Stijlvolle designertas van € 295,- voor € 79,95!

Zoek binnen:

Hoe betrouwbaar is Dokter Google?

We hebben het allemaal wel eens gedaan: je symptomen googelen als je je niet lekker voelt. En zo kan een onschuldig kwaaltje opeens uitgroeien tot een aandoening van mythische proporties.

Bijna de helft van de Nederlanders kruipt eerst zelf achter de computer om pas daarna de huisarts te bellen. Maar helpen die medische sites of maken ze alleen maar bang? Huisarts Hedwig Vos uit Den Haag moedigt haar patiënten juist aan om eerst zelf research te doen.

Advertentie

Gelijkwaardig gesprek
“Zeker driekwart van mijn patiënten zoekt hun klachten op internet op voordat ze mij spreken. Ik vind dat heel goed. Zeker als mensen op betrouwbare websites kijken, leidt dat in de spreekkamer tot een prima gesprek en vlotte diagnose. Vaak vraag ik er actief naar. ‘Heeft u al op internet gekeken wat u zou kunnen hebben?’ Wanneer patiënten meer medische kennis meebrengen, heb je een gelijkwaardiger gesprek. Mensen willen graag meebeslissen en ik moedig ze aan. Ik verwijs mensen zelf ook naar zorgvuldige websites, zodat ze eenmaal thuis hun diagnose en bijbehorende adviezen nog eens rustig kunnen nalezen”, vertelt ze in Trouw.

Lees ook: de huisarts in je koffer met de medische hulp-app

Leverkanker
Niet alle doktoren hebben dezelfde aanpak als Hedwig. De Britse Bronte Doyne overleed in 2013 op 18-jarige leeftijd nadat haar artsen zeiden dat ze moest stoppen met het googelen van haar symptomen. Maandenlang probeerde ze de artsen te overtuigen van haar medische toestand nadat ze uren online onderzoek had gedaan. Iedere keer werd ze met een kluitje in het riet gestuurd. Uiteindelijk werd ze opgenomen in het ziekenhuis, waar ze 10 dagen later overleed aan de gevolgen van leverkanker. Het ziekenhuis heeft hun fouten toegegeven en kijkt nu samen met de moeder van de tiener hoe ze kunnen leren van hun fouten.

Internetfora
Toch is online een diagnose stellen ook niet zonder risico. De informatie kan complex, tegenstrijdig, onbetrouwbaar, partijdig, gesponsord of ronduit angstaanjagend zijn. Artsen waarschuwen dat vooral op internetfora mensen extreme verhalen plaatsen over de meest zeldzame ziektes. ‘Dokter Google’ praat mensen met hoofdpijn zo een hersentumor aan, terwijl de kans dat hoofdpijn wordt veroorzaakt door een tumor 0,0116% is.

Thuisarts.nl
Veel artsen vinden het prettig dat patiënten al goed geïnformeerd in de spreekkamer plaatsnemen. De overheid vindt het daarom belangrijk dat mensen binnen een paar muisklikken op een betrouwbare medische site terechtkomen. Na de zomer gaat het Kwaliteitsinstituut daar voor zorgen. Tot die tijd kun je uit de voeten met sites als Thuisarts.nl en Zorgkaartnederland.nl. Google zorgt er met een medisch team voor dat de meest betrouwbare informatie bovenaan in de zoekresultaten staat. En dat is toch fijn als je bezorgd bent.

Bron: Trouw. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien