Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Zeg maar dag tegen de kroket

Het kan zo lekker zijn: een kroket op een kadetje met een flinke klodder mosterd. Bedrijfskantines weren de vertrouwde kroket echter steeds vaker. 

Kroketten, saucijzenbroodjes en andere vette happen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar in de bedrijfskantine. Tenminste, dat is het plan. De Vrije Universiteit van Amsterdam en Veneca (Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties) onderzoeken hoe je bezoekers in de bedrijfskantine kunt verleiden om voor de gezonde optie te kiezen. Sinds maart nemen ze 12 weken lang 30 bedrijfsrestaurants onder de loep.

Advertentie

Ongezonde keuze
Maar geen paniek, zegt onderzoeker Liesbeth Velma van de VU. “Het betekent niet dat we kroketten en saucijzenbroodjes gaan verbieden, maar het wordt moeilijker om de ongezonde keuze te maken.”

De prijs
Voor het onderzoek nemen 15 kantines hun inrichting op de schop om bezoekers sneller te laten kiezen voor een salade. Werknemers zullen het ook gaan merken aan de prijs; ongezonde producten worden duurder, gezonde producten goedkoper. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met de hoeveelheden. “Er zijn bijvoorbeeld drie soorten brood: volkoren, bruin en wit. Dan liggen er dadelijk tien sneetjes volkoren, tien sneetjes bruin en twee sneetjes wit. Zo willen we de mensen verleiden om niet voor het witte brood te kiezen.”

Broodje kroket vs. broodje kaas
Dat broodje kroket is overigens niet zoveel slechter dan een broodje kaas. In één portie 48+ kaas zitten weliswaar 114 calorieën, tegenover 165 calorieën in een kroket, maar in de kroket zit veel minder verzadigd vet. Ook zijn er weinig mensen die op een broodje alleen een plak kaas van 30 gram doen. Het is al snel 50 of 60 gram. En dán is een broodje kroket opeens de betere optie. Há!

Bron: AD/Dieetvandaag.nl. Beeld: ANP

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien