Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Brenda kreeg een psychose: “Ik dacht dat ik Jezus was”

Het is de Week van de Psychiatrie. Brenda Froyen (36) schreef een boek over de psychose die ze kreeg na de bevalling van haar derde zoontje Zen. Ze kreeg hallucinaties en belandde in een isoleercel, vastgebonden aan het bed. “Ik was verschrikkelijk bang.”

“Ik werd wakker in een vreemd bed, vastgebonden. Ik trok aan de riemen, maar kreeg mezelf niet los. Ik riep om hulp, maar er kwam niemand. Ik kon mijn plas niet meer ophouden en liet het lopen. Daar lag ik in mijn eigen urine…”
Brenda lag in een isoleercel van een psychiatrische kliniek, waar ze was opgenomen met een psychose, die ze drie maanden na de geboorte van haar zoontje Zen (nu 3 jaar) kreeg. “Zelf had ik niet door dat er iets mis met me was, maar na de geboorte van Zen kreeg ik langzaamaan steeds meer last van waanideeën. Ik was docent op een school en dacht dat er werd gefraudeerd met de salarissen van mijn collega’s. Toen een advocaat mij niet wilde helpen, ging ik ervanuit dat hij in het complot zat. Ik dacht zelfs dat het ministerie van Onderwijs mij wilde laten vermoorden.”

Advertentie

LEES OOK: LOIS (28) HEEFT LAST VAN PANIEKAANVALLEN 

Moederinstinct
Een paar dagen lang liep Brenda rond met haar waanideeën. “In eerste instantie ging mijn man Jan erin mee, maar op een gegeven moment heeft hij ingegrepen”, vertelt ze. “De druppel was toen ik midden in de nacht mijn vriendin en haar man, bij wie ik een nachtje logeerde, wakker maakte omdat ik een documentaire over de schoolfraude wilde maken voor CNN. Toen heeft mijn man gezegd dat ik naar de dokter moest.” Via de dokter werden ambulancemedewerkers ingeschakeld, die Brenda naar een psychiatrische kliniek brachten. “Ze wilden mij verdoven, maar omdat ik borstvoeding gaf, wilde ik dat absoluut niet. Ik kan me het niet meer herinneren, maar heb later in een verslag gelezen dat ik heb gekrabd, gebeten en gespuugd. Zo erg heb ik mij verzet tegen de opname. Mijn kinderen werden van me weggetrokken. Het was mijn moederinstinct dat naar boven kwam.”

Jezus
Brenda werd wakker in een isoleercel. In totaal is ze in een paar maanden tijd drie keer opgenomen geweest in zo’n afgezonderde ruimte, omdat ze steeds een terugval had. Tijdens de psychoses had ze last van hallucinaties en waanideeën. “In één isoleercel dacht ik dat ik gevangen zat in een kelder van Dutroux. Ik hoorde mensen roepen –achteraf gezien waarschijnlijk andere patiënten- en dacht dat het mijn kinderen waren. Ik heb echt doodsangsten uitgestaan”, herinnert Brenda zich. “Een andere keer was ik ervan overtuigd dat ik Jezus was.  Ik zag overal symboliek in: het aantal dagen in de cel waren hetzelfde als de dagen dat Jezus aan het kruis had gehangen. Maar het ergst vond ik dat ik bij zo’n gedwongen opname mijn vrijheid kwijt was. Ik werd continue geobserveerd en mocht nergens heen. Ik verloor mezelf.”

LEES OOK: LARA (44) HEEFT LAST VAN OORSUIZEN 

Held
“Dankzij medicatie en de tijd die eroverheen is gegaan, ben ik er uiteindelijk vanaf gekomen”, gaat Brenda verder. “Na een klein half jaar mocht ik weer naar huis. Daar merkte ik dat mijn gezin – mijn man Jan en onze drie kinderen Jip (6), Lom (4) en Zen (3) – ook functioneerde zonder mij. Mijn kinderen trokken heel erg naar hun vader toe. Ik was eindelijk thuis, maar ook hier was ik mezelf niet. Ik werd depressief. Met behulp van therapie en de steun van mijn man heb ik dat ook overwonnen. Jan is echt mijn held. Hij is er altijd voor me geweest. Ik was mezelf kwijt, maar hij bleef naar mij zoeken.” Samen met haar therapeut ging Brenda op zoek naar het antwoord op de vraag: waarom heeft juist zij een psychose gekregen? “De hormonen in mijn lijf na mijn bevalling speelden een rol, maar er is ook een genetische factor: mijn opa was manisch depressief”, vertelt ze. “Wat ook meespeelde zijn de reacties van mensen die ik kreeg na de geboorte van mijn derde zoon. Mensen zeiden echt letterlijk: ‘Wat een hel, drie jongens!’ Ik kon daar niet mee omgaan. Het is moeilijk om te zeggen, maar ik wilde eigenlijk ook graag een dochter. Ik durfde dat aan niemand te vertellen en kon mijn verdriet met niemand delen. Toen daar bovenop al die negatieve reacties kwamen, brak er iets in mij.”

Dapper
Hoewel Brenda veel steun had aan haar familie, durfde ze haar vriendinnen en collega’s niet te vertellen dat ze een psychose had gehad. “Ik schaamde me enorm. Ik was zelfs jaloers op een vriendin die kanker had en veel lieve berichtjes kreeg op Facebook, omdat zij wel steun kreeg. Psychisch ziek zijn is heel eenzaam. Dat taboe wilde ik doorbreken. Daarom heb ik besloten om er een boek over te schrijven. In eerste instantie wilde ik ook wraak nemen: op de zorgverleners door wie ik zó slecht ben behandeld. Maar die gevoelens ebde later weg en ik wilde vooral laten zien dat het iedereen kan overkomen. Ik ben een moeder, docente en zit op volleybal: ik ben een normaal mens. Ook wilde ik laten zien dat je ervan kunt herstellen. Een psychose betekent niet dat je voor altijd geestelijk ziek blijft. Ik ben er goed uitgekomen en ben niet bang voor een terugval. Ik ben gelukkig: ik ben weer aan het werk, als leerkracht Nederlands en Engels op een nieuwe school, geef lezingen en geniet van mijn gezin. Ik ben nu ontzettend trots op mijn drie zoons. Mijn vrienden en familie hebben heel goed gereageerd op mijn verhaal: mensen vinden het dapper dat ik er open over durf te zijn. En de psychose heeft Jan en mij alleen maar dichter bij elkaar gebracht. Er is niets wat wij niet aankunnen.”

psychose_Libelle
Het boek Kortsluiting in mijn hoofd van Brenda Froyen is nu verkrijgbaar. Prijs: € 19,99.

Beeld: Diego Fransen

Meghan trekt haar eigen plan: een royal maar dan in ‘nieuwe stijl’

Meghan Markle

Premium

2019 was een bewogen jaar voor de hertogin van Sussex. Hoogtepunt was de geboorte van Archie, dieptepunt de vernederende publicaties in tabloids over de relatie met haar vader. Hoe dan ook, met opgeheven hoofd en hand in hand met Harry bewees ze een ‘royal nieuwe stijl’ te zijn.

Het is voor alle partijen – Buckingham Palace, royal fans, critici, de media – nog altijd wennen: een zelfverzekerde,
eigenwijze nieuwe royal als Meghan, de hertogin van Su

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien