Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mathilde (42) had een agressieve tumor: "Ik moest aandringen op een afspraak bij de huisarts"

Door corona is het aantal kankerdiagnoses flink afgenomen. Veel mensen gaan met klachten niet naar de huisarts omdat ze denken dat die het te druk heeft. In de eerste golf zijn 5000 verwachte kankerdiagnoses niet gesteld. Mathilde moest aandringen op een afspraak bij haar huisarts, ging uiteindelijk wél en kreeg midden in de lockdown te horen dat er een agressieve tumor in haar buik zat.

Mathilde: “Nederland zat net drie weken in lockdown, de druk op de zorg was enorm en een afspraak maken bij de huisarts bleek niet gemakkelijk. Ik kreeg van de assistente te horen dat niet zomaar iedereen kan langskomen. Ze was afhoudend en ik heb moeten aandringen op een afspraak.”

Advertentie

Poortwachter van de huisarts

“Het was op een vrijdagochtend toen ik na het douchen ineens een flinke, eivormige bobbel op mijn buik voelde. Dat was heel gek, ik voelde iets wat er nooit eerder had gezeten. Mijn vriend stelde meteen voor de huisarts te bellen, maar ik dacht: ‘laten we niet paniekerig gaan doen, we wachten nog even af’. Ook voelde ik me bezwaard; hoe zou dat gaan? Ik hoorde natuurlijk ook de verhalen over de zorg die stillag. Kon ik wel terecht? En hoe snel dan? Toen de bobbel op maandagochtend niet weg, was besloot ik toch de huisarts te bellen. Er zat iets in mijn buik wat er niet hoorde en ik wilde dat ernaar gekeken werd. Het voelde vreemd dat ik tijdens dat eerste gesprek met de assistente zo op mijn strepen moest staan. Al begrijp ik dat het bij haar functie hoort om een soort poortwachter te zijn, helemaal tijdens een pandemie.”

Een lege wachtkamer

“Toen de assistente het eenmaal met me eens was dat ernaar gekeken moest worden, kon ik een uur later terecht. De wachtkamer van de praktijk was leeg, terwijl die anders op maandagochtend om negen uur helemaal vol zit. De huisarts kon geen verklaring geven voor de bobbel in mijn buik, maar pakte gelukkig door. Ze belde zelf het ziekenhuis om een afspraak te maken voor een echo. Daardoor kon ik die middag nog terecht.”

“Ook hier was ik helemaal alleen. Het was heel bevreemdend om zowel in een uitgestorven huisartsenpraktijk als ziekenhuis te zijn, wetende dat op aparte afdelingen keihard werd gewerkt om coronapatiënten te verzorgen. In een ziekenhuis horen mensen te zijn: artsen, patiënten, bezoekers. Ik heb vrijwel niemand gezien. Zittend in die lege wachtkamer bij radiologie besefte ik: ze laten mij wél door, het blijkbaar zorgelijk genoeg om me direct te onderzoeken. Dat was best heftig.”

Heftige complicaties

“Na zes weken onderzoek kreeg ik de diagnose. Ik had een sarcoom, ook wel een wekedelentumor genoemd. Dit zijn tumoren die zich hechten aan de ondersteunende delen van je lichaam, zoals de spieren, aderen en pezen. Ik bleek een zeldzame, agressieve vorm te hebben en de tumor moest verwijderd worden. Ik ben twee keer geopereerd en kreeg heftige complicaties, onder andere omdat het littekenweefsel verkleefd raakte met mijn dikke darm. Gelukkig gaat het inmiddels weer goed. De tumor is verwijderd en heeft verder geen schade kunnen aanrichten.”

Risico op uitzaaiingen

“Hoe het was gegaan als ik niet meteen had gebeld, durf ik niet te zeggen. Dat kan niemand. Wel weet ik dat de meest agressieve variant van een sarcoom in mijn buik zat die op elk moment had kunnen uitzaaien. Ik ben heel blij dat ik gebeld heb. Ook ik had twijfels in verband met de druk op de zorg door corona, maar er is maar een manier om erachter te komen of en wanneer je gezien kunt worden, en dat is door te bellen.”

Campagne: ‘Kanker wacht niet tot corona voorbij is’

De NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties) is samen met organisaties van zorgverleners die kanker behandelen een nieuwe campagne gestart: ‘Kanker wacht niet tot corona voorbij is’. Zowel in de eerste als de tweede lockdown zijn veel diagnoses gemist doordat mensen zich bij klachten niet melden. Zo was er in de laatste twee weken van oktober een daling van 63.000 verwijzingen van huisarts naar ziekenhuis. De campagne moet mensen bewust maken van de urgentie zich te melden bij zorgen of klachten. Info: www.kankerwachtniet.nl

Interview: Annemieke Riesebos. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Handig trucje: zó kun je iemand anoniem bellen

Het is natuurlijk netter om iemand te bellen met je eigen telefoonnummer, maar soms zijn er van die situaties waarin je iemand toch liever anoniem belt. Maar hoe kun je iemand bellen?

Wij leggen het je hier uit.

Advertentie

Iemand eenmalig anoniem bellen

Als je eenmalig iemand anoniem wil bellen en dus niet langdurig, dan kun je gebruik maken van het volgende handig trucje: als je namelijk #31# zet voor het nummer dat je wilt bellen, dan is jouw nummer niet zichtbaar voor de ander. Handig als je bijvoorbeeld een keer een onbekend nummer wil terugbellen dat jou eerder heeft gebeld, enkel en alleen om te horen hoe ze opnemen.

Langere tijd anoniem bellen

Bovenstaand trucje werkt alleen als je het dus elke keer voor het nummer zet dat je wilt bellen. Maar wat als je nu voor langere tijd anoniem wil bellen? Hier wat handige tips per telefoon:

Android telefoon

 • Druk op ‘Telefoon’ of het telefoonicoontje onderin je scherm
 • Klik op de drie stipjes aan de rechterkant bovenaan.
 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Scroll naar beneden en klik op ‘aanvullende instellingen’ of ‘aanvullende services’.
 • Klik op ‘Beller-id weergeven’
 • Je krijgt nu een keuzemenu te zien. Klik op ‘nummer verbergen’ als je langere tijd anoniem wil bellen.

iPhone

 • Ga eerst naar ‘instellingen’
 • Klik op ‘telefoon’
 • Zoek naar ‘nummerherkenning’ en klik hierop
 • Swipe de knop die nu in beeld komt naar links. Zodra je dit hebt gedaan, kun je anoniem bellen

Windowstelefoon

 • Ga naar ‘alle instellingen’
 • Klik op ‘systeem’
 • Klik op ‘telefoon’
 • Klik op ‘nummerweergave toestaan voor’ onder het kopje ‘oproepen’
 • Klik nu op het pijltje en selecteer daar ‘niemand’. Wil jij dat mensen in ije contactenlijst wél je nummer kunnen zien? Dan moet je hier juist ‘mijn contacten’ selecteren

Met deze 7 tips voorkom je onhandige momenten tijdens het videobellen:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Radar. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 16 januari: Boogschutter, toeval bestaat niet

De tarotkaart die voor zaterdag 16  januari is getrokken, is ‘de Kracht‘. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaast staat voor: moed, levenslust en passie. Men krijgt de opdracht om zich niet achter een masker te verschuilen, de intuïtie mag gevolgd worden. Liefde: vurige momenten. Drama’s met een goede afloop. Werk: grote motivatie en veel energie. Men zet zich met plezier in. Ondernemingslust.

Advertentie

Ram

De behoefte aan afwisseling kan rusteloos maken. Heb je een partner, breng dan eens een dag alleen door. Singles experimenteren erop los. Daten via Zoom smaakt naar persoonlijk contact.

Stier

Steek geen energie in irritatie om (huishoudelijke) taken. Bespreek open wie-wat-wanneer doet. En waarom! De ander was zich misschien niet bewust dat jij veel op je schouders neemt.

Tweelingen

Je hebt de neiging om jezelf te overtillen vandaag. Stoer gedrag – ik kan het allemaal best alleen – wordt afgestraft met spierpijn. Vraag die lieverd om een massage, je verdient het!

Kreeft

Relatie zoekend? Via het werk is de kans groot op iemand die u zeer bewondert. Maak duidelijk dat voetstukken er zijn om vanaf te vallen. Vlei elkaar, maar praat niet naar de mond.

Leeuw

Grote kans dat je thuis wat vuurtjes moet blussen. De ene uitspraak lokt de andere uit. Kijk naar het grote plaatje en doe wat water bij de wijn. Niet morren over de laffe smaak!

Maagd

Verlang je naar een goed gesprek? Neem initiatief en zoek iemand op. Jouw denkbeelden zijn herkenbaar voor leeftijdgenoten. Serveer met een vrolijke noot en je krijgt fans voor het leven.

Weegschaal

Ben je net hoteldebotel verliefd? Het is een prachtige tijd om je reserves aan de kant te gooien en je gekke, speelse en ludieke kant te laten zien. Je kunt het niet verkeerd doen.

Schorpioen

Fluistert dat stille stemmetje in je al langer: ‘doe het nou!’ Als je weet waar het over gaat, laat er dan geen gras over groeien. Zelfs wat onmogelijk lijkt, kan waarheid worden.

Boogschutter

Toeval bestaat niet, dat merk je vandaag waarschijnlijk. Neem invallen of ontmoetingen serieus, kijk achter het gordijn. Niets is wat het lijkt – als je er open voor staat.

Steenbok

Vriendschap belangrijker dan passie? Toch kriebelt er iets tussen jou en die goede vriend(in). Onderzoek het maar overleg ook of je na gedoofde vuurtjes wel bevriend kunt blijven.

Waterman

Je laat duidelijk merken hoe je over iets of iemand denkt. Het voordeel: mensen weten wat ze aan je hebben. Het nadeel incasseer je ook: sommigen houden geschrokken afstand.

Vissen

Een woord: happy! Helaas kun je deze sfeer niet in een potje stoppen en bewaren voor later. De herinnering blijft wel, mits je het van je kruin tot in je tenen doorvoelt.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je ook je numerologische voorspelling >

Tekst: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sneeuwliefhebbers opgelet: rond déze tijd sneeuwt het in het hele land

Als je nu naar buiten kijkt, kun je het je misschien nog niet voorstellen, maar het gaat toch écht sneeuwen vandaag. Maar hoe laat kunnen we de sneeuw ongeveer  verwachten?

Wij vertellen je hier hoe laat het gaat sneeuwen.

Advertentie

Is het wel koud genoeg om te sneeuwen?

Als je al naar buiten bent geweest, dan is het je vast wel opgevallen dat het aardig koud is, maar dat het nog niet vriest. Desondanks gaat het vandaag echt nog wel sneeuwen. “We hadden een betere start kunnen hebben,” zo geeft Philippe Schambergen van Buienradar toe. “Maar het hele land wordt straks alsnog bedekt met een laagje wit.” Volgens de weerman gaat het straks nog afkoelen, onder andere door de sneeuw die onderweg is. Hierdoor is het straks alsnog koud genoeg voor sneeuwval.

Hoe laat sneeuwt het in het hele land?

Als je in Zeeland woont heb je geluk, hier vallen de eerste vlokken namelijk al rond het middaguur. De rest van het land moet nog even geduld hebben, maar rond 17.00 uur zal het in het hele land gaan sneeuwen. Als hier van wilt genieten moet je wel op tijd naar buiten gaan. De sneeuw kan in de avonduren vanuit het westen namelijk overgaan in natte sneeuw, ijsregen of zelfs ijzel. Daarnaast stopt het in Zeeland rond 20.00 uur alweer met sneeuwen. Je kunt dus het beste meteen rond 17.00 er op uit gaan!

Hoe lang blijft de sneeuw liggen?

Het is nog niet helemaal zeker hoe lang de sneeuw blijft liggen, maar in Zeeland en de andere kustprovincies is het waarschijnlijk vannacht al gesmolten. In het oosten en noordoosten is er meer kans dat de sneeuw blijft liggen. “Daar blijft het ’s nachts vriezen, en komt er mogelijk in de ochtend nog een laagje sneeuw bij. Ook is daar vannacht en morgen kans op ijzel, iets waar wel rekening mee gehouden moet worden.”

Altijd koude voeten? Zo kom je de wintermaanden wel door:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de populairste kleuren voor je voordeur volgens Instagram

Je kunt het huis een flinke make-over geven door enkel de voordeur te schilderen. Whitegates UK heeft onderzocht welke kleur voordeur het meeste op Instagram verschijnt.

De populairste kleur voor de voordeur was een bruine, houten deur. Je kunt kiezen voor een deur van donker eikenhout, maar ook voor een lichtbruine deur. Simpel, maar elegant.

Advertentie

Populaire kleuren

Op nummer twee staat de zwarte voordeur als populairste kleur. In combinatie met witgeschilderde of donker rode bakstenen staat dit extra mooi. Had je gehoopt op iets meer kleur? Groene deuren kwamen als de derde meest populaire kleur binnen. Welke kleur groen maakt niet uit: zowel donkergroen als een lichtere tint is geliefd op Instagram.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kate (@seaside_kate)

Top 11

Uit het onderzoek zijn er in totaal elf populaire kleuren naar voren gekomen:

 1. Hout
 2. Zwart
 3. Groen
 4. Blauw
 5. Sage
 6. Rood
 7. Wit
 8. Grijs
 9. Roze
 10. Geel
 11. Paars

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door James Judge (@thehousejudge)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jen + Manny (@weremodelit)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Elly (@ellydeakin)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Interior Designer (@theluxedesigner)

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Roomed. Beeld: Getty Image

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien