Dagelijks puzzelen voor slechts € 2,99 per maand >

Zoek binnen:

Goed nieuws: je kunt grijs haar voorkomen

Als het aan de wetenschap ligt, bestaat er binnenkort een tovermiddeltje tegen grijs haar.

Sommige mensen koesteren hun peper&zout-haar, anderen doen er alles aan om hun grijze manen te verbergen. Feit blijft dat van alle 40-plussers maar liefst driekwart (grotendeels) grijs haar heeft. Waarom worden haren eigenlijk grijs? En belangrijker: kunnen we het voorkomen?

Advertentie

Pigment
De kleur van je haar hangt af van de cellen die al in de baarmoeder gevormd zijn en het pigment dat daarin zit. Of je blond, bruin, rood, zwart of grijs haar hebt, is genetisch bepaald.

Hormonen
Onder invloed van hormonen kan je haarkleur veranderen. Zo produceren vrouwen tijdens hun zwangerschap meer oestrogeen en progesteron waardoor het haar donkerder wordt. En als je bepaalde geneesmiddelen slikt, kan je haar lichter worden.

Tijd
Je haarkleur heeft ook alles met tijd te maken. Zo zijn veel kinderen tot hun 7e blond en daarna wordt hun haar ineens donker. Ook bij baby’s speelt tijd een rol: pas na één jaar kun je zien welke kleur haar het kind heeft.

Eén centimeter per maand erbij
Haar groeit in cycli. Wist je dat je haar één centimeter per maand groeit tijdens een periode van 3 tot 5 jaar en dat het daarna een pauze neemt van 3 maanden? Dan komt er dus geen millimeter meer bij. Hoeveel pigment je hebt, hangt met die cyclus samen. Als pigmenten aan het einde van een cyclus op zijn, wordt je haar grijs.

Ziektes
Er zijn factoren die het grijs worden kunnen versnellen. Auto-immuunziekten zijn daar een voorbeeld van. Nu blijkt uit onderzoek dat je dat proces kunt voorkomen. Hoe? Door nu alvast goed voor je pigmentcellen te zorgen. Maar ja… hoe doe je dat?

Wondermiddeltje
Als we de website I Fucking Love Science mogen geloven (vrij vertaald met: God, wat hou ik toch van de wetenschap) werken Franse onderzoekers aan een serum dat pigmentcellen kan beschermen. Het product dat straks zal worden aangeboden in de vorm van een spray of een shampoo is nog niet op de markt, maar als het zover is staan wij vooraan. Tot die tijd zit er niets anders op dan ons peper&zout-kleurtje te koesteren.

Bron: IFLScience. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien