Goede voornemens, zo zet je ze om in haalbare doelen

Bijna twee derde van de Nederlanders heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar slechts een derde houdt deze vol.
Goede voornemens voor het nieuwe jaar. Bijna twee derde van de Nederlanders heeft ze wel, maar slechts een derde houdt ze vol. Zo blijkt uit onderzoek van Herbalife onder 522 Nederlanders van zestien jaar en ouder. Vrouwonline geeft je tips om je goede voornemens om te zetten in haalbare doelen.
1. Afvallen
Wil je graag afvallen? Ga dan niet voor twintig kilo in een (te) korte tijd, maar probeer eerst een paar pondjes af te vallen en dat langzaam op te bouwen. Wees blij met de eerste pond of kilo die eraf gaat en wees reëel. Doorslaan in afvallen is niet goed, bedenk goed welk gewicht gezond voor je is en bovenal welk gewicht bij je past en streef vervolgens naar dat gewicht.
2. Sporten
Wil je graag beginnen met sporten? Leg jezelf dat niet op om meteen drie keer per week te gaan. Dat eerste bezoek aan de sportschool of dat eerste rondje joggen is al hartstikke goed. Probeer het erna op te bouwen naar twee keer per week, een goed gemiddelde. Drie keer sporten kan altijd nog.
3. Tijd voor jezelf nemen
Graag wat meer tijd voor jezelf nemen? Plan het in, noem het ook me-time in je agenda en zorg dat je op die momenten echt de tijd voor jezelf neemt. Het hoeven geen uren te zijn. Een half uurtje lezen, een wandeling maken of een uurtje sporten (zie tip 2) kunnen al voldoende zijn. Doe in ieder geval iets wat je graag doet. Een half uurtje een beetje dagdromen, tekenen of lekker uit het raam staren, mag ook.
4. Gezond eten
Wil je graag wat gezonder gaan eten? Gooi dan niet meteen je hele eetpatroon om. Die snack laten staan en kiezen voor een stuk fruit is al een stap in de goede richting. Probeer tijdens het boodschappen doen ook zo min mogelijk ongezonde producten als snoep, koek en te vette producten te kopen. Koop wel een pak koek voor als je visite krijgt, maar laat het daar dan ook bij.
5. Minder geld uitgeven
Geef je graag geld uit, maar vind je dat het ook wat minder kan (of moet)? Let dan op de kleine dingen. Die dagelijkse lunch in de kantine lijkt misschien niet veel te kosten, maar als je uitrekent wat je maandelijks kwijt bent schrik je misschien. Neem dus zelf wat te eten mee. Een koffie to-go? Lekker, maar maak er geen gewoonte van. Dure A-merken in de supermarkt? B-merken zijn vaak ook prima. Zorg ook dat je in meerdere supermarkten komt, zodat je de prijzen goed kunt vergelijken. En bedenk als je gaat winkelen voor jezelf, of je dat ene truitje of die ene nagellak nu wel echt nodig hebt.
Meer weten over het onderzoek? Kijk dan op NU.nl.
Eerder verschenen op VrouwOnline