Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Onderzoek: geld maakt wél gelukkig

Het is een veelgehoord spreekwoord: geld maakt niet gelukkig. Maar uit recent onderzoek blijkt dat geld wel degelijk gelukkig maakt; als je het maar goed uitgeeft.

Het gaat er dus niet zozeer om of je wel of geen geld hebt, maar het gaat erom wat je ermee doet. En of die uitgaven bij je persoonlijkheid passen.

Advertentie

Persoonlijkheid
Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge analyseerden de gegevens van 77.000 transacties in Engeland. Daarnaast moesten de deelnemers ook een vragenlijst invullen over hun persoonlijkheid en geluk, zodat die input gekoppeld kon worden aan hun uitgaven.

LEES OOK: 8 tips om het allerlekkerste uit je restjes te halen (en geld te besparen!)

Categorieën
De uitgaven werden vergeleken met de vijf grootste persoonlijkheidskenmerken: onafhankelijkheid, ordelijkheid, extraversie, vriendelijkheid en emotionele stabiliteit. Uit eten gaan, hoort bijvoorbeeld meer bij extravert en minder bij ordelijkheid en goede doelen en huisdieren horen meer thuis in de ‘vriendelijke’ categorieën.

Gelukkiger
De onderzoekers vergeleken de aankopen van de kandidaten met hun persoonlijkheid volgens dit model en kwamen erachter dat mensen meer geld uitgeven aan producten die bij hun persoonlijkheid passen. Een extravert persoon geeft bijvoorbeeld meer uit aan uitgaan dan een introvert persoon. De conclusie: mensen die meer geld besteden aan uitgaven die bij hun persoonlijkheid passen, zijn gelukkiger. Dit heeft zelfs een groter effect op ons dan het totale bedrag dat we per maand verdienen of op onze spaarrekening hebben staan. Die miljoenen van de loterij heb je dus helemaal niet nodig, maar van dat leuke jasje word je misschien wel écht gelukkig.

Bron: Dailymail.co.uk. Beeld: iStock

Speel hier de snackpuzzel van vrijdag 17 januari gratis

snackpuzzel

Premium

Ook deze vrijdag 17 januari hebben we weer een nieuwe gratis kruiswoordpuzzel voor je. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de hersenkraker op te lossen. Veel plezier!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien