Mamma Mia! Ontvang tot € 20,- voordeel per kaart t/m 31 mei

Zoek binnen:

Herinneringen en activiteiten op WereldKankerDag

Vandaag is het WereldKankerDag, een dag om het bewustzijn over kanker te vergroten en preventie en behandelingen aan te moedigen. Er wordt uiteraard ook stilgestaan bij alle mensen die door de ziekte zijn getroffen.

De UICC, de internationale organisatie voor kankerbestrijding, heeft vier thema’s opgesteld die dit jaar centraal staan. Deze thema’s worden wereldwijd gehanteerd en ingezet.

Advertentie

1. Gezonde keuze
Naar schatting wordt 30 procent van de nieuwe kankergevallen veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Het is dus belangrijk om gezonde keuzes te maken. Bijvoorbeeld door niet te roken, voldoende te bewegen, op gezond gewicht te zijn en verstandig te zonnen. Hier ligt niet alleen een taak voor elk individu, ook de overheid en bedrijven moeten hieraan meewerken.

2. Vroege ontdekking
Hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe groter ook de kans op een behandeling die succesvol is. Nederland kent daarom drie bevolkingsonderzoeken op het gebied van kanker: Het borst-, baarmoederhals- en dikkedarmkankeronderzoek. Deze uitnodigingen worden verstuurd naar mensen in de leeftijdscategorie die interessant is voor een bevolkingsonderzoek, vooral omdat het zinvol kan zijn. Ieder mag zelf beslissen om mee te doen.

3. Behandeling voor iedereen
Het recht om toegang te hebben tot een goede en effectieve behandeling en zorg, ongeacht waar iemand woont of over welke financiële middelen hij of zij beschikt. Dit onderwerp is in ons land een onderwerp van discussie omdat de kosten van behandelingen voor kanker toenemen.

4. Kwaliteit van leven
Steeds meer mensen leven na de diagnose en behandeling van kanker. De impact van zowel de ziekte als de behandeling is nog jaren merkbaar. Mentaal, emotioneel, lichamelijk en social gezien. Ondersteuning van (ex)-patiënten is daarom van groot belang voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.

Op Twitter laten bedrijven en organisaties van zich horen. De statistieken van het CBS tonen aan hoe belangrijk het is om stil te staan bij deze ziekte.

Ook Pink Ribbon staat stil bij deze speciale dag.

Activiteiten
Er worden vandaag bij vele organisaties en stichtingen activiteiten georganiseerd. Een overzicht daarvan kan je hier vinden. Zo organiseert Kankeronderzoekfonds Limburg de hele dag koffiemomenten en stichting Kanker in Beeld organiseert vandaag creatieve workshops.

Op twitter zijn ook veel mensen en stichtingen die deze dag gebruiken om hun medeleven te uiten of aandacht te vragen voor kanker.

Bronnen: WereldKankerDag.nl, CBS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien