null Beeld

Zwangere vrouw klaagt op Facebook over jeuk en redt daarmee het leven van haar kindje

De zwangere Christina DePino was opgelucht toen ze met 35 weken nog geen last had van zwangerschapskwaaltjes. Christina voelde zich topfit en had gelukkig geen last van de lichamelijke ongemakken waar veel andere zwangere vrouwen mee kampen. Toen ze ineens last begon te krijgen van een onverklaarbare jeuk over haar hele lichaam, maakte ze zich dan ook direct zorgen. 

Erandi Godinez

In bovenstaande video is te zien wat er in je lichaam gebeurt tijdens een zwangerschap, maar wat Christina overkwam is wel heel bizar.

Slapeloosheid

De vrouw had zo’n ontzettende jeuk, dat ze ’s avonds maar met moeite in slaap kon vallen. Hoewel ze onlangs was verhuisd naar een plek met een droger klimaat, leek het haar stug dat de symptomen daardoor werden veroorzaakt.

Bebloede armen en benen

''De jeuk was zo erg dat ik niet meer terug mijn bed in kon gaan als ik eenmaal wakker was. Ik liep rond met bebloede benen en armen omdat de jeuk gewoon te ondraaglijk was,'' vertelt Christina aan CBS News. ''Op een gegeven moment deed ik gewoon geen oog meer dicht.''

Facebook

In een opwelling besloot de vrouw haar frustratie over de jeuk te delen op Facebook. Ze hoopte dat haar vrienden haar wellicht konden vertellen wat er aan de hand was, en gelukkig voor haar deden ze dat ook. Een paar vrienden suggereerden dat ze misschien last had van een zeldzame, maar serieuze aandoening genaamd ‘zwangerschapscholestase’: een aandoening van de lever waarbij stuwing van gal optreedt tijdens de zwangerschap. Een van de belangrijkste symptomen van deze aandoening is jeuk.

Aandoening

Voor het ongeboren kind kunnen de gevolgen echter ernstiger zijn. Het kan leiden tot vroeggeboorte en zelfs doodgeboorte. Christina besloot daarom direct een afspraak te maken bij de dokter en zich te laten testen. Toen uit het onderzoek bleek dat ze inderdaad last had van zwangerschapscholestase, besloten de artsen om haar kindje al met 37 weken te halen. Op 28 maart werd Christina moeder van een gezond meisje, genaamd Lexa Rae.

Viral post

Christina realiseert zich maar al te goed dat haar Facebookpost wellicht het leven van haar kindje heeft gered. Om meer bekendheid te creëren over de aandoening, besloot Christina daarom om haar verhaal nogmaals op Facebook te delen. In een post die inmiddels al meer dan 25.000 keer is gedeeld, roept ze vrouwen met soortgelijke klachten op om een afspraak te maken met hun huisarts.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

LEES OOK:

Bron: Goodhousekeeping. Beeld: iStock/Facebook

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden