Cadeautip: 4-delige My-Jewellery sieradenset voor € 39,95

Zoek binnen:

Fooi geven, het blijft lastig

Nederlanders geven steeds minder fooi. Uit onderzoek onder 550 medewerkers van cafés en restaurants blijkt dat vooral de komst van het pinnen voor minder fooi zorgt. 

Uit de steekproef van NOS op 3 en vakbeurs Horecava blijkt daarnaast dat jongeren veel minder fooi geven. Meer dan de helft van de horecamedewerkers denkt dat de economische crisis ook een rol speelt in het minder tippen. Ook de komst van de pinapparaten heeft de fooienpot negatief beïnvloed, bovendien zorgt het voor meer administratief werk.

Advertentie

Kwaliteit
Fooi zorgt niet alleen voor extra inkomsten voor de medewerkers, het zegt volgens de ondervraagden ook iets over de service en de kwaliteit van het eten en drinken. Een soort extra waardering. Het bedrag wordt op de meeste werkplekken verdeeld onder al het personeel, zowel de keuken als de bediening.

Ongemakkelijk
Volgens socioloog Hessel Zondag vinden veel mensen het ook lastig om fooi te geven. “Nederlanders houden niet van ongelijkheid en vinden het ongemakkelijk om bediend te worden. De fooi is eigenlijk een manier om dat ongemak op te heffen.”

Afronden
Waar er in de Verenigde Staten regels zijn voor fooi geven, is dat hier niet zo. Gemiddeld geven Nederlander een fooi van vier procent van het totale bedrag op de rekening. Maar een grote groep rond het totaalbedrag gewoon af naar boven.

Bron: NOS op 3. Fotografie: Violaine Chapallaz

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien