Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Deze slaapgewoonte beïnvloedt je vruchtbaarheid

Gebruik je je telefoon als nachtlampje of val je regelmatig met de televisie aan in slaap? Tijd om daar snel mee te stoppen. Het is niet alleen slecht voor je nachtrust, maar kan ook je vruchtbaarheid beïnvloeden. 

Kunstmatig licht kan het risico op onvruchtbaarheid vergroten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de universiteit van Osaka en de Japan Science and Technology Agency samen uitvoerden. Ze voerden het onderzoek uit op muizen. Niet alleen licht, maar ook leeftijd speelt een rol. Wanneer de beesten een traditioneel dag- en nachtpatroon volgden, kon maar liefst 71% van de oudere muizen die richting menopauze gaan nog zwanger worden. Wanneer ze tijdens de nacht met kunstmatig licht in aanraking kwamen, kelderde dat aantal omlaag met 10%. Op jonge muizen had het kunstmatige licht ook effect, maar iets minder drastisch.

Advertentie

Biologische klok
Het verband tussen licht en zwangerschap heeft alles te maken met de biologische klok. Die klok omvat ook je menstruatiecyclus. Het was al eerder bekend dat slaap de vruchtbaarheid bevordert, maar uit dit onderzoek blijkt ook dat melatonine (het hormoon dat je slaapcyclus regelt) een cruciale rol speelt.

LEES OOK: LICHTGEVENDE TABLET ZORGT VOOR SLECHTE NACHTRUST

Melatonine
Dat zit zo: melatonine wordt aangemaakt in de epifyse, die zich in de hersenen bevindt, vlak naast het visuele centrum. Wanneer je ogen meer duisternis zien, denkt de epifyse dat het stilaan nacht wordt en gaat de productie van melatonine omhoog. Naast het feit dat melatonine ons slaperig maakt, heeft het ook invloed op de receptoren van oestrogeen en progesteron, 2 hormonen die van essentieel belang zijn voor de vruchtbaarheid. 

Hormonen in de war
Als er te veel licht is van televisies of andere digitale schermen, zal de productie van melatonine vertragen wanneer het net op zijn piek zou moeten zijn. En dat zorgt niet alleen voor slapeloosheid, maar brengt ook die vrouwelijke hormonen in de war.

Nachtrust
Hoewel de studie werd uitgevoerd op muizen, zijn de wetenschappers ervan overtuigd dat het bij mensen net zo werkt – vooral bij vrouwen boven de 30. Probeer je zwanger te worden? Dan is het verstandig om alle elektronische apparaten een uur voor bedtijd links te laten liggen en er een zo consequent mogelijke nachtrust op na te houden.

Bron: Goedgevoel.be. Beeld: iStock

Áltijd groen in je keuken met deze zelfgemaakte kruidentrolley

kruidentrolley

Niets lekkerder dan koken met verse kruiden. Maar waar laten we al die potjes? Nou, in deze leuke trolley, die je heel makkelijk zelf maakt.

Dit heb je nodig voor de kruidentrolley

  • Zwarte houten keukentrolley € 49,- | 6 opbergblikken taupe 11x11x16 cm € 4,- p.st | Houten schaal Venezia € 7,- | Schuurblok middel € 1,
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien