Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Zo vaak moet je je spullen schoonmaken (en dat is vaker dan je denkt!)

Wanneer is de laatste keer dat je je matras hebt gewassen? Of je hond? Als je daar langer dan 2 seconden over na moet denken, is het misschien handig om dit lijstje er even op na te slaan.

Je telefoon kun je niet vaak genoeg schoonpoetsen, maar met je favoriete jeans kun je best even wachten. Hoe vaak moet je je spullen nou precies wassen? Dit mini-gidsje is een handige reminder!

Advertentie

 • Lakens: 1 keer per week
  Het Whirlpool Institute of Home Science raadt mensen aan om lakens 1 keer per week te wassen om huisstofmijt en allergenen buiten het bed te houden. Zet een hete was aan (minstens 50 graden) en doe de lakens daarna in de droger om ziektekiemen geen kans te geven.
 • Dekens en kussens: 4 keer per jaar
  Eigenlijk is je kussens reinigen net zo belangrijk als de lakens wassen om huisstofmijt op afstand te houden. Die huisstofmijten kunnen een allergie aanwakkeren. Dus als je ’s ochtends vaak moet niezen of een loopneus hebt, is het de hoogste tijd om je kussens en dekbed een was te geven. Anders is ieder seizoen de kussens en dekbed schoonmaken een goede leidraad.
 • Matras: 2 keer per jaar
  Op een fris, schoon bed slaap je een stuk lekkerder. Daar is zelfs onderzoek naar gedaan. Stofzuig de bovenkant van het matras met een opzetstukje op de stofzuiger. Vlekken verwijder je met een klein beetje shampoo en een vochtige doek. Een matrasbeschermer gebruiken scheelt overigens ook een hoop.
 • Een handdoek: na 2 tot 3 keer gebruiken
  Je wilt natuurlijk niet dat de badkamer ruikt naar gebruikte handdoeken. Als je ze in de wasmachine gooit met een wasmiddel dood je de micro-organismen die de stank veroorzaken. Gooi ze daarna in de droger op een hoge temperatuur en vergeet ook niet af en toe het douchegordijn mee te wassen om schimmels te voorkomen.
 • De auto: 1 keer per maand
  Tenzij je op het modderige platteland woont, is je auto iedere paar weken wassen meer dan genoeg. Autogarages raden aan om de auto te wassen en te voorzien van een waxlaagje voordat het winter wordt. Wij zeggen: je kunt ook gewoon wachten tot het een keer goed regent.
 • Je laptop en telefoon: iedere dag
  De elektronica die je iedere dag gebruikt, verzamelen meer bacteriën dan het gemiddelde toilet. 30% van de virussen kun je overdragen van je vingertop naar je scherm of toetsenbord, dus logisch dat er wel iedere dag een antibacterieel doekje over je laptop, telefoon of tablet mag.
 • Je hond: 1 keer per maand
  Hoewel je viervoeter waarschijnlijk het liefst z’n eigen geur heeft, is het voor de omgeving wel zo fijn om je hond af en toe een bad te geven. Dog whisperer Cesar Milan raadt aan dat 1 keer per maand te doen.
 • Je bh: na 2 tot 3 keer dragen 
  Tenzij je enorm veel zweet, is je bh om de paar draagbeurten wassen voldoende. Het is wel slim om iedere dag een bh te dragen om de elasticiteit van de bh intact te houden.
 • Je jeans: maximaal 1 keer per maand
  Er zijn mensen die hun jeans nooit wassen (of deze alleen maar in de vriezer leggen om hem weer fris te laten ruiken), maar wát je ook doet: gooi je jeans nooit vaker dan 1 keer per maand in de machine. Dat is namelijk funest voor de vorm.
 • De oven: 2 keer per jaar
  Tenzij je een dikke aangebrande laag viezigheid spot, is het prima om de oven 2 keer per jaar te poetsen. Geef als het zover is alle verwijderbare stukken een goed heet sopje met afwasmiddel. Spray dan de binnenkant van de oven met schoonmaakmiddel en laat dat een nachtje inwerken zodat je de volgende dag het vuil makkelijk weg kunt vegen.
 • Tapijten en kleden: 1 keer per jaar
  We hebben het hier niet over stofzuigen; dat kun je het best 1 keer per week doen om stof, haren en vuil weg te houden. We bedoelen hier een echte reiniging, die je het beste kunt laten doen door een stomerij.
 • De vaatwasser: iedere maand
  Vies maar waar: in je vaatwasser kan makkelijk schimmel en gist ontstaan. Houd de boel schoon door maandelijks een scheut azijn door een volledig wasprogramma te gooien.

LEES OOK:

BEKIJK OOK: Makkelijk een ovenrooster schoonmaken? Dat doe je zo!

 

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

Bron: Pure Wow. Beeld: iStock

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien