Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Wie had dat gedacht: drilpudding helpt tegen cellulitis en verkoudheid

Vergeet thee en honing de volgende keer dat je een zere keel voelt opkomen: eet drilpudding! Ja, echt. De gelatine hierin blijkt namelijk een wondermiddel tegen tal van kwaaltjes – van onschuldig tot serieuzer. 

Gelatine geeft volgens wetenschappers het immuunsysteem een boost. Gelatine zelf is een smaakloze proteïne gemaakt van gekookt slachtafval (de huiden en botten van runderen en varkens). Dat klinkt niet erg smakelijk, maar gezond is het wel. Het zit vol met aminozuren als alanine en serine die je immuunsysteem versterken. Dat is ook de reden dat je een kom kippensoep moet eten als je grieperig bent.

Advertentie

Collageen
Maar gelatine is niet alleen goed voor je gezondheid, je uiterlijk knapt er ook nog eens van op. Als je botten kookt, breekt het collageen dat erin zit af. Wanneer het afkoelt, wordt dat gelatine, wat ongeveer dezelfde chemische samenstelling heeft als collageen. Collageen houdt je huid jeugdig en elastisch. Als je gelatine binnenkrijgt, profiteert je huid dus van het collageen dat ooit in de botten zat.

LEES OOK: HELPT KIPPENSOEP ALS JE VERKOUDEN BENT?

Soep
Drilpudding eten is de makkelijkste manier om snel een gelatine-boost te krijgen. Aan de pudding zijn nog wel suiker en kleurstof toegevoegd, maar je kunt ook voor een suikervrije variant gaan. Als je de rillingen krijgt van drilpudding volstaat een langzaam gegaarde soep met kip-, varkens- of rundvlees ook.

Je houdt niet alleen griep en een slechte huid op afstand met gelatine. Voor al deze dingen kun je dit wondermiddel ook inzetten:

  • Atleten gebruiken gelatine om gewrichtspijn te voorkomen. In de gelatine zitten de aminozuren glycine en proline, wat de bouwstenen zijn van het kraakbeen. Verder zit het vol met calcium, magnesium, fosfor, zwavel en siliconen – allemaal stoffen die de botten sterker maken. Uit onderzoek blijkt dat een dosis kraakbeen uit dierlijke botten de symptomen van gewrichtsreuma verlicht.
  • Ruil je biefstuk in voor een stoofschotel. Rood vlees is niet goed voor het hart, maar de aminozuren glycine en proline in gelatine compenseren de methionine, het aminozuur in rood vlees. Methionine vergroot de kans op een hartaanval omdat deze stof het bijproduct homocysteïne aanmaakt – en die stof is weer verantwoordelijk voor het vernauwen van de slagaders.
  • Je slaapt heerlijk op een beetje drilpudding. Gelatine remt neurotransmitters af waardoor het hormoon noradrenaline, dat angst veroorzaakt, onder controle blijft.
  • Het feestseizoen staat voor de deur. Trek de avond voor een met drank overladen feestje alvast een vleesbouillon. De glycine in gelatine werkt als een detox voor je lever en verzacht je darmen. Als je met een kater echt niet aan een bouillon moet denken, probeer dan wat gelei.
  • We zeiden het al: het collageen in de botten waarvan gelatine gemaakt is, doet wonderen voor je huid. Niet alleen om rimpels te voorkomen, maar ook om de strijd aan te gaan met cellulitis.
  • Gelatine houdt de darmen gezond. Het absorbeert het water in het spijsverteringskanaal waardoor je maaginhoud vloeibaarder wordt en makkelijker door de darmen spoelt terwijl het je lichaam ook nog eens bevrijdt van gifstoffen. De glycine in gelatine helpt ook bij het vrijkomen van zoutzuur in de maag, waardoor ziektekiemen als virussen en parasieten minder kans krijgen om te overleven. Het aminozuur houdt de darmwand gezond en intact.

Gelatine zit trouwens ook in drop. Als je wilt weten hoe dat gemaakt wordt, bekijk dan even onderstaande video (pas op: op eigen risico).

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

 Bron: The Daily Mail. Beeld: iStock

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien