Marktplaats Misères Beeld Libelle
Marktplaats MisèresBeeld Libelle

PREMIUM

Marktplaats Misères: “Hij wisselde de telefoons ongezien om en rende met die van mij weg”

Iedere week vertelt een lezeres over haar meest ellendige ervaring op Marktplaats. Dit keer vertelt Davina (29) hoe ze werd bestolen van haar iPhone: “Dat hij zijn simkaart in mijn telefoon wilde doen om ’m even uit te testen, vond ik op dat moment niet verdacht.”

Tara StokdijkLibelle

Verkoper: Davina (29)
Item: iPhone
Vraagprijs: €600,-

“Omdat ik een telefoon van mijn werk kreeg, bood ik mijn oude iPhone te koop aan op Marktplaats. Na wekenlang chatten, onderhandelen en het weigeren van de meest belachelijke biedingen, sloot ik eindelijk een goede deal met een man.

Geen digitale praktijken

Toen ik ontdekte dat deze meneer bij mij in de stad woont, wilde ik mijn telefoon al helemaal graag aan hem verkopen. De iPhone via de post versturen leek me namelijk onverstandig en je hoort veel verhalen over digitale oplichting. Daarom leek het mij een fijn idee dat hij de iPhone zou komen ophalen.

Samen met een vriend

Het contact verliep netjes, de afspraak was snel gemaakt en eenmaal op het afgesproken moment stond hij keurig op tijd voor de deur. Hij kwam samen met een andere man, maar daar dacht ik niks geks van.

Even testen...

De man kwam erg vriendelijk over. We kletsten wat over de iPhone en hij maakte zelfs nog een paar gevatte grappen over onze woonplaats. Er was totaal geen aanleiding om argwaan te krijgen. Toen hij vroeg of hij zijn simkaart even in de iPhone mocht doen om te testen of hij het deed, vond ik dat prima. “Je hoort zoveel verhalen over oplichting. Toch even testen!”, grapte hij nog. Zijn vriend was intussen teruggelopen naar hun auto, omdat hij het dakraam per ongeluk had laten openstaan. Nu weet ik dat dit slechts een smoesje was.

Neptelefoon

De man haalde de simkaart uit zijn telefoon en deed ’m in die van mij. Wat ik op dat moment niet wist is dat de telefoon waar de simkaart uitkwam, een neptelefoon was. Met mijn telefoon belde hij naar zijn vriend, die nog bij de auto was. Vanaf mijn voordeur konden we hem niet zien, ze hadden expres uit het zicht geparkeerd. De telefoon ging over en tientallen secondes gingen voorbij: de vriend nam niet op. De man trok een verbaasd gezicht naar me: wat was zijn vriend nou aan het doen? Waarom nam hij niet op?

Wisseltruc

“Ik loop er even naartoe”, zei hij uiteindelijk. En toen gebeurde het. Hij gaf me mijn telefoon terug, tenminste, dat dacht ik! Achteraf blijkt dat hij op dat moment de twee telefoons omwisselde en mij de neptelefoon gaf. Ik stond er met mijn neus bovenop, maar had het niet in de gaten. Ik was ervan overtuigd dat ik mijn eigen telefoon in handen had, toen hij naar de auto liep. Tot mijn grote verbazing zag ik de twee met gierende banden wegrijden. Mijn telefoon was weg, de man had nog niet betaald en ik bleef verward achter.

Aangifte

Inmiddels heb ik aangifte gedaan bij de politie, maar dat heeft nog niks opgeleverd. Met verbazing keek ik naar de neptelefoon: wat kunnen ze die goed namaken! Helaas had ik mijn eigen iPhone al teruggezet naar de fabrieksinstellingen, waardoor-ie voor mij niet traceerbaar is. Ik vrees dat ik het apparaat nooit meer terugzie.”

Ook zoiets meegemaakt?

Heb jij ook zo’n verhaal? Vertel ons over jouw Marktplaats Misère door onderstaand formulier in te vullen en wie weet verschijnt het verhaal binnenkort op Libelle.nl. We vragen je om het verhaal zo uitgebreid mogelijk te vertellen. Het mag uiteraard anoniem.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden