Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Ben jij een lepel of een brug? Je houding bepaalt of je rugklachten krijgt

Jarenlang werd verondersteld dat vrouwen met een grote boezem en een appelfiguur sneller last krijgen van rugpijn. Iemands houding speelt echter een nog belangrijkere rol als het aankomt op rugpijn. 

Hoe je rug er van de zijkant uitziet, kan bepalend zijn voor het krijgen van rugklachten in de toekomst. Een vereniging van Britse chiropractors heeft 4 verschillende profielen opgezet: de lepel, de leunende toren, de brug en de platte rug.

Advertentie

LEES OOK: RUGPIJN? MISSCHIEN IS JE FAMILIE DE OORZAAK

Het grootste risico
Mensen die in de categorie ‘brug’ of ‘leunende toren’ vallen, lopen het grootste risico op rugpijn. Dat concluderen de chiropractors na onderzoek onder 1.200 vrouwen. De zogenoemde ‘leunende toren’ leunt met het hoofd naar voren. Van de vrouwen met zo’n postuur kampt 6 op de 10 met rugpijn en heeft 3 op de 10 regelmatig steken in de rug.

Van links naar rechts: de lepel, de leunende toren, de brug, de platte rug en het normale postuur.

De lepel
De brug – een holle, gebogen rug – staat op de tweede plek, gevolgd door de lepel (gebogen schouders, platte rug). Vrouwen met een platte rug komen er het best vanaf; zij lopen het minste risico op rugpijn.

Het perfecte postuur
Chiropractor Tim Hutchful heeft goed advies voor iedereen met een verkeerde houding. “Jezelf goed van opzij bekijken is verstandiger dan wakker liggen van je appelfiguur. Op die manier kun je makkelijker rug- of nekklachten vermijden. Het perfecte postuur ziet er van de zijkant neutraal uit, met je oren, schouders, heupen, knieën en enkels in één lijn. Wat kan helpen is zo relaxed mogelijk staan, en dan zachtjes je buikspieren aantrekken. Als je gaat zitten, zou die rechte lijn door je oor, schouder en heup moeten lopen.”

LEES OOK:

De beste Lekker in je Vel-berichten gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

BEKIJK OOK: 3 makkelijke oefeningen voor iedereen met rugklachten van sportvlogger Lot.

 

Bron en beeld: British Chiropractic Association/Twitter

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien