Mamma Mia! Ontvang tot € 20,- voordeel per kaart t/m 31 mei

Zoek binnen:

5 vieze dingen die gebeuren als je je huis niet schoonmaakt

Schoonmaken is in elk huishouden een ritueel. Maar je hebt je vast wel eens omgedraaid nadat je alles in huis hebt schoongemaakt, en je afgevraagd hoe het eruit zou zien als je een periode helemaal niets zou schoonmaken…

Maar wat gebeurt er nou echt als je je huis gewoon niet schoonmaakt?

Advertentie

Vies, viezer, viest
We kunnen inmiddels een rits aan televisieprogramma’s opnoemen van mensen met verzamelwoede en mensen waarbij schoonmaken niet bepaald met de paplepel is ingegoten. Dat ziet er vooral niet heel smakelijk uit, maar er is veel dat je met het blote oog niet kunt zien. Dit gebeurt er dus:

1. Stofzuigen
Wanneer je de stofzuiger en de kruimeldief een lange periode onbetaald verlof geeft, duiken pollen en huismijten in groten getale op. In de kleinste hoekjes van je huis zullen pollen blijven steken, en in het stof vieren huismijten een feestje. Dus heb je last van allergie, of merk je dat je neus niet stopt met lopen in bijvoorbeeld je slaapkamer? Dan kan het zijn dat er op de vloeren of in de hoekjes wat stof ligt.

2. De badkamer
Een badkamer, met al zijn losse onderdelen, is een vochtige omgeving. Dit is het favoriete plekje voor schimmels om hun slag te slaan. Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)

3. Je lakens
Wanneer je je lakens één keer per week of twee keer per week verschoont is er niets aan de hand. Maar wanneer je je lakens een lange tijd niet wast, wordt het een verzamelplek van huidoliën, huidschilfers en vuil. De viezigheid trekt in je lakens en wordt warm en vochtig gehouden door je lichaam, wanneer je ’s avonds onder je lakens kruipt. Dus als je ziek bent geweest, naakt slaapt of veel zweet is het handig om je lakens wat vaker te wassen.

4. De koelkast
Een koelkast biedt onderdak aan zuivel, vlees, vis, groente en alle overige producten. En elk product laat wel iets achter in je koelkast (geur, spoor of viezigheid). Dus wanneer je je koelkast niet regelmatig controleert op producten die over de datum zijn, of zelden schoonmaakt, krijgen alle kleine rubbertjes en hoekjes van je koelkast te maken met deze ‘leftovers’. Voor je het weet krijgen beestjes de kans om bij dit lopende buffet aan te schuiven en hun familie uit te nodigen.

5. De vuilnis
De vuilnis buiten zetten is een wekelijkse en vaste taak. En meer dan de kliko of de zakken aan de weg zetten is het niet. Maar toch kan een stapel zakken zich al snel ophopen in de achtertuin. In de winter maakt dat iets minder uit, maar met een warme temperatuur en de zon is het noodzakelijk de zakken zo snel mogelijk aan de weg te zetten. Vuilnis of een overvolle prullenbak (die lekt) kan mieren en kakkerlakken aantrekken.

De leukste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Bustle. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien