Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Ben je allergisch of verkouden? Dit zijn de verschillende symptomen

Terwijl veel mensen nog kampen met een verkoudheid, is ook de tijd van hooikoorts weer aangebroken. Hoe weet je nou zeker van welke van de twee je last hebt?

De symptomen lijken veel op elkaar. Je hebt een loopneus, moet niezen, hoesten en hebt hoofdpijn. Zelfs moe zijn, iets wat je normaal associeert met een griepje, kan een symptoom zijn van allergie als je ’s nachts veel snottert en hoest.

Advertentie

De symptomen ontstaan doordat je immuunsysteem de strijd aangaat met een infectie of doordat je lichaam histamine aanmaakt om allergenen die het beschouwt als onbekend – stof, pollen, bepaald eten – uit de weg te ruimen.

LEES OOK: PINDA-ALLERGIE VOORKOMEN? GEEF KIND JUIST PINDA’S

Stel jezelf deze vragen om erachter te komen waar je precies last van hebt:

Heb je pijn? Waarschijnlijk heb je dan een verkoudheid door een virus.

Heb je koorts? Dan heb je zeker griep, geen allergie.

Jeukende, waterige ogen? Waarschijnlijk een allergie, al kun je ook een ontstoken oog krijg door verkoudheid.

Hoe lang heb je al last van de symptomen? Een verkoudheid duurt zelden langer dan twee weken, een allergie kan veel langer aanhouden.

Hoe snel hebben de symptomen zich voorgedaan? Als ze geleidelijk aan komen, is het waarschijnlijk een verkoudheid. Je wordt zo’n 2 tot 3 dagen na blootstellen aan het virus ziek. Word je van de een op andere dag niezend wakker met een kriebel in de keel? Dan is het waarschijnlijk eerder een allergie.

Rusten
Zodra je weet wat de oorzaak is, kun je er wat aan doen. Bij een verkoudheid is het belangrijk om zoveel mogelijk te rusten en genoeg te drinken. Was regelmatig goed je handen en slik paracetamol om de dag zo goed mogelijk door te komen.

Antihistamine
Als je wordt geplaagd door allergie, is het belangrijk om de stof waarvoor je allergisch bent te mijden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Antihistamine blokkeert de allergische reactie. Tegenwoordig kun je bij de apotheek en drogist ook anthistaminepillen krijgen waar je niet duf van wordt. Benadryl is ook effectief, maar maakt je wel slaperig. Dat kun je dus innemen vlak voor je naar bed gaat. Zorg er net als bij een verkoudheid voor dat je genoeg water drinkt.

Allergie ontwikkelen
Veel mensen denken dat ze geen allergie hebben omdat ze daar nooit eerder last van hebben gehad. Helaas kun je die je hele leven blijven ontwikkelen. Je lichaam is geen jaar hetzelfde. Het kan dus zijn dat je deze lente om de haverklap niest, terwijl je daar voorheen geen last van had.

Bron: Huffington Post. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (20 t/m 26 oktober) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien