Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De wetenschap bewijst: blij zijn is besmettelijk

Blij zijn is besmettelijk. Het is zelfs zo besmettelijk dat het een depressie kan verlichten. 

Het verbaast je misschien niet, maar nu hebben wetenschappers het ook bewezen: jezelf omringen met vrolijke, positieve mensen is goed voor je humeur. Zelfs als je depressief bent, kunnen blije mensen de depressie verlichten. Andersom werkt dat niet zo: depressie is niet besmettelijk. Dat ontdekte een onderzoeksteam van de universiteit van Manchester. Ze deden het onderzoek in een netwerk van 2.000 tieners in Amerika om te zien wat voor effect hun verschillende stemmingen hadden op elkaar.

Advertentie

Sociale steun
In een periode van 12 maanden kan een depressief iemand de kans op herstel verdubbelen als diegene een blije vriendengroep heeft. “We weten dat sociale factoren, zoals alleen wonen of misbruik in het verleden, invloed hebben op het feit of iemand depressief wordt. We weten ook dat sociale steun, zoals iemand hebben om mee te praten, belangrijk is om een depressie te boven te komen”, zegt onderzoeker Thomas House.

Genoeg vrienden
“Als maatschappij is het daarom belangrijk om jongvolwassenen aan te moedigen vriendschappen ontwikkelen, bijvoorbeeld door speciale clubjes voor jongeren op te richten. Daardoor is de kans groter dat iedere jongvolwassene genoeg vrienden met een gezond humeur heeft die een beschermende werking hebben.”

Kun je wel wat positieve energie gebruiken? Onze spiritueel vlogger Manon vertelt je in deze video hoe je dat kunt doen:

 

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Metro.co.uk. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hanneke: "Maar met al dat gedate kwam ook het leed"

Hanneke Mijnster (aanstormend 40’er) leest, praat en schrijft het liefst over liefde. Co-oudert vol overtuiging en vindt cola bij de lunch helemaal niet gek. Ze woont vlak bij de kust en zoekt al jaren een hobby.

Gisteren werd ik door een reeks mooie woorden weer even terug geslingerd in de tijd. Linda Duijts deed in Het Parool een oproep voor de zichtbaarheid van singles. Want hoewel ruim 3 miljoen mensen alleen wonen, wordt dat toch als rariteit gezien. Of als uitzondering.

Advertentie

Waarheid

Voor veel mensen is single zijn een tijdelijke toestand. Dat was het voor mij ook, al duurde het bijna vijf jaar. Als ik dat van tevoren had geweten, had ik wel wat anders naar mijn staat van zijn gekeken. Althans, dat hoop ik. Het raakt me hoe mooi Linda berust in haar singlestatus. Geen wachthokje, maar een gekozen waarheid. Ik merk hoe sterk ik dat vind. Zelf vond ik mijn burgerlijke staat destijds een stuk minder krachtig, terwijl je als single toch een behoorlijk dikke huid moet hebben. Zeker als je date.

Stelletjesleven

Inmiddels ben ik acht maanden in vrolijke verkering, maar daarvoor was ik toch een kerst of vier single. In het begin vond ik het een verádeming om alles zelf te beslissen, elke avond te koken waar ik zin in had en geen zondagen meer bij schoonouders te slijten. En dat daten was ook wel een welkom wild avontuur na vijftien jaar stelletjesleven. Zo vond ik mezelf ineens in de armen van een romantische kunstenaar uit Berlijn en een goedlachse restauranteigenaar die puntje bij paaltje alleen op maandagavond wat tijd voor me had. Ik zag het allemaal niet rijmen met mijn leven en datete vrolijk verder. In de ban van het avontuur sprak ik zelfs een keer met een mede-Haarlemmer af in Antwerpen voor een eerste date. Meteen een roadtrip en een weekendje weg. Had ik voor geen goud willen missen allemaal.

Dikke buik

Maar met al dat gedate kwam ook het leed. Appjes die niet beantwoord werden, zelf iemand vriendelijk bedanken en alle hoop ontnemen en vooral: een spoedcursus incasseren. ‘Voor iemand die drie keer per week hardloopt, heb je wel een dikke buik’, zei een date me eens, toen hij mijn jurk uit trok. Au. ‘Ik weet niet of ik kan wennen aan je lijf’, sputterde een dame die voor de derde keer naast me wakker werd. En voor de goede orde: we hebben het hier over 1 meter 70 en maat 42. Niet slank nee, maar ook niet zo afwijkend dat er iets te wennen valt. Wel als je blijkbaar altijd hele dunne vriendinnen hebt gehad. Snap ik best, maar je ziet ook waar je aan begint toch? Op dat soort momenten voelde ik de pijn van het alleen zijn nog sterker en lag mijn haat-liefdeverhouding met het singlebestaan weer vol onder het vergrootglas.

Sappelsingle

Als ik maar eenmaal iemand zou vinden met wie het echt klikte, dacht ik, dan zou alles goed komen. In het midden latend wat ‘alles’ dan precies inhield. Nu valt er natuurlijk genoeg te zeggen over zelfliefde en focus op je eigen leven, dat is hartstikke waar allemaal. Maar door het lezen van Linda’s column realiseer ik me ineens hoe blij ik ben dat mijn solo leven voorbij is. Of beter: al het gedate en het leed eromheen. Hoe blij ik ben dat ik nu samen ben met een bijzondere fijnerd waarmee ik allemaal nieuwe avonturen beleef. Hoe klein ze ook zijn. Terugkijkend realiseer ik me dat ik best een sappelsingle was. Zelflievend tegen heug en meug. En vooral zoekend naar de opvolgfase. Dus terwijl Linda vooral vraagt om door het kabinet gezien te worden, kijk ik met bewondering naar haar en met – kom er maar in Oprah en Brené – dankbaarheid naar mijn actuele status. Het kan verkeren.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Beeld: Privé

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Marco Borsato zingt over relatiebreuk: "Ik weet het is te laat"

Nadat Marco Borsato (54) en Leontine Borsato-Ruiters  (53) hun scheiding aankondigden, laste de zanger een mediastilte in. Nu bijna een jaar later is Marco terug, met een nieuwe single over deze moeilijke periode.

Borsato’s nieuwe nummer Een moment, waarvoor hij samenwerkte met componist John Ewbank (zoals altijd) en zanger Rolf Sanchez, lijkt een afscheidslied te zijn voor Leontine. Na een huwelijk van 22 jaar besloten de twee om uit elkaar te gaan. “Al je spullen op de gang. Het had zo vaak kunnen gebeuren want we strijden al zo lang. Maar ik dacht altijd we zijn te bang. Maar nu ga je weg. En ineens is het echt”, zingt de zanger aan het begin van het lied.

Advertentie

Marco Borsato maakt nummer voor Leontine

In het lied maakt Marco duidelijk dat “het te laat is” en dat hij “vreselijk blind is geweest”. De zanger lijkt ook te zeggen dat het niet meer goed gaat komen tussen hem en Leontine. “De liefde komt vanzelf wel weer voorbij, helaas niet meer met mij”, zingt hij daarover.

Beluister hier het hele nummer:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD.nl. Beeld: ANP.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Uitstel van executie' ontroerd door happy end voor pechvogel Ineke

In ‘Uitstel van executie’ was maandagavond een schrijnend verhaal te zien. Ineke kreeg de afgelopen jaren de ene na de andere klap te verduren en staat op het randje van de afgrond. Gelukkig wisten Martijn Krabbé en zijn team iets voor elkaar te boksen wat in dertien seizoenen niet eerder is gelukt.

Kijkers zijn dan ook vol lof over het happy end van deze aflevering.

Advertentie

Ene tegenslag na andere

Het verhaal van Ineke begint als een sprookje: in 2011 kopen zij en haar man hun droomhuis in het Friese Bolsward. Het stel woont er met zijn drie kinderen en neemt daarnaast ook een zwaar gehandicapt meisje in huis. Helaas kunnen ze niet lang van het nieuwe huis genieten: het huwelijk van Ineke en haar man loopt stuk en als Ineke daarnaast ook nog eens betrokken raakt bij een ernstig auto-ongeluk, gaat alles bergafwaarts. “Dat was het begin van een hele hoop ellende”, vertelt Ineke. Ze moet noodgedwongen stoppen met werken en heeft daardoor ook niet meer hetzelfde inkomen.

Herseninfarct bij zoon

Maar daar stopt de ellende nog niet: door het ongeluk kampt Ineke met een lichamelijke beperking en een prikkelverwerkingsstoornis. Hierdoor is ze voor 46% arbeidsongeschikt. En dat terwijl ze zó graag in de gehandicaptenzorg werkt. “Ik zit nu in een situatie waardoor ik financieel omval en niet weet hoe ik dat kan oplossen.” Als haar zoon dan ook nog eens op zijn 24ste een herseninfarct krijgt, gaat het licht bij Ineke uit. “Ik heb geen energie meer, geen ideeën meer.”

Groot wonder

Ineke zou dolgraag opnieuw willen beginnen, maar weet dus niet hoe. Gelukkig schiet het team van ‘Uitstel van executie’ te hulp. Ineke’s hypotheek is momenteel 686 euro per maand, terwijl haar inkomen 1.100 euro per maand is. Dit betekent dat ze moet rondkomen van zo’n 13 euro per dag. Gelukkig voor Ineke weten Martijn en zijn team een heus wonder te bewerkstelligen: het lukt ze namelijk om de bank en de Nationale Hypotheek Garantie zo ver te krijgen dat Ineke de komende twintig jaar in haar huis kan blijven, slechts tussen de 175 en 200 euro per maand hoeft af te lossen én dat haar spaargeld wordt vrijgemaakt voor de verbouwing.

Reacties Twitter op ‘Uitstel van executie’

Als Ineke na de verbouwing voor het eerst weer haar huis mag zien, is ze dolblij. Het feit dat haar hele straat ook nog eens is versierd, zorgt voor de nodige tranen. “Wat lief! Dit is te mooi om waar te wezen!” Aan het einde van de aflevering kan Ineke dan ook niet anders concluderen dan dat alles wel ‘weer goed komt’ met haar. Op Twitter reageren mensen ontroerd op de aflevering van ‘Uitstel van executie’:

Waarom Martijn Krabbé zijn aanstaande huwelijk grotendeels aan zijn kinderen te danken heeft:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL 4. Beeld: Screenshot RTL 4.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 9 maart: "Vissen, de sterren staan aan jouw kant met leuke ontmoetingen"

De tarotkaart die voor dinsdag 9 maart is getrokken is ‘Koning van Bekers’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: gevoelskracht. Het verstand speelt geen rol, het gaat over intuïtie. Deze koning wil steeds vaker ontastbare krachten inzetten. Liefde: zich in kunnen leven in wensen en verlangens van de partner. Werk: kiezen voor een beroep waarin mediamieke gaven tot hun recht komen.

Advertentie

Ram

Wie niet waagt, die niet wint. Maar gaan die grappige opmerkingen goed landen? Of ben jij de enige die lacht? Peil eerst hoe de sfeer is. Je bent er gevoelig genoeg voor vandaag.

Stier

Het is mooi om compromissen te sluiten uit naam van liefde. Of dat nu voor een mens is, of voor de (goede) zaak. Let er wel op dat je vandaag ook voor jezelf zorgt. Me first is niet egoïstisch.

Tweelingen

Om te kunnen groeien, moet je je vrij kunnen voelen. Is dit vanzelfsprekend tussen jou en je partner? Praat eens over hoe je elkaar beter kunt steunen. Alleen opbouwende kritiek gewenst.

Kreeft

Aan welke ongeschreven regels en wetten houd jij je in je relatie? Zet ze op een rij en check samen welke voorgoed het ronde archief in kunnen. Spreek uit waaróm iets belangrijk voor je is.

Leeuw

Het harmoniemodel trekt, maar dat legt ook meteen verborgen zwakke relatieplekjes bloot. Waar knik jij met je hoofd terwijl je eigenlijk hevig wilt schudden? Overleg maakt je band sterker.

Maagd

Hier een scheut aandacht, daar een scheut energie. Geven maakt je dag helemaal goed. Het universum geeft het je dubbel en dwars terug, mits je al dat moois ook aan jezelf blijf doneren.

Weegschaal

Laat je verstand vandaag liefst in bed achter, je bent uitgenodigd om te voelen. Stap vandaag even uit je doe-modus en ga over in de zijns-modus. Hum een mantra: ‘Ohm…’ voor rust.

Schorpioen

Je bent lichtgeraakt vandaag. Houden de plussen geen gelijke tred met de minnen, dan kan je liefdesleven zomaar dramatisch worden. Laat woorden minder zwaar meetellen dan daden.

Boogschutter

Zware thema’s zijn vandaag niet uitgesloten. Je bent volwassen genoeg om er ondanks gemengde gevoelens toch het beste van te maken. Je zesde zintuig staat op scherp. Luister ernaar.

Steenbok

Intens aan iemand denken kan zich vandaag zomaar vertalen in een belletje of appje van diegene: ‘Hoe is het met je?’ Ogen dicht, hand op je hart en geniet ervan. Je leeft!

Waterman

Romantiek en fysiek komen vandaag mooi samen: in de slaapkamer. Onzekerheden over uiterlijk kunnen de passie temperen. Laat weten dat je wat bevestiging nodig hebt.

Vissen

Is liefde belangrijk voor je? Maak er dan nu werk van. De sterren staan aan jouw kant met leuke ontmoetingen. En voor vaste partners: sensitieve sensualiteit. Regen = samen in bed blijven!

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien