Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Petra schreef 15 jaar lang brieven met een ter dood veroordeelde moordenaar

Petra de Jong schreef 15 jaar lang brieven met Jamie McCoskey, een ter dood veroordeelde moordenaar uit Amerika. “Ik wilde hem een lichtpuntje bieden.”

Op haar 21ste las Petra het boek Een ter dood veroordeelde, een vriend, van Gea Knol die met een gedetineerde in een Amerikaanse dodencel schreef. “Dat maakte zo’n indruk op mij dat ik dacht: dat ga ik ook doen”, vertelde Petra gisteravond in het televisieprogramma Pauw. Ze begon een correspondentie met Jamie McCoskey, die wegens moord in death row zat in de Amerikaanse staat Texas. “Ik wilde hem vriendschap bieden, een lichtpuntje.”

Advertentie

10 kilo brieven
De correspondentie zou uiteindelijk 15 jaar duren, tot de executie van Jamie. “Na zijn dood kreeg ik alle brieven die we hadden geschreven: 10 kilo”, aldus Petra. “Hij schreef brieven van wel 30 kantjes. Als je in volledige afzondering zit, ga je je focussen op de kleinste details. Soms schreef hij 6 pagina’s lang over één foto.”

Lees ook: Annette’s zoon overleed door een wurgspel: “Ik had er nog nooit van gehoord”

Op bezoek in de gevangenis
Petra heeft hem ook een paar keer opgezocht in de gevangenis. “Hij was heel blij om met een normaal mens te praten. En blij met de kleinste dingen: hij rook een kwartier aan een sinaasappel voordat hij ‘m opat.” Over de moord die hij heeft gepleegd, vertelde Jamie niet veel. “Ik denk niet dat hij mij de waarheid heeft verteld over hoe het precies zat.”

De executie
Ze was ook aanwezig bij de executie van Jamie in november 2013. “Ik wilde niet dat hij daar alleen zou zijn”, vertelde ze daarover in Pauw. “Hij wilde niet dat zijn vrouw erbij zou zijn, omdat hij dacht dat ze dat niet aan zou kunnen.” Petra zat anderhalve meter van Jamie af toen hij de dodelijke injectie kreeg. “Hij lag vastgebonden op een stretcher met leren riemen. Toen kwam er een microfoon omlaag, waarin hij zijn laatste woorden mocht zeggen.” Hij noemde Petra daarin. “Hij zei dat de laatste jaren de beste van zijn leven waren.”

Lees ook: Hoe neem je afscheid van iemand die doodgaat? Mark Bos doet zijn verhaal

Gemis
Nu denkt ze nog regelmatig aan Jamie terug. “Ik mis zijn brieven”, aldus Petra. Toch zal ze niet snel weer opnieuw een correspondentie aangaan met een gedetineerde. “Ik ben niet van het halve werk; als ik het doe, stort ik me er volledig in. En nu heb ik er simpelweg geen tijd voor.”

Bekijk het fragment van Pauw over Petra de Jong:

Bron: Pauw. Beeld: iStock

Weekend bezigheid: groene kunstwerkjes achter glas

groene kunstwerkjes

Hou je van groen en doe je mee met de kamerplantentrend, maar dan wél op jouw manier? En ben je een beetje handig? Maak dan deze prachtige groene lijsten om je interieur mee op te fleuren.

groene kunstwerkjes

Dit heb je nodig voor de groene kunstwerkjes

  • •Transparante lijsten van eiken met elastiek: A5 €26,95 / A4 €39,95 / A3 €54,95  (Moebe v
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien