Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

5x dit moet je níet direct na het eten doen

De een kruipt na het eten op de bank voor haar favoriete soap, een ander doet een dutje om de maaltijd een beetje te laten zakken. Weer een ander vertrekt meteen naar de sportschool. Maar is het allemaal wel zo handig? Deze dingen kun je in ieder geval beter niet doen, direct nadat je hebt gegeten.

1 Slapen
Na een maaltijd een dutje doen is niet verstandig. Je lichaam neemt voedingsproducten namelijk goed op wanneer je rechtop zit. Als je de gewoonte hebt om na het eten ‘in te zakken’, kun je last krijgen van oprispend maagzuur. Op de lange termijn kan dat leiden tot een slecht sluitende maagklep. Daarnaast kan het ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Wacht daarom minstens 2 uur voordat je een dutje gaat doen. Je moet je lichaam even de tijd gunnen om het eten te verteren.

Advertentie

2 Sporten
Ook al neem je een lichte maaltijd, je kunt beter een paar uurtjes wachten voordat je gaat sporten. Je maag heeft zuurstofrijk bloed nodig voor de vertering, maar je lichaam stuurt tijdens het sporten bloed en zuurstof naar je hardwerkende spieren. Hierdoor vertraagt de vertering en kun je last krijgen van misselijkheid, braken en zelfs diarree. Ga daarom bijvoorbeeld eerst sporten en daarna eten.

3 Fruit eten
Fruit is heel gezond, maar niet meteen na je avondeten. Dit komt doordat vruchten snel verteren in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Het fruit gaat dan op de rest van je maaltijd liggen en dit kan gaan gisten. Het gevolg is een opgeblazen gevoel en gewichtstoename. Wacht gewoon een uurtje voordat je een fruitig toetje (bijvoorbeeld de heerlijke cheesecake die Rudolph in de video maakt) neemt.

4 Water drinken
Je zult er niet zo heel snel problemen mee krijgen als je wat water drinkt na het eten, maar als je een paar volle glazen drinkt, verdun je de verteringssappen in je maag en daarmee vertraag je onbedoeld de vertering van het eten. Dit geldt ook voor ijskoude drankjes. Neem liever warme of lauwe thee, als je toch graag iets drinkt na het eten.

5 Bad of douche
Heb je zin in een lekkere warme douche? Vooral niet doen, net na je avondmaaltijd. Je lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je bloed naar het huidoppervlak stroomt om zo weer af te koelen. Een natuurlijke reactie. Er blijft dan alleen geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit. Je spijsvertering vertraagt en je krijgt last van een opgeblazen gevoel.

Bron: GoedGevoel.be. Beeld: iStock

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien