich niet kunnen voeden met het beperkte plantenleven dat in de meeste huishoudens kan worden gevonden, zullen de beestjes snel uitdrogen en sterven”, vertelt Hoofddocent entomologie Bjarte Jordal van de Noorse Universiteit van Bergen aan RTL Nieuws.

Heb je nou helemaal geen zin in al dat onaangekondigde bezoek? Schud dan de kerstboom goed uit voordat je hem over de drempel het huis in sleept. Dat scheelt allicht íets. Of koop een kunstboom.

Kerstboom gekocht? Tuinvlogger Loes legt je uit hoe je die zo lang mogelijk mooi houdt:

Bron: Metronieuws, RTV Noord-Holland, RTL Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden