Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Grip op de chaos: van Ma Flodder tot Mien Dobbelsteen

Heb je regelmatig het gevoel dat er een bermbom in je huis ontploft is? Dat je appartement meer wegheeft van een kringloopwinkel dan een plek om te wonen? En dat de ongeopende post een bont tafelkleed vormt op de eettafel? Dan zou ik ab-so-luut verder lezen. Je bent niet de enige.

Er is hoop
Eén op de drie Nederlanders leeft ongewild in een chaos, leren we uit het nieuwe boek van Els Jacobs, professional organizer van beroep. Maar er is hoop. Met haar nieuwe boek Grip op de chaos kunnen zelfs sloddervossen hun leven onder controle krijgen.

Advertentie

Ras-chaoot
Er zijn legio mensen die boeken hebben geschreven over een georganiseerd leven. Maar wat het boek van Els Jacobs zo interessant maakt, is dat zij geboren is als ras-chaoot. “Voor mensen die van nature georganiseerd zijn, is het geen kunst om een georganiseerd leven te leiden. Dat zit erin gebakken.”

Chaos op de loer
Maar voor een chaoot ligt dat anders. Ze herkent als geen ander wat de valkuilen, slappe smoezen en struikelblokken van chaoten zijn. Jacobs: “Ik ben zelf chaoot. Een vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken: chaos ligt altijd op de loer. Maar je kunt er controle over krijgen.”

Wanneer ging het roer om?
“Toen ik mijn huidige man – georganiseerd van geboorte – leerde kennen, was ik met mijn proefschrift bezig. Als ik mijn studeerkamer betrad, dan waadde ik tot aan mijn knieen in de papieren en boeken die op de grond opgestapeld lagen. Hij schrok zich kapot toen hij zag in welke omstandigheden ik aan het werk was. Toen ik in verwachting raakte van onze tweeling, ging het roer om. We besloten samen de bende aan te pakken.”

Hoe herken je een chaoot?
“Dit zijn dingen die chaoten zeggen: ‘Wegdoen? Maar ik wil het verkopen op Marktplaats!’; ‘Rommel? Nee joh, het is hier gewoon heel gezellig!’; ‘Die jurk? Nee, die doe ik niet weg, want die was heel duur!’ of ‘Die spullen op zolder bewaar ik voor als m’n kinderen het huis uit gaan.'”

Testcase
Aangezien ik mezelf nogal herken in de chaotische trekken die Jacobs beschrijft in haar boek, heb ik mezelf als testcase aan Jacobs voorgelegd. De situatie: een Amsterdams appartement aan de kleine kant, twee volwassenen, één vier maanden oude baby, een overschot aan spullen, een tekort aan bergruimte. Lees: continue zooi.

Ik bewaar tijdschriften/kranten/boeken omdat er iets in stond wat ik nog wil lezen, maar in werkelijkheid kan ik daar geen tijd voor vinden. Wat te doen?
“Maak een systeem, zodat je de papieren die je zoekt in elk geval makkelijk kunt terugvinden. Of downsizen. Als je er de afgelopen vijf jaar niet meer naar omgekeken hebt, dan is de kans groot dat je dit in de toekomst ook niet zult doen. Weg ermee.”

Ik vind kleren – hoe oppervlakkig dit ook mag klinken – belangrijk. Ik heb kasten vol. Ook nog in de berging. Hoe maak ik hierin een shift?
“Welke spullen draag je en welke niet? Leg de kleren die uit de was komen, onderop de stapel. Als je de bovenste steeds weglegt om bij de onderste shirts te kunnen komen, moet je eerlijk tegen jezelf zijn. Die bovenste shirts voldoen kennelijk niet, dus: hup, exit. Leg ze apart, en doe alvast mentaal afstand. Als je er een jaar niet meer naar omgekeken hebt, dan weet je hoe laat het is. Marktplaats, Leger des Heils of maak familieleden blij. Voorwaarde voor dit systeem is dat je elke lente en herfst je zomer- en winterspullen wisselt.”

De administratie belandt vaak op de keukentafel. Daar wordt niet meer naar omgekeken tenzij er boetes, aanmaningen en dwangbevelen tussen zitten. Suggestie?
“Maak twee cassettes: op een ervan staat ‘doen’, en op de andere staat ‘bewaren’. Eens in de week maak je een uur vrij om de ‘doen’-bak door te ploegen. De ‘bewaren’-bak neem je onder je arm mee naar je archief en berg je op.”

Van Ma Flodder naar Mien Dobbelsteen in drie stappen:
1. Focus. Dat is erg belangrijk. Probeer niet het hele huis in een keer op te ruimen, maar stel jezelf elke keer een klein, overzichtelijk doel. Eén plankje, één kastje. Als je alles tegelijk wilt doen, verzand je in het verschuiven van dingen en wordt het opruimen een levende schuifpuzzel.

2. Activiteit x ruimte. Bedenk welke activiteiten je in welke kamer wil laten plaatsvinden. Maak een lijstje van welke spullen je daarvoor nodig hebt. Zo voorkom je dat je naar dingen hoeft te zoeken en leg je spullen automatisch op de juiste plaats terug. Ergo: minder rommel.

3. Beslis. Opruimen is eigenlijk niets anders dan beslissingen nemen. Als je niet toe komt aan bepaalde spullen, dan heeft het ook geen zin om ze te bewaren. Je kunt ze beter wegdoen in plaats van extra bergruimte te maken/te huren. Hak de knoop door.

Nog meer tips van Els Jacobs, download het gratis e-book‘Grip op de Chaos’ van Els Jacobs is te koop voor € 18,95.

Voor meer opruimtips en huishoudcoaching kun je ook altijd terecht bij de columns van Libelle’s Caroline Griep 

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Avondklok mogelijk pas vanaf 21.30 uur

Samen met een reeks andere verscherpingen kondigde demissionair premier Rutte woensdagavond het voornemen aan om in het hele land een avondklok in te stellen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Maar mogelijk proberen partijen om iets aan het tijdstip te veranderen: of de avondklok om 20.30 uur of 21.30 uur ingaat, kan nog een flink verschil maken.

Politiek verslaggever Ron Fresen legt aan NOS uit dat er een ruime meerderheid overtuigd moet worden van de avondklok. Maar als partijen een avondklok afwijzen, kunnen ze verantwoordelijk gesteld worden als er toch heel veel besmettingen bij komen. Zeker met de Britse en andere mutanten. Hij denkt daarom dat het uit zal draaien op het aanpassen van het aanvangstijdstip.

Advertentie

Kamerdebat

De avondklok komt er dan wel, maar iets minder ingrijpend. Ook wordt de maatregel waarschijnlijk niet vrijdag ingevoerd zoals het kabinet hoopte, maar zaterdag of zondag. Het Kamerdebat zal namelijk eerst nog gevoerd moeten worden.

En in dat Kamerdebat zullen ze niet zomaar instemmen met iets waar ze vorige week nog heel kritisch over waren. Daarbij: nu het kabinet demissionair is en het om zo’n ingrijpende maatregel gaat, kunnen de partijen het er volgens Fresen ook niet met een krappe meerderheid doorheen duwen.

Britse mutant

Overigens pleit het kabinet wel voor een avondklok in combinatie met het nog verder terugbrengen van maximaal 1 bezoeker aan huis en het stopzetten van vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De zorgen om virusmutaties uit die laatste twee gebieden zijn groot, zei RIVM-baas Van Dissel in de briefing in de Kamer.

Omdat het lijkt of die aan het immuunsysteem kunnen ontsnappen en er is een angst dat antistoffen die ontstaan zijn door vaccinatie of eerdere infectie onvoldoende bescherming bieden. Of dat echt zo is, moet nader worden onderzocht. Van Dissel sprak wel van een “donkere wolk die op ons af komt”.

Derde golf

De voorgenomen avondklok houdt in dat je niet zonder geldige reden buiten op straat mag zijn en geldt in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown, op dinsdag 9 februari. “Alle experts waarschuwen voor een derde golf. Daarom moeten we dit doen”, zei Rutte er tijdens de persconferentie woensdagavond. “Niemand wil een avondklok. Niemand staat er bij te juichen. Ik niet, Hugo de Jonge niet, het hele kabinet niet.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bijzondere vondst in 'Tussen kunst en kitsch' doet kijkers versteld staan

Soms is de taxatie in Tussen kunst en kitsch een teleurstelling voor de bezoekers, maar soms zit er ook – zoals woensdagavond – een vondst tussen. Of hoe de taxateur het zelf zei: “Dat is gewoon een parel vinden in een mestkamer.”

Er werd woensdagavond getaxeerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Naast een prachtige boogpendule en een lichtkast kwam er ook een klein, goud beeldje voorbij.

Advertentie

Gescoord bij de kringloop

Het beeldje is slechts ter grootte van een hand. Het is Tibets, met invloeden van China, draagt een kroon en heeft zogezegd een elixer in handen voor het eeuwige leven. Bijzonder ook, legt de taxateur uit, omdat het geen Boeddha is, maar een Bodhisattva. “Die intervenieert nog tussen het hier en daar.” En die eigenschappen zouden het volgens hem een troostend beeldje maken om in huis te hebben.

“Hoe komt u eraan?”, vraagt de taxateur. “Gevonden in de kringloop voor 3 euro”, reageert de vrouw. De man valt even stil: “3 euro? Dat weet u zeker?”.

“Dat is gewoon een parel vinden in een mestkamer”, concludeert hij.  “Als u dat zou moeten kopen, dan betaalt u daar zeker 4.000 euro voor.” De eigenares is ermee in haar nopjes.

Op Twitter wordt er direct gereageerd: “Zie dat nooit in de kringloop.” Een ander: Voor 3 euro gekocht. Hoe dan?”.

Hoogst getaxeerde vondsten ooit

Dat het een kringloopvondst van een paar stuivers was, maakt het natuurlijk een fraai (en misschien wat jaloersmakend) verhaal. Maar het was zeker niet het hoogst getaxeerde object ooit in het programma. Dat zijn de volgende 10 objecten:

1. Het Kantwerkstertje van kunstschilder Joost van Geel: 250.000 euro – 2011
2. Een houten voorouderbeeld uit Congo: 150.000 euro – 2012
3. Een collier: 125.000 euro – 2013
4. Een broche van de Franse edelsmid Lalique: 120.000 euro – 2009
5. Schilderij van Jan van Kessel de Jonge: 100.000 euro – 2005
6. Schilderij van Adriaan de Lelie: 100.000 euro – 2020
7. Een paneel van Pieter Brueghel de Jonge: tussen 80.000 en 100.000 euro – 2008
8. Een hensbeker van het Antwerpse Gelaesenhuys: 85.000 euro – 2018
9. Een fetisjbeeld uit Congo: 80.000 euro – 2009
10. Turquoise Karaf van Willem van Heemskerck: 70.000 euro – 2013

Zin gekregen om creatief aan de slag te gaan? Zó maak je van een saaie witte muur een heus kunstwerk:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron & beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 21 januari: Waterman, stel je bereidwillig op

De tarotkaart die voor donderdag 21 januari is getrokken, is ‘Zeven van Staven’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: aangevallen worden. Er komt veel op iemand af en men moet zich staande houden. Alert en vaardig reageren geeft goede vooruitzichten. Liefde: de relatie wordt bedreigd of men moet concurreren. Werk: meerdere aanbieders of sollicitanten, er wordt aan stoelpoten gezaagd.

Advertentie

Ram

Kibbelen met je partner, het kan je nu uit evenwicht brengen. Koppig zijn, helpt niet. Houd in je achterhoofd wat je ook alweer zo leuk aan hem/haar vindt. Dat maakt je respons zachter.

Stier

Gebruik contact met je medemens vandaag om je eigen drijfveren te toetsen. Klopt het wel wat ik zeg? Is er een andere weg naar Rome? Probeer bij het geven van informatie objectief te zijn.

Tweelingen

Je geliefde is een steunpilaar, je hebt een schouder om op uit te huilen. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om geknuffeld te worden: blijf niet hangen in zelfmedelijden.

Kreeft

Reageer een nee-stemming niet af op je omgeving. Kritisch zijn en gedisciplineerd werken is niet altijd en voor iedereen weggelegd. Wacht een paar dagen met iets sociaal uitdagends.

Leeuw

Een gevoel van gemis kan je vandaag uit je hum brengen. Je bent dan wel van het grootse gebaar, maar het kan geen kwaad om klein & fijn meer aandacht te geven. Dan groeit het!

Maagd

Liefde, of uitzicht daarop, maakt dat alles je gemakkelijk afgaat. Laat je niet afleiden door roddels, sta daarboven. Richt je aandacht op jezelf, zorg goed voor jezelf. Maak nachtrust heilig.

Weegschaal

Best kans dat er wat relationele vuurtjes geblust moeten worden. Waar je normaal goed bent met het compromis, wil je vandaag je eigen zin doen. Neem die ruimte ook in.

Schorpioen

Je komt vandaag veel negatiever over dan je bedoelt. Houd commentaar daarom voor je, slik opmerkingen in en geef geen ongevraagd advies. Laat stilte voor je spreken.

Boogschutter

Thuiskomen met roze wangen en strakke spieren geeft je een mentale boost. Je kunt hierdoor veel aan, ook restricties. Seks is nu ook top! Je wilt de ander graag behagen.

Steenbok

Drukt er van alles op je schouders? Lijkt je leven rommelig? Kijk wat je anders kunt aanpakken en zet dat door. Verjaag beperkende gedachten met de mantra: ‘Ik ben goed bezig’.

Waterman

Zocht je een uitdaging? Komt iemand tegenover je te staan, stel je dan bereidwillig op en leef je in. Daarmee smoor je heftige conflicten in de kiem – en kom je beter uit de verf.

Vissen

Werk je noodgedwongen thuis, ga op zolder of desnoods in de bezemkast zitten voor betere concentratie. Experimenteer, vooral als je single bent, met het aanspreken van vreemden.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Rob Kemps neemt het op voor Tijl Beckand: "Hij speelt 'De slimste mens' op zijn eigen manier"

De slimste mens is voor Tijl Beckand (46) een succesvol, maar ook onrustig avontuur. Elke uitzending krijgt hij flink wat te verduren op social media. Kijkers noemen hem onsportief en zelfingenomen. Daar wil medekandidaat Rob Kemps (35) voor eens en voor altijd een einde aan wil maken.

Beide heren wisten zich in de uitzending van woensdagavond naar de halve finale te spelen. De manier waarop Tijl het spel speelde, zorgde opnieuw voor veel kritiek op social media. Voor de uitzending had Rob Kemps (lid van het feesttrio de Snollebollekes) het echter al voor hem opgenomen.

Advertentie

Rob Kemps breekt lans voor Tijl Beckand

Bij een foto van de opnames van de kwartfinale schrijft Rob: “Graag zou ik hier ook even een lans willen breken voor mijn collega en vriend Tijl Beckand. Tijl speelt het spel op zijn eigen manier en dat geeft in ieder geval energie aan het programma. Voor mij was de ironie van zijn commentaar direct duidelijk en we hebben er samen goed om gelachen.

Wat goed is om te weten, is dat we backstage hele fijne gesprekken hebben gehad over Brel en Bach, samen voetbal hebben gekeken en tevens de wijnvoorraad uit de kleedkamer van Philip Freriks burgemeester gemaakt hebben. Misschien plaatst dit alles wat in een ander perspectief .”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rob Kemps (@robkemps13)

Die gezelligheid is voor veel kijkers in de uitzending helaas niet te zien:

v

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Instagram

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien