Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Een week lang zette ik 10.000 stappen per dag - en dit is het resultaat

Wat gebeurt er met je als je een week lang elke dag 10.000 stappen zet? Libelle’s Caroline testte het uit. “Verklaar me voor gek, maar ik heb echt het idee dat ik een deel van m’n lovehandles heb weggelopen.”

Ik ben niet vies van een wandelingetje door het park, en ook naar het station lopen als m’n fiets kapot is, vind ik geen probleem. Maar écht veel lopen, nee, dat doe ik niet. Terwijl uit onderzoek blijkt dat het ontzettend goed voor je is. Sterker nog: je zou 7 jaar langer kunnen leven als je geregeld wandelt. Kijk, dat vind ik motiverend.

Advertentie

Uitdaging
En dus besluit ik de uitdaging aan te gaan: een week lang ga ik proberen 10.000 stappen per dag te zetten. Waarom zoveel? Dat aantal is volgens onderzoekers de norm om je gezondheid (en gewicht) op peil te houden. Om bij te houden of dat lukt, gebruik ik een stappenteller. Een klein dingetje dat makkelijk in je broekzak past en waar je niets van merkt.

Dag 1
Omdat ik eigenlijk geen idee heb hoeveel ik normaal gesproken loop op een dag, begin ik met een ‘testdag’. Ik fiets naar het station en neem eenmaal op werk de lift naar boven – zoals altijd. Halverwege de dag kijk ik op m’n stappenteller: 1.300 stappen. 1.300?! Ik schrik ervan hoe weinig ik blijkbaar loop. Om het gemiddelde toch nog een beetje op te krikken, loop ik na werk naar huis, een tochtje van zo’n 10 minuten. Toch ben ik aan het einde van de dag nog steeds niet echt onder de indruk: een magere 4.000 stappen…

Dag 2
De testdag zit erop, tijd voor het echte werk. Ik loop naar het station en zet daarmee al zo’n 1.500 stappen. Hoppa, dat zijn er al meer dan gister halverwege de dag. Normaal gesproken gun ik mezelf ’s ochtends de lift, maar ik neem dit keer de trap. Dit gaat goed! Tot ik naar huis wil lopen: er liggen 2 pakketjes voor me op het station en ik dacht die wel even onder m’n arm mee te kunnen nemen, maar ze blijken zo groot te zijn dat ik met de bus moet (hè, jammer). Gelukkig ga ik ’s avonds uit eten en kan ik nog wat stappen inhalen door naar het restaurant te wandelen. Toch valt het resultaat tegen: 6.600 stappen.

Dag 3
Ik heb vandaag ochtenddienst en zou mezelf in een normale week de bus gunnen, maar ga nu lekker lopen. Het is nog geen half 7 en ik heb al 1.500 stappen gezet, best een goed gevoel! Ook op de terugweg ga ik lopen. Thuis ontdek ik dat ik m’n vuilnis weg moet gooien: niet bepaald een klusje dat ik graag doe, maar dit keer denk ik vooral aan de extra stappen die ik zet. Omdat het resultaat nog steeds tegenvalt (hoe doen mensen dit?) bel ik m’n zusje op voor een wandeling. En ja hoor, eenmaal thuis zie ik 9.873 stappen op m’n scherm staan, bíjna gered dus.

Dag 4
Vandaag werk ik in Amsterdam, de uitgelezen kans om veel te wandelen. Vanaf Amsterdam Centraal is het zo’n 25 minuten lopen naar m’n bestemming. Dat het ook nog eens een heel leuke route is, maakt het stukken makkelijker. Ook terug loop ik en bij thuiskomst knipper ik met m’n ogen: 10.754, bijna zonder dat ik het doorhad. Dat betekent dat ik ongeveer 1,5 uur en 7 kilometer gelopen heb. Dit is leuk! En ja, ik moest natuurlijk even een foto maken van het bewijs:

10000

Dag 5
Ik ga, uiteraard, opnieuw voor de 10.000. Ik merk dat ik de uitdaging leuk begin te vinden en dat ik tijdens het wandelen kan ontspannen. Ik weet het, het is een cliché dat hardlopers vaak gebruiken en ik wilde er niets van weten, maar het blijkt dus écht zo. Vooral na het werk glijden alle gedachten van me af. Bij thuiskomst staan er 6.500 stappen op de teller, maar ik moet nog boodschappen doen. Lopend, natuurlijk. Op de terugweg begint het te regenen en krijg ik kramp in m’n voet, maar ik zet door. En met resultaat: bij thuiskomst staan er 10.490 stappen op de teller.

Dag 6
De hele dag heb ik een feestje en draag ik een jurkje. Ik kan m’n stappenteller dus niet kwijt en besluit er ook niet moeilijk over te doen: het is weekend.

Dag 7
Er staat een dagje Den Haag op de planning. Ik slenter van winkel naar winkel en zie om een uur of 1 dat ik het vandaag makkelijk ga halen: ik zit al op de 7.000 en ben nog lang niet uitgewinkeld. En dat klopt: aan het eind van de dag zit ik vér boven de 10.000 stappen.

Conclusie
Oké, ik heb niet alle dagen de 10.000 stappen aangetikt, maar ik denk dat ik over het algemeen tevreden mag zijn. Het voelde goed om zoveel te lopen, en verklaar me voor gek, maar ik heb echt het idee dat ik een deel van m’n lovehandles heb weggelopen. Nu volhouden. Mijn tip: kies leuke routes uit. Dat wandelt een stuk makkelijker. Maar misschien nog wel belangrijker: stel geen belachelijk hoge eisen aan jezelf. Als je gewend bent dagelijks 3.000 stappen te zetten, is het al een hele prestatie als je de 6.000 haalt. Mijn stappenteller is trouwens niet meer verkrijgbaar, maar deze is qua gebruik en prijs ongeveer hetzelfde. Ga jij het proberen?

 

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Beeld: iStock

10.000 stappen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Peter Heerschop ontroert met eerbetoon aan overleden vriend en moeder

Het was een bewogen week voor Peter Heerschop. Op dezelfde dag verloor hij zijn goede vriend en collega Jeroen van Merwijk, en overleed ook zijn moeder. In De week van Peter op radio 538 brengt de cabaretier daarom een eerbetoon aan beide dierbaren, wat voor heel wat emoties zorgt in de radiostudio.

In de Radio 538 Ochtendshow schuift Peter Heerschop iedere vrijdag aan, om met een column het nieuws van de week te bespreken. De ene keer gaat dit gepaard met een lach, de andere keer met een traan.

Advertentie

Groot verlies

Jeroen van Merwijk overleed woensdag aan de gevolgen van darmkanker. Een groot verlies voor Nederland en voor Peter Heerschop, die goed bevriend was met de cabaretier. Maar op de dag dat hij te horen kreeg dat Jeroen overleden was, belde zijn zus. Ze had verdrietig nieuws. Wat bleek? Hun moeder was ook overleden.

Emotioneel eerbetoon

Vrijdag staat Peter Heerschop dan ook stil bij deze emotionele week. In zijn column brengt hij ditmaal geen grappen en grollen ten gehore, maar een emotioneel eerbetoon aan zijn overleden vriend en moeder. “Daar zit ze, mijn moeder. Ze is dood. Ik kijk naar haar. Ik maak een diepe buiging. En het lijkt alsof ze zegt: zie je, als je lief bent, dan buigen de mensen voor je. ’s Nachts rijdt mijn vrouw me terug naar huis. En in mijn hoofd zingt Jeroen”, klinkt een stukje van de column van Peter Heerschop.

Je kunt het hele eerbetoon van Peter bij Radio 538 hieronder bekijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: 538. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Marc-Marie Huijbregts: "Als ik morgen doodga is dat prima"

Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius geven in hun gezamenlijke podcast hun ongezouten mening over de meest uiteenlopende zaken. In de recentste aflevering bespreken ze ouder worden, en daar heeft Marc-Marie een bijzondere kijk op.

De theatermakers en schrijvers verwonderen zich over alledaagse dingen, en die verwonderingen bespreken ze in hun podcast. De titel is dan ook simpelweg ‘Marc-Marie & Aaf Vinden Iets’.

Advertentie

Ouder worden

Eerder bespraken Marc-Marie en Aaf al andere spraakmakende onderwerpen, waaronder ‘Mediums’, ‘Beleg’, en ‘Logeren’, maar ditmaal vindt het tweetal van alles over ouder worden. Je ontkomt er niet aan, dat staat als een huis boven water. Marc-Marie stelt dat hij met zijn 56 jaar niet meer jong kan sterven. “Die gedachte had ik toen ik 55 werd. Vroeg sterven, dat kan niet meer.”

Vroeg doodgaan

“Als je op je 25e doodgaat, dan ben je jong gestorven”, meent hij. “Maar op je 56e is dat anders. Dan vindt men waarschijnlijk wel dat je te vroeg bent doodgaan, maar het is niet dat je piepjong bent, je hebt wel dingen in je leven kunnen doen”, aldus Marc-Marie Huijbregts. “Ik kan nu dus niet meer jong doodgaan. Dus alles wat ik er nu bij krijg is prima en als ik morgen doodga is dat ook prima.”

Overlijdensadvertentie

Het is wat luguber, maar de theatermaker weet zelfs al hoe zijn overlijdensadvertentie eruit zou moeten komen te zien. “Want ja, die zou ik toch wel graag willen.” Hij hoeft geen foto of een gedicht, maar een korte tekst is voldoende, vertelt Marc-Marie. “Gewoon heel simpel in de krant ‘Marc-Marie is dood’ zou ik mooi vinden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Katja Schuurman knuffelt met dochtertje & Marieke Elsinga danst op tafel

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Rik van de Westelaken

Het 21e avontuur van Wie is de Mol? zit erop! Na weken speculeren weten fans dan eindelijk wie de Mol is. En daar staat ook presentator Rik van de Westelaken even bij stil, met een foto van de finale-uitzending. “Bedankt voor de enthousiaste reacties” schrijft hij.

Katja Schuurman

Trotse moeder Katja deelt een zoet en zonnig kiekje met haar kleine dochtertje Coco Loulou. Het meisje werd in augustus geboren en is alweer gegroeid als kool.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Natasja Froger

In huize Froger is het knutseltijd! Natasja deelt op Instagram een gezellig filmpje waarin ze met haar kleindochter aan het knutselen is geslagen. Het doet haar denken aan haar eigen jeugdjaren, schrijft ze erbij. “Voor mij was het al even geleden maar zo leuk om dit samen met Kaycee te doen. En dat trotse hoofd als het af is!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasja Froger (@natasjafroger)

Marieke Elsinga

Marieke Elsinga is verhuisd! Zij en haar partner zijn gaan samenwonen, en om dat te vieren danst ze op tafel. De kast is echter minder blij, schrijft ze grappend bij de foto. “Op de (omgekeerde) tafel dansen, want we zijn verhuisd! Al moet Kieks nog even wennen. Al d’r eten uitgekotst… Geluk bij een ongeluk dat de nieuwe bank er nog niet is!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marieke Elsinga (@mariekeelsinga)

Kim Feenstra

Trotse moeder Kim Feenstra heeft zichzelf en haar zoontje Brooklyn in matchende outfits gestoken, wat ze natuurlijk met haar volgers deelt op Instagram. Allebei dragen ze sportieve sneakers en een legging van hetzelfde merk en de volgers van het model smelten bij de lieve foto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Feenstra (@k2im)

Miljuschka Witzenhausen

Zin om de keuken in te duiken deze zondag en wat lekkers te bakken? Op Instagram deelt Miljuschka een zalig recept voor een zomerse limoen cheesecake waar het water je al van in de mond loopt door ernaar te kijken. Bakkers klaar? Bakken maar!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miljuschka (@miljuschka)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Claudia de Breij zingt Barbra Streisand en verbluft kijkers in 'Matthijs gaat door'

In Matthijs gaat door schuiven zaterdagavond Claudia de Breij en Esther Ouwehand aan. De aflevering staat in het teken van een vrolijke(re) stemming, wat niet mis is in deze gekke tijd. Claudia zingt haar lievelingslied van Barbra Streisand, en dat maakt diepe indruk op de kijker thuis.

Aangezien er enige hoop aan de horizon gloort in deze coronatijd, de kappers weer knippen en de winkels op afspraak weer geopend zijn, staat de aflevering volledig in het teken van blijdschap. Of, zoals Matthijs het noemt; humeurmanagement.

Advertentie

Blijdschap

“Dat is hard nodig”, meent Claudia De Breij. “Ik haal blijdschap uit muziek. Ik merk dat nieuwe muziek me goed doet, maar oude muziek die ik hoorde in een tijd dat dit allemaal niet aan de hand was, brengt mij naar een tijd waarin het straks dus ook niet meer aan de hand is. Volle zalen met fans zien in die video’s, doet me beseffen dat dit maar tijdelijk is.”

Power song Claudia de Breij

Ze luistert én zingt het liefst muziek van Barbra Streisand, vertelt ze. “Ik zing het veel onder de douche, en gebruik het als power song als ik even wat energie en blijdschap nodig heb.” Claudia de Breij laat weten ontzettend gelukkig te zijn weer op te mogen treden in het programma van Matthijs van Nieuwkerk. “Want ook dat maakt me heel gelukkig!”

Reacties

Claudia de Breij zing haar lievelingsnummer van Barbra Streisand, hét nummer dat altijd een lach op haar gezicht tovert: ‘The woman in the moon’. De kijker thuis is diep onder de indruk van haar vertolking van de klassieker, blijkt op Twitter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien