Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is de functie van het vrouwelijk orgasme?

Is het gewoon voor ons plezier of heeft het ook echt een functie? 

De redactie van Libelle Daily kreeg een mail van een mannelijke lezer (jawel, Libelle wordt ook door mannen gelezen!). Of wij konden uitzoeken wat nou precies de functie van het vrouwelijk orgasme is. Dat hoefde hij ons geen twee keer te vragen. We mailden meteen naar onze liefdesexpert Marleen Janssen én dokter Rutger Verhoeff, beiden bekend van hun wekelijkse blogs op Libelle Daily.

Advertentie

Zuigende werking
Dokter Rutger Verhoeff vertelde ons: “Er zijn meerdere hypothesen over de functie van het vrouwelijk orgasme. Zo zouden schokkende bewegingen van het orgasme een zuigende werking richting de baarmoeder hebben waardoor het sperma beter wordt vastgehouden. Hier is echter geen bewijs voor geleverd. Hetzelfde geldt voor de gedachte dat het alleen een bijproduct van de embryonale ontwikkeling zou zijn. Het enige wat overblijft is het psychologische component. Het is goed voor de voortplanting als sex leuk is voor vrouwen.”

Het maakt je gelukkig
Daar kan liefdesexpert Marleen Janssen zich helemaal in vinden. “De biologie van de mens zit prachtig in elkaar”, zegt zij. “Mensen vinden het heerlijk om bloot tegen elkaar aan te kruipen. Niet voor niks, want daar komen baby’tjes van. Maar de vrouw hoeft niet per se een orgasme te krijgen om bevrucht te raken. Sterker: het maken van een kind gaat prima zonder. Waarvoor dient het vrouwelijk orgasme dan wél? Ik heb die vraag aan heel veel deskundigen gesteld. Maar de biologen, wetenschappers en seksuologen wisten het niet zo goed. Het genot van de vrouw had volgens hen geen ‘functie’. Inmiddels ben ik een andere mening toegedaan. Ik denk dat het vrouwelijk orgasme wel degelijk een functie heeft: het maakt je gelukkig.”

Gezond voor je hele lijf
Marleen gaat verder: “Met regelmaat klaarkomen en overal aangeraakt worden (door een partner of gewoon door jezelf) is gezond voor je hele lijf. Bovendien voorkomt het dat je een doorgekookt pannetje wordt. Als je te weinig genot beleeft word je er niet gezelliger op. Vrouwen (en mannen ook trouwens) worden dan chagrijnig en bits. Ik ben een groot voorstander van zelfbeminning. Zorg sexueel goed voor jezelf. Dat laat je bloeien en stralen. Je wordt er een leukere partner, moeder en vriendin van.”

Liefde- en passievlogger Guusje legt uit hoe je je elke dag sensueel voelt:

 

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

Beeld: iStock

Speel hier de sudoku van vrijdag 24 januari

Sudoku

Premium

Zin om je hersenen weer even op scherp te zetten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Op deze vrijdag 24 januari hebben wij namelijk weer een leuke sudoku voor je.

Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Veel succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien