Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

10 Tips tegen zelfsabotage

Soms lijkt niets te lukken, stapelen de obstakels zich op en lijken je doelen steeds verder uit het zicht te raken. Het moment waarop je de handdoek in de ring dreigt te gooien, komt steeds dichterbij. Soms ben je daar zelf de oorzaak van. 

Je eigen vijand zijn, dat heb je niet altijd door. Het gebeurt onbewust en vaak in een reactie op bijvoorbeeld angst. Omdat je bang bent om te falen, omdat je niet weet wat er daarna te gebeuren staat of door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Advertentie

Gelukkig zijn er manieren om je bewuster te worden van die zelfsabotage, in de hoop dat je jezelf minder in de weg zit. We sommen ze voor je op.

 • 1. Identificeer het probleem
  Neem even afstand om naar het hele plaatje te kijken. Als er een specifiek doel is dat je bereiken wil, kan het voorkomen dat je redenen probeert te bedenken waarom het niet zou kunnen lukken. Kijk eens naar de ware obstakels. Of zijn het toch je eigen onzekerheden?
 • 2. Stop met focussen op de negatieve aspecten
  Blijf je inbeelden welke positieve kanten er zijn die je energie en motivatie geven. Die motivatie brengt je dichter bij je doel. Als je vastloopt, bedenk dan dat het tijd kost om dingen gedaan te krijgen. Zoek inspiratie, lees je in in het onderwerp of vraag om hulp. En blijf proberen!
 • 3. Wees zelfverzekerd over wie je bent en wat je kan bereiken
  Je bewust zijn van je sterke punten is belangrijk. Maak desnoods een lijst hiervan om jezelf eraan te herinneren als je dat nodig hebt. Het kan best een oppepper geven om jezelf even door een positieve bril te bekijken.
 • 4. Laat de angst om de falen niet winnen
  Niemand vindt falen leuk. We willen niet falen, maar dit moet er niet de oorzaak van worden dát we falen. Het hoort bij het leven en je kan ervan leren. Kom dus uit je comfort zone en probeer het gewoon!
 • 5. Wees niet te streng voor jezelf
  Gaat het even stroef, met horten en stoten? Stop even, neem een pauze en denk na. Je hoeft niet perfect te zijn of alle antwoorden te hebben. Geef jezelf de ruimte om te groeien.
 • 6. Neem zelf de controle over je leven
  Niemand anders dan jijzelf is verantwoordelijk voor jouw leven. Jij hebt de controle over je eigen reacties. Het is makkelijk om anderen de schuld te geven van de dingen in ons leven waar we niet blij van worden. Het blijft lastig om te erkennen dat we onszelf soms in vervelende situaties plaatsen. Toch ben jij de enige die daar verandering in kan brengen. En soms komt de motivatie van iets of iemand anders, maar het is aan jou wat je ermee doet.
 • 7. Observeren is de sleutel
  Alle vragen die je hebt zodra er twijfels in beeld komen, kunnen worden beantwoord nadat je een goed beeld hebt gekregen van de gehele situatie. Daarom is het goed om altijd je ogen goed open te houden en je bewust te zijn van alles wat meespeelt.
 • 8. Wees eerlijk
  Geef toe dat je tegen moeilijkheden aanloopt. Weet dat dit geen teken van zwakte is en dat we allemaal weleens vastlopen. Stop met ervan weg te rennen en neem de uitdaging aan, ook als je weet dat het een pittige opgave wordt. Het moment dat je realiseert dat je problemen hebt, is de dag dat je begint uit te zoeken wat je hieraan kan doen.
 • 9. Wees flexibel
  Mogelijk merk je tijdens dit proces dat je doelen niet helemaal meer kloppen of passen. Wees flexibel en kijk wat je eraan kan veranderen.
 • 10. Blijf oefenen
  Alle belangrijke dingen in het leven vergen tijd en oefening. Het kost moeite, al is dat snel vergeten als je je doel eenmaal hebt bereikt. Elke keer dat je iets probeert, groei je van die ervaring. Daardoor word je een betere versie van jezelf.

Bron: EliteDaily. Beeld: iStock 

Tessel Tindert: “Mijn bewondering voor mensen in de zorg groeit met de minuut”

Tessel Tindert

Premium

De ene keer dat ik met Marijke bel, klinkt ze somber, de andere keer wat opgewekter. Dan vertelt ze dat ze een goede nacht heeft gehad en dat het met Maarten wat beter gaat.

Hij ligt nog steeds aan het zuurstof in het ziekenhuis, maar hij hoeft niet naar de IC. Elke dag doe ik wat boodschappen die ik voor de deur leg. Als ik op de 4e dag met mijn boodschappentas uit de lift stap, staat haar voordeur open. In de donkere gang staat Marijke. Broos, mager en ver

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien