We Will Rock You de musical: nu tot 50% korting!

Zoek binnen:

Chemicaliën in make-up kunnen menopauze vervroegen

Chemicaliën die in make-up, toiletartikelen en voedselverpakkingen zitten zorgen ervoor dat vrouwen sneller in de menopauze komen. Dit concludeert een team van research op Washington University in St. Louis in Amerika. 

De onderzoekers vonden vijftien verschillende chemicaliën doe ook in bepaalde soorten plastic voorkomen. Deze stoffen werden teruggevonden in parfum, lippenstift, bodylotion, haarverzorgingsproducten en nagellak.

Advertentie

Hormonen
Voor het onderzoek werden 111 chemicaliën en de urine van ruim 31 duizend vrouwen geanalyseerd. Vervolgens lokaliseerden ze welke stoffen invloed hebben op de natuurlijke productie en distributie van hormonen in het lichaam. Ze concludeerden dat bij de vrouwen die meer van deze chemicaliën in hun lijf hebben, de menopauze twee tot vier jaar eerder begint.

En dat is niet het enige effect. Als de eileiders minder goed gaat functioneren heeft dat niet alleen effect op de vruchtbaarheid maar kan het ook leiden tot hartziektes, osteoporose en andere gezondheidsproblemen.De chemicaliën kunnen ook het risico op bepaalde soorten kanker, stofwisselingsziekten en bij jonge vrouwen een vroegere puberteit veroorzaken.

Water en lucht
“Dat deze chemicaliën gelinkt zijn aan een vroegere menopauze en het daardoor slechter functioneren van de eileiders, daar moeten we ons zorgen over maken”, aldus hoofdonderzoeker professor Cooper. We kunnen niet altijd iets doen aan de aanwezigheid van deze stoffen omdat ze ook in het water, in de grond en in de lucht zitten, benadrukt zij.

“We kunnen onszelf inlezen en meer leren over de chemicaliën en plastic die we elke dag tegenkomen.” Zo stelt Cooper voor dat maaltijden in de magnetron worden verwarmd in glas of papier in plaats van plastic. Ook moedigt ze aan om meer te verdiepen in de ingrediënten van verzorgingsproducten.

Er komen In Nederland steeds meer initiatieven en merken die gifvrije en biologische make-up en verzorgingsproducten op de markt brengen, bijvoorbeeld Eco Goodies. Op de site van Heel Natuurlijk staat een uitgebreidere uitleg over de stoffen en producten die in verzorgingsmiddelen zitten.

Bron: DailyMail

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien