Manon #39 Beeld Libelle
Manon #39Beeld Libelle

PREMIUMDagboek #39

Dagboek van Manon: “Als ik naar Mia’s voordeur loop, hoor ik luid kindergehuil”

Manon schrijft in haar dagboek over haar moeder, gezin, vriendinnen en werk bij de plaatselijke krant. Met haar ex Joris kreeg ze Robbert en dochter Willeke, nu pubers. Ze heeft een relatie met de veel jongere Boy, de vader van baby Titia.

RedactieLibelle

Vrijdag

Voor de rubriek ‘Het klimaat en ik’ interview ik een vrouw die bijna geen afval produceert. Ze maakt haar eigen shampoo, koopt alleen onverpakte seizoensgroenten en als ze naar de bakker gaat, neemt ze haar eigen broodzak mee. Zelfs haar maandverband is wasbaar. “En als je een lekker kopje koffie wilt?”

Met een vies gezicht zegt ze: “Ik koop natuurlijk geen cups, dat zorgt toch voor een berg plastic. Ik gebruik herbruikbare filters en de koffieprut gooi ik op de composthoop.”

Nadat ze me nog wat tips heeft gegeven over het zelf maken van schoonmaakmiddel, rijd ik weer naar huis. ’s Middags werk ik het interview uit en doe ik nog wat andere klusjes voor de krant. Daarna haal ik Titia op bij Mia, haar gastouder. Als ik naar haar voordeur loop, hoor ik luid kindergehuil. Pas na twee keer bellen doet Mia open, ze heeft een meisje van een jaar of twee op haar heup, met een betraand gezichtje. “Hi Manon! Het ging prima, hoor. Titia heeft de hele dag met grote ogen naar de andere kinderen gekeken.” Ik loop achter haar aan de woonkamer in, waar drie kinderen plus Titia naar een enorm scherm zitten te turen. Zo apathisch, ze lijken wel zombies. Blijkbaar heeft Mia mijn gedachten gehoord. Verontschuldigend zegt ze: “Ze zijn moe. We zijn de hele dag naar de speeltuin geweest.”

“Met Titia in de wagen?”

“Ja, die kleintjes slapen nog overal.” Ik heb nog honderd vragen, maar ze draait zich al om om Titia uit haar wippertje te halen. Als ze me mijn kind aangeeft, is er eindelijk die blik van herkenning. Titia kraait blij, drukt haar lijfje tegen me aan en steekt haar duim in haar mond. “We gaan snel naar huis”, zeg ik tegen haar donkere krullen.

“Tot volgende week, Titia”, zegt Mia, en ze streelt haar over haar wang.

Terwijl ik naar huis rijd, probeer ik te bedenken waarom ik toch een wat unheimisch gevoel heb. Ik kan niets verzinnen, behalve dat Mia niet Titia’s moeder is.

Thuis staat Boy al te koken. “Titiaa!”, roept hij met een big smile. “Hoe ging het?”

“Heel goed, denk ik.”

“Heeft ze lekker geslapen? En hoe ging het met de boterham?”

“Eigenlijk weet ik het niet.”

“Heeft Mia je niet zo’n schriftje gegeven waarin alles over Titia staat?” Boy kijkt me met opgetrokken wenkbrauwen aan.

“Volgens mij niet.”

“Volgende week geef ik wel zo’n schriftje mee. Ik vind het wél belangrijk om te weten hoe het met mijn kind gaat.” Hij gaat verder met uien snijden en aan zijn driftige gehak merk ik dat hij kwaad op me is.

Zondag

Mams en ik lopen met Titia in de wagen over de hei. “Volgende week gaat Wils weer naar school”, zeg ik. “Robbert begint de week erop aan zijn studie en dan is het gewone leven echt weer begonnen.”

“Zie ik daar nou een hert?”, vraagt mams. Ze blijft staan. Ik zie niks. Volgens mij is er ook helemaal geen hert, maar heeft ze een excuus nodig om even op adem te komen. Nu ze niet meer in de winkel werkt, gaat haar conditie achteruit en ze is ook aangekomen. Zonde, want zo oud is ze nog lang niet.

“Heeft Wils jou nog uitgebreid over haar vakantie in Frankrijk verteld?” vraag ik.

Ze schudt haar hoofd. “Ik heb haar al een hele tijd niet gesproken.”

“Ze vertelde me zo’n vreemd verhaal over de moeder van Floris. Ze zou haar gezin in de steek hebben gelaten voor een of ander Franse graaf. Bij hem is ze ook weer weggegaan en nu houdt ze zich bezig met liefdadigheid en zit ze in dat jesetleventje. Haar kinderen ziet ze maar een keer per jaar.”

Mams geeft me een arm. “Zou het echt waar zijn? Het klinkt bijna als een sprookje.”

“Met Floris’ moeder als boze heks.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden