Anastasia nu met € 10,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

'Van water met prik krijg je last van een opgeblazen gevoel'

Water met prik lijkt het perfecte drankje om af te koelen als je geen alcohol of frisdrank wilt drinken, en je gewoon water een beetje saai vindt. Maar helaas: het blijkt volgens een Britse arts helemaal niet zo’n gezond alternatief voor plat water.

Hoewel het meeste water met koolzuur geen calorieën bevat, kun je er toch opgeblazen van worden. Dat zit zo: het koolzuur kan zorgen voor extra lucht in je maagdarmstelsel, wat leidt tot boeren, een opgezette buik en winderigheid. Daarvoor waarschuwt maag-darmspecialist dokter Simon Anderson. “Dit is vooral oncomfortabel en soms ronduit pijnlijk voor mensen met prikkelbare darmen. Zij hebben symptomen als een opgeblazen gevoel, buikpijn, constipatie, diarree en winderigheid.” Hoewel die gasvorming tijdelijk van aard is, krijg je er dus wel een ‘dikke’ (opgezette) buik van – al helemaal als je er gevoelig voor bent.

Advertentie

Gebitsproblemen
Een opgeblazen gevoel is niet het enige nadeel van water met prik. Je kunt er ook gebitsproblemen van krijgen, meent dokter Anderson. Koolzuur maakt ook kooldioxide aan als het wordt opgelost in water. Dat geeft je bruiswater die verfrissende, tikje zure smaak. Sommige watertjes compenseren dat met de natuurlijke mineralen die erin zitten, maar dat is niet bij alle merken het geval. De ph-waarde van het meeste bruisende water kan laag genoeg zijn om het glazuur te verzachten waardoor het gevoeliger wordt voor schade – vooral als je er de hele dag door nipjes van neemt. Natuurlijk krijg je niet meteen een slecht gebit als je bruisend water drinkt,  tanderosie wordt namelijk veroorzaakt door verschillende factoren, zoals tandenknarsen, het kauwgedrag, de samenstelling van het speeksel en het kauwgedrag.

Citroenschijfje
Een citroenschijfje maakt je water frisser, maar voor je tanden is het funest. Door de geleidelijke erosie van het glazuur door zuur voedsel en drinken kan het onderliggende laagje bloot komen te liggen met pijnlijke, gevoelige tanden als gevolg. Oplossing: drink je drankje door een rietje, zo raakt het je tanden niet.

Zout
Je dorst lessen met water met prik lijkt een goed idee, maar in sommige varianten zit zout. En als je ergens dorst van krijgt… Bovendien wordt te veel zout in je voedingspatroon gelinkt aan een te hoge bloeddruk, wat weer kan leiden tot hartziekten. In een fles Badoit-water bijvoorbeeld zit 180 milligram natrium, wat gelijk staat aan 0,45 gram zout. Dat is 7,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout. Gelukkig bevatten de meeste mineraalwater-merken die in Nederland verkocht worden over het algemeen evenveel of zelfs minder natrium dan ons kraanwater. Toch is het slim om het natriumgehalte op een flesje te checken voordat je het koopt.

Maagzuur
Heb je snel last van maagzuur? Dan is het ook verstandig om bruisend water te laten staan. Maagzuur ontstaat als de sluitspier tussen de maag en slokdarm niet helemaal goed werkt. Daardoor kan het zuur van de maag in de slokdarm terechtkomen, wat zorgt voor een vervelend brandend gevoel in je maag- en borststreek. Als dit vaker dan 2 keer per week gebeurt, kun je bubbeltjeswater beter vermijden. Het koolzuur kan voor extra druk in je maag zorgen, waardoor de kans groter is dat je maag de inhoud weer omhoog duwt.

Inderdaad: echt gezelliger wordt het er niet op als je alleen nog maar plat water mag drinken op het terras. Vraag om een schijfje komkommer of takje munt aan de ober, dan lijkt het tenminste nog wat.

Ga je liever voor een wijntje? Zo zorg je dat je wijn koel blijft zonder waterig te worden:


LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: The Daily Mail. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien