the Addams Family: nu tot 50% korting

Zoek binnen:

Anouk overleefde de aardbeving in Nepal: "Je voelt je geen seconde veilig"

Anouk van Geffen (24) was in Nepal toen het land werd opgeschrikt door de allesverwoestende aardbeving. Na drie dagen leven in doodsangst kon ze eindelijk naar huis.

Na de eerste grote aardbeving is in Nepal is vandaag opnieuw een zware aardbeving geweest. Een Amerikaans geologisch instituut registreerde een schok met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. De beving veroorzaakte paniek op nog geen 200 kilometer van de hoofdstad Kathmandu. De trillingen waren tot in de Indiase hoofdstad New Delhi te voelen. Over nieuwe slachtoffers en schade is tot zover nog niets bekend.

Advertentie

Nederlanders
Inmiddels zijn er meer dan 8000 doden in Nepal en het aantal loopt nog verder op. Op het moment van de aardbeving waren er 800 Nederlanders in het land. Voor zover bekend is één Nederlandse vrouw omgekomen.

Schoolproject
De Tilburgse Anouk van Geffen kwam na drie dagen in Nepal in doodsangst geleefd te hebben wel veilig thuis. Ze was met drie medestudenten in het land voor een schoolproject en zou daar eigenlijk nog twee maanden blijven. Dat liep compleet anders.

Koningsdag
Anouk vertelt: “We vierden Koningsdag in een hoteltuin in Kathmandu met heel veel Nederlanders. De sfeer was leuk: iedereen was vrolijk, overal stonden kraampjes. We liepen met z’n vieren een rondje over de markt en net toen een van ons van de groep wegliep… Ik wist eigenlijk niet wat er gebeurde, maar de grond begon te trillen, mensen begonnen te gillen en het enige wat in me op kwam, was op de grond gaan zitten en elkaar vasthouden. Wachten tot het voorbij zou zijn. Ik wist helemaal niet wat een aardbeving was, dus ik wist ook niet wat ik moest doen op zo’n moment. Alsof ik in een film zat.”

nepal_5

Surrealistisch
“Het is heel lastig om het allemaal terug te halen omdat het zo surrealistisch was”, vervolgt ze haar verhaal. “Het duurde heel lang. We zagen water uit een inmiddels halfleeg zwembad klotsen. Aan de zijkant van het hotel stortte een gebouw in. We zeiden nog tegen elkaar: ‘Vanavond drinken we een biertje tegen de schrik en morgen is alles weer normaal’.”

Drie dagen niet slapen
Maar normaal werd het voorlopig niet. “Die naschokken zijn eigenlijk nog heftiger dan de eerste aardbeving. Niet qua intensiteit, maar wel als je eenmaal hebt gezien wat voor schade zo’n schok aanricht.  Je leeft constant in angst voor wat er nog gaat komen. Je voelt je geen seconde meer veilig. Ik heb drie dagen niet geslapen. Ook al zijn er even geen naschokken: je lijf is zo gespannen en aan het trillen dat ik zelfs nu in Nederland nog het gevoel heb dat de aarde schokt. In Nederland denken mensen dat na die eerste beving het ergste wel voorbij is, maar het gaat daar nog weken, misschien wel maanden duren.”

Feest
Terwijl Anouk en haar studiegenoten een open veld opzochten en daar in angst wachtten op wat zou komen, waren er ook mensen die tegenovergesteld reageerden en bij wie het gevoel van opluchting overheersde. “Het was heel raar, er waren mensen echt feest aan het vieren omdat ze het hadden overleefd. Alsof ze op een festival waren, een heel rare gewaarwording.”

nepal_2

Thuisblijvers
De thuisblijvers maakten ondertussen benauwde momenten door. “We probeerden zoveel mogelijk contact te krijgen met thuis, maar we moesten de batterij van onze telefoon sparen omdat we niet wisten hoe lang we er nog zouden zitten. We konden onze familie moeilijk bereiken, maar omdat we met z’n vieren waren, was de kans groter iemand te pakken te krijgen die het weer door kon geven aan de andere families.” Na drie dagen kwam eindelijk het verlossende bericht dat er een vliegtuig klaarstond dat ze naar huis zou brengen. “In eerste instantie wilden we helemaal niet weg. Op dat moment overzie je nog helemaal niet hoe groot de ramp is en wat de gevolgen zijn. Ik was dus heel blij dat mensen in Nederland wel voor ons nadachten en beseften dat er een tekort aan water is waardoor er ziektes ontstaan. Wanneer je je dat realiseert, wil je echt heel graag naar huis. En dan duurt het nog heel lang voordat het moment daar is.”

Hulp
De terugvlucht viel niet mee. Er was zware turbulentie en Anouk werd ziek aan boord. Dat is ze nu nog steeds. Haar lijf tolt en het rollende geluid van een container die aan de straat wordt gezet, is al voor paniek. Maar toch: ze is veilig thuis. “Toen we opstegen voelden we ons schuldig om Nepal te verlaten. Wij kunnen veilig terug naar ons eigen land, maar iedereen die daar woont krijgt het nog heel zwaar. We weten ook dat je in Nepal weinig kan doen, want als je daar blijft loop je het risico om ziek te worden. Of erger. Daarom kunnen we beter proberen vanuit Nederland zoveel mogelijk hulp in te schakelen.”

Lees ook: Actiedag ‘Nederland helpt Nepal’ in volle gang

Inmiddels heeft Giro 555 al ruim 4 miljoen euro opgehaald voor Nepal. Vandaag vindt de nationale actiedag plaats, met door heel Nederland initiatieven om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Meedoen? Bekijk hier wat je kunt doen.

Anouk was in Nepal met de stichting SPAK (School of Performing Arts Kathmandu). Het is ook mogelijk om via hun website te doneren voor de wederopbouw van Nepal.

Beeld: Anouk van Geffen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien