Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Heleen van Royen: "Ik denk dat ik het gen voor schaamte mis”

Heleen van Royen (52) wordt bejubeld vanwege de film Het doet zo zeer, die ze maakte over haar dementerende moeder (zie video). Heel anders dan de reacties op haar expliciete uitspraken en foto’s of haar relatie met de 20 jaar jongere Bart. 

Interview: José Rozenbroek. 

Advertentie

Je fotografeerde jezelf terwijl je een bebloede tampon verwijdert. Dat werd een publiek relletje. Wat vond je moeder daarvan?
Peinzend: “Of ze die tampon heeft gezien, ik vraag het me af. Ze zit niet op internet, hè? Maar ik denk dat als ik het haar had uitgelegd, ze dat niet gek had gevonden. Kijk, ze zou het zelf niet doen…”

Hoe zou je het aan haar uitleggen?
“Alles wat ik maak, gaat over vergankelijkheid, over liefde, over sex. Mijn eigen vergankelijkheid leg ik vast in alles wat ik maak. Een tampon is een voorwerp dat op een gegeven moment uit je leven verdwijnt. Ik zat toen in een fase dat ik me afvroeg: hoeveel tampons komen er nog?” Lachend: “Elke tampon kan je laatste zijn.”

En dat betreurde je.
“Het is meer een soort weemoed, zo van: weer een fase voorbij. Op zich niet vreselijk triest, het is wel een mijlpaal. Net als de eerste stapjes van je kind. Ik zie niet zo veel verschil tussen die eerste stapjes en je laatste tampon. Maar de meeste mensen wel. Die staan bij die stapjes te klappen en te juichen, maar een tampon vinden ze vies. Ik snap dat niet.” Ze zucht. “Alles met sex en vrouwen is raar. Dat zag je ook weer met dat sexfilmpje van Patricia Paay. Ik vond het zó jammer dat ze zich zo vernederd voelde. Ik snap dat je heel boos bent als iemand zoiets naar buiten brengt, dat is echt afschuwelijk. Maar verder… Ze had zich toch niet hoeven schamen? Sterker: ze is zevenenzestig, ze heeft gewoon nog sex, ze heeft er duidelijk schik in. Fijn toch? Ik was echt niet binnen gaan zitten met de gordijnen dicht. Ik had nóg tien video’s het internet opgeslingerd.” Ze snuit haar neus nog eens en zucht opnieuw. “Sex en vrouwen: het blijft altijd taboe.”

Aan Jeroen Pauw vertelde ze in het programma Vijf jaar later dat je een sexdagboek bijhoudt. Hoe gaat het daarmee?
Ze lacht: “Met alle drukte rondom de film stond zowel de sex als het schrijven even op een wat lager pitje. Maar het gaat er vast en zeker komen. Het moet een soort logboek worden: wanneer heb ik sex, hoe was de aanloop ernaartoe, wat hebben we gedaan, álle handelingen. Ik wil dat een tijdje heel goed bijhouden. Niet erotisch opgeschreven, maar matter of fact-achtig, zoals je ook in je dagboek zou opschrijven wat je die dag hebt gegeten. Tussendoor wil ik schrijven over de vrouwelijke seksualiteit: hoe beleven wij lust? Eisen we wel of niet een orgasme op? Hebben vrouwen werkelijk minder zin hebben dan mannen? Alle theorieën en al mijn eigen ideeën hierover: die wil ik eens grondig onderzoeken, erover nadenken, opschrijven. Dat boek moet er gewoon komen, dat is er nog niet.’

Waarom zou zo’n boek er moeten komen?
“Ik denk dat het heel goed is om je te kunnen spiegelen. Wat weet je nu van het sexleven van een ander? Ook voor jonge vrouwen lijkt het me heel interessant dat ze kunnen lezen hoe een vrouw van tweeënvijftig in het leven staat qua sex. Dan zien ze ook nog dat je na je vijftigste een springlevend seksleven kunt hebben. Al mijn denkbeelden over vrouwelijke seksualiteit en lust moeten in dat boek. Dat je het écht leuk mag maken. Dat het mag. Dat het kan.”

En wat vindt Bart ervan?
“Nou, in het begin vond hij het niet zo’n goed plan. Maar langzaam wende hij aan het idee en nu plaagt hij me ermee. Zegt: straks leest iedereen wat voor goede minnaar ik ben, en dan willen ze me allemaal. We hebben elkaar leren kennen via Twitter. Daar zei hij iets tegen me, en zo kwamen we met elkaar in contact. Hij vond het wel grappig, die BN’er die blootfoto’s van zichzelf postte. Verder had hij geen idee wie ik was, hij had nog nooit een boek van me gelezen. Toen we net een relatie hadden, zeiden zijn ouders tegen hem: ‘Als je met Heleen wilt zijn, krijg je dat deel van haar erbij. Dan moet je later niet gaan zeuren.’ Supertof vond ik dat. Met Bart heb ik vanaf het allereerste moment gedacht: alles wat ik wil in bed, gooi ik er vanaf het begin in. Ik wilde meteen een goede start. Als je voorzichtig begint, kom je in een patroon. Dan ga je niet opeens al je fantasieën openbaren. Dat voelt dan heel geforceerd en raar aan.”

En wat heb je er vanaf dag één gegooid?
Grijns. “Dat ga je allemaal in het boek lezen. Echt, ik ga het allemaal heel eerlijk opschrijven. Dat vind ik heel spannend, en ook heel eng. Dan moet je echt met de billen bloot. Bart ook.”

Wat vinden je kinderen van dit nieuwe boek?
“Natuurlijk zeggen ze: ‘Moet dat nou?’ Die gaan dat boek echt niet lezen, hoor. Maar ze zien dat wat ik maak iets teweegbrengt, dat mensen het gaaf vinden en dat ik aan de weg timmer. Ze zien mijn gedrevenheid en het succes en dat ik niet met onzin bezig ben die niemand iets interesseert. Want weet wel: het is altijd serieus wat ik maak, of het nu een boek of een tentoonstelling of een film is. Het is niet zomaar een lolletje. Ik werk hard, ik sta op eigen benen, mijn kinderen hebben een goed leven, mijn ex heeft een goed leven. Ik schaam me nergens voor. Zij zijn immens trots op hun moeder.’

MEER HELEEN?
Je leest het hele interview met Heleen van Royen in Libelle 16, vrijdag 5 april in de winkel.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

LEES OOK:

Beeld: Chantal Ariëns. 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien