Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Dé truc om jezelf (of anderen) te veranderen

Of je nu eindelijk die 5 kilo kwijt wilt of écht op zoek wilt naar een andere baan, veranderen is moeilijk. Onderzoekers hebben er nu een trucje voor ontdekt dat het een stuk makkelijker zou moeten maken.

Het onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Consumer Psychology, laat zien dat het stellen van de juiste vraag over je gedrag dé sleutel is naar gedragsverandering. Voorbeeld: in plaats van jezelf (of een ander) mee te delen dat een gezond gewicht heel belangrijk is, vraag je: ‘ben je van plan om te gaan lijnen?’ Op die manier herinner je jezelf of die ander eraan dat een gezond gewicht belangrijk is, maar zorg je ook voor wat ongemak door je vraagstelling.

Advertentie

LEES OOK: 10 DINGEN DIE JE KUNT DOEN OM AARDIGER TE ZIJN VOOR JEZELF

Je móet kiezen… 
En juist dat ongemak zorgt dat mensen de motivatie terugvinden om te veranderen. De kracht zit ‘m in het feit dat je alleen maar kunt antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Opvallend genoeg was dat effect het grootst wanneer proefpersonen moesten antwoorden via een computer of vragenlijst op papier. Dit komt vooral doordat er geen ruimte voor een ‘maar’ is, zoals dat in gesprekken vaak wel het geval is.

Kijken in de spiegel
Er zijn meerdere theorieën over waarom het stellen van vragen werkt, maar het heeft vooral te maken met cognitieve dissonantie: je ‘ideale’ jij matcht dan niet met de ‘echte’ jij. Je wilt bijvoorbeeld wel een gezond en fit persoon zijn, maar je gedrag past daar helemaal niet bij. Wanneer iemand je dan vraagt of je regelmatig sport, is het ongemakkelijk om te moeten vertellen dat dit niet het geval is. Om je comfortabeler te voelen, heb je de neiging om te roepen dat je regelmatig in de sportschool te vinden bent. En vervolgens kan dat er weer voor zorgen dat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

LEES OOK:
Meer zelfvertrouwen? Doe dit dan meteen na het douchen 
‘In de foetushouding slapen is slecht voor zelfvertrouwen’
Hierom word je pas ziek ná de stress 

Bron: Psychology Today. Beeld: iStock 

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien