Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Snel rode wangen? Dit is de reden om daar juist heel blij mee te zijn

Rode koontjes zijn schattig, maar een knalrode boei vinden we minder geslaagd. Toch is er geen reden tot paniek want wat blijkt? Andere mensen vinden blozende mensen juist leuk!

Als je struikelt voor een overvol terras, iemand bij de verkeerde naam noemt of een volslagen vreemde ineens in de armen vliegt: er zijn van die momenten waarop je je zó schaamt, dat je het liefst door de grond zou zakken. Vaak gaan die momenten gepaard met een knalrood hoofd. En als het eenmaal zover is, dan is er niets meer wat je daaraan kunt doen.

Advertentie

Vluchten of vechten
Hoe komt dat eigenlijk? Nou, het zit zo. In de oertijd hadden we allemaal een instinct, een soort alarmsysteem dat in tijden van crisis ‘geactiveerd’ werd. Dan kregen we van ons lichaam een geweldige stoot adrenaline zodat we konden vluchten of aanvallen – net waar we op dat moment behoefte aan hadden.

Weglachen
Datzelfde mechanisme treedt nu nog steeds in werking, bijvoorbeeld als we ons ergens voor schamen. Onze hartslag en bloeddruk gaan omhoog, onze bloedvaten verwijden zich en we krijgen, jawel, een rood hoofd. Na een tijdje ebt dat gelukkig ook wel weer weg. En als je het negeert of weglacht, kun je dat proces ook een klein beetje versnellen.

Sympathiek
Maar eigenlijk moet je het gewoon accepteren. Nee, omarmen zelfs! Want wat hebben onderzoekers uit Californië onlangs ontdekt? Dat andere mensen jou door die knalrode boei juist léuk vinden. Het maakt je menselijk, eerlijk en sympathiek. Hierdoor nemen ze je sneller in vertrouwen. En dat creëert weer nieuwe kansen. Kortom: de eerstvolgende keer dat je rood aanloopt van schaamte, doe er je voordeel mee!

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: MarieClaire. Beeld: Youtube

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien