Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ilse (33) kreeg borstkanker toen ze 28 weken zwanger was

Ilse van Vliet was 28 weken zwanger toen ze erachter kwam dat ze een agressieve vorm van borstkanker heeft. Ondanks alles zette ze een gezonde dochter op de wereld. Maar Ilse is niet meer te genezen. ‘Zullen mijn kinderen me later herinneren?’

“Tijdens mijn zwangerschap had ik veel last van mijn borstbeen. Reuma, dachten de artsen aanvankelijk. Maar toen de pijn tijdens een vakantie zo erg werd dat we noodgedwongen terug naar huis gingen, kwam er iets veel ernstigers aan het licht: er zat een gezwel van 3 bij 3 centimeter. Het bleek een agressieve én uitgezaaide vorm van borstkanker. Daar zat ik dan: 28 weken zwanger en doodsbang voor de toekomst van het meisje in mijn buik en die van mezelf.”

Advertentie

Afscheid nemen
“Nog in diezelfde week ben ik begonnen met een chemokuur, die kon gelukkig samengaan met mijn zwangerschap. In het ziekenhuis hielden ze mij en mijn kindje continu in de gaten. Dat was hard nodig, want ik werd alsmaar zwakker. Naast de borstkanker bleek ik ook een dubbele longembolie te hebben. De bevalling 3 weken later werd daarom snel in gang gezet middels een keizersnede. Dit was de veiligste optie voor mij en mijn kindje, maar betekende niet dat we geen risico liepen. ‘Neem goed afscheid van elkaar voor de bevalling’, adviseerde de arts. Afscheid? Alleen al de gedachte aan mijn man die alleen voor ons 2-jarige dochtertje en misschien een baby zou moeten zorgen, ging door merg en been. Ik ging hen toch niet achterlaten?”

Moederschap
“Gelukkig heb ik de bevalling overleefd. De keizersnede is uiteindelijk goed verlopen. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar ik heb er iets prachtigs voor teruggekregen. En ik geniet er des te meer van, omdat ik weet dat ik niet zo lang meer van het moederschap kan genieten. Een jaar na de diagnose borstkanker kreeg ik opnieuw een klap in mijn gezicht. Er waren uitzaaiingen in mijn lever gevonden en de medicijnen die ik gebruikte deden hun werk niet meer. In januari dit jaar kreeg ik nieuwe medicatie, maar die is helaas nog niet aangeslagen. Een CT-scan moet uitwijzen of het alsnog aanslaat. Erg spannend, want zo niet dan krijg ik weer een chemokuur. Maar ik zal er hooguit nog een paar jaar zijn.”

Herinneringen
“Het is ontzettend zwaar om dit mee te moeten maken, echt onbeschrijflijk. Het moeilijkste is vind ik om niet zeker te weten of mijn kinderen me laten zullen herinneren. Mijn jongste dochter is nu anderhalf, die heeft geen idee wat er speelt. En de oudste van 4, wat zal zij later nog weten over haar moeder? Om iets bijzonders aan hen te na te laten, hebben we voor beide meiden een steigerhouten stoel gemaakt. Onder de zitting zit een bak waarin ik brieven en herinneringen stop, zoals een tasje dat ik laatst voor ze op vakantie kocht.”

Mooie kanten
“Ook al is het nog zo’n vreselijke ziekte, het heeft me ook veel mooie en warme momenten gebracht. Zo doe ik dit jaar mee aan de Marathon tegen Kanker, waardoor ik veel lieve mensen heb leren kennen. Natuurlijk merk ik dat ik niet de enige ben die bang is voor de toekomst en mijn omgeving het niet altijd even makkelijk vindt om toenadering te zoeken. Maar gelukkig heb ik genoeg vrienden en familie die er altijd voor me zullen zijn. Ik weet dat het zo voorbij kan zijn, dus geniet ik nog intenser van de momenten dat we samen zijn.”

Marathon tegen kanker
Ilse doet mee aan de Marathon tegen Kanker, deze vindt plaats op woensdag 17 mei. Live vanaf het Waagplein in Alkmaar zullen tal van marathonacties van bekend en onbekend Nederland hun grote finale beleven. Dit allemaal met als doel zo veel mogelijk donateurs te werven – en daarmee geld in te zamelen – voor kankeronderzoek. Marathon tegen kanker wordt gepresenteerd door Caroline Tensen en is op woensdag 17 mei vanaf 21.30 uur live te zien bij AVROTROS op NPO 1.

BEKIJK OOK: De kracht van woorden volgens spiritueel vlogger Manon.

Interview: Demi Schoenmakers. Beeld: privébeeld Ilse.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Crocs zijn nog nooit zó populair geweest: dit zijn de 'mooiste' exemplaren

Crocs zijn het meest geliefde én gehate schoeisel. Maar de lichtgewicht klompen blijken in elk geval wel de modetrend van het moment te zijn. In 2020 werd er een recordaantal Crocs verkocht. 

En daar is een goede verklaring voor, die alles te maken lijkt te hebben met de coronapandemie.

Advertentie

Cashen met Crocs

Je kunt zeggen wat je wilt over Crocs, maar ze leveren de makers wel mil-joe-nen op. Alleen al in het laatste kwartaal van 2020 werd er voor 339 miljoen euro aan Crocs verkocht, zo blijkt uit het jaarverslag. Een toename van 57 procent ten opzichte van 2019 én een recordaantal. En over het hele jaar genomen is er een winst van 20 tot 25 procent gemaakt.

O zo comfortabel

Waarom Crocs ineens zo razend populair zijn? Comfort is de alsmaar groeiende modetrend van het moment. En dat heeft volgens kenners weer veel te maken met de coronacrisis. We passen onze garderobe aan op veel thuis zitten, waarbij het vooral belangrijk is dat kleding en schoenen lekker zitten. En dat resulteert in joggingpakken en, jawel, Crocs aan onze voeten. “Dankzij de pandemie hebben we nieuwe klanten kunnen bereiken, maar ik denk dat consumenten ook gefocust zijn op wat we hen in de toekomst kunnen aanbieden”, verklaart Andrew Rees, de CEO van het bedrijf, tegenover CNCB.

Zijn Crocs echt zo gezond?

Vind je Crocs foeilelijk? Velen met je, maar daar weegt het comfort van de rubberen clogs misschien wel tegenop. Over in hoeverre ze ook echt goed voor je voeten zijn, verschillen de meningen. Volgens sommige pedologen kunnen ze als je ze te intensief draagt juist ook voetklachten veróórzaken. Maar draag je ze voornamelijk thuis, dan kunnen ze meer goed dan kwaad. Het is beter dan op slippers lopen. Ze geven voldoende ondersteuning en zijn ideaal voor mensen die slecht ter been zijn.

Zoek je de mooiste (al valt over smaak natuurlijk te twisten) exemplaren? Hier is wat inspiratie:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Crocs Shoes (@crocs)

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CNBC, Nieuwsblad, PureWow, WebMD. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hierom zullen hooikoortsklachten dit jaar een stuk heviger zijn dan normaal

Niezen, snotteren en traanogen: wie hooikoorts heeft zal er komende tijd extra last van hebben. De lucht zit weer vol met pollen en dit jaar kan het hooikoortsseizoen heftiger worden dan normaal. Maar waarom eigenlijk?

Vanwege het warme weer zorgen de Els en de Hazelaar nu al voor de eerste hooikoortsklachten. Dat is best vroeg voor de tijd van het jaar en blijkbaar gaan we een hevig seizoen tegemoet.

Advertentie

Veel pollen tegelijk

Volgens bioloog Arnold van Vliet hebben we met een uitzonderlijke situatie te maken. De combinatie van verschillende factoren zorgt ervoor dat de hooikoorts heftiger is dan de afgelopen jaren. Dat komt bijvoorbeeld door de hele hoge temperaturen. “De bomen komen eigenlijk allemaal tegelijk in bloei en gaan allemaal tegelijkertijd die pollen produceren”, legt hij uit aan RTL Nieuws. “En er hangen ook opvallend veel bloemen aan de bomen dit jaar. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de weersomstandigheden van vorig jaar toen de bloemen zijn aangemaakt.”

Droog, zonnig en warm

En dat is niet het enige. We hebben blijkbaar een pollenwolk met een zuidelijke stroming. Dat betekent dat ook allemaal pollen uit de bomen in Frankrijk en België deze kant op komen, precies over Nederland heen. “En het zijn fantastische vliegomstandigheden voor de pollen: droog, zonnig en warm.” Dat maakt dat de pollen blijven vliegen en voor extra veel klachten kunnen zorgen. Vanwege het mooie weer gaat ook iedereen naar buiten, wat zorgt voor de maximale blootstelling.

Corona

Kortom: de pollen vliegen weer in het rond en dat betekent afzien voor mensen met hooikoorts. Gelukkig kan het dragen van mondmaskers een uitkomst zijn. Mondkapjes kunnen namelijk helpen tegen hooikoortsklachten.

Maar hooikoortsklachten zoals een loopneus, niezen en jeukende of tranende ogen lijken natuurlijk erg veel op de klachten van corona. Maar hoe weet je nu of je last hebt van de pollen of corona? Dít zijn de verschillen tussen COVID-19 en hooikoorts.

Last van hooikoorts? Dokter Rutger vertelt wat je ertegen kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Efteling brengt sprookje van Marc de Hond komend voorjaar uit

Marc de Hond heeft vlak voor zijn overlijden een nieuw sprookje geschreven voor de Efteling. Het attractiepark brengt het verhaal De redders van Ruigrijk komend voorjaar uit. 

“Ik vind het fantastisch dat dit sprookje wordt uitgebracht”, vertelt Marcs weduwe, Remona de Hond-Fransen.

Advertentie

Stoere ridder

De redders van Ruigrijk gaat over Rutger, een jongen die de sterkste en stoerste ridder van het land wil worden. Maar Rutger zit in een rolstoel en kan niet lopen, waardoor het té moeilijk lijkt om zijn droom waar te maken. Toch besluit hij, als een draak de bewoners van Ruigrijk bedreigt, op pad te gaan met zijn blinde buurmeisje Ella. Op een dag staan ze oog in oog met draak Naga die bewoners van Ruigrijk in z’n greep heeft. Samen gaan ze de strijd aan. Lukt het hen om iedereen te redden?

Laatste wens

Volgens Remona heeft Marc altijd met plezier samengewerkt met de Efteling en dit is volgens haar een ontzettend mooie bekroning op die samenwerking. “Vlak voor zijn overlijden heeft hij duidelijk laten weten dat dit een van zijn laatste wensen was. Ik ben erg trots en dankbaar dat de Efteling op deze manier zijn naam vereeuwigt. Ik kan niet wachten om het eerste exemplaar te zien.”

Speciale editie

Van het sprookje verschijnt een prentenboek, een voorleesversie en een tactiel prentenboek, speciaal voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. In deze speciale versie zijn de illustraties voelbaar en wordt de tekst in braille en drukletters weergeven.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Efteling. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Partij Kiezen met Libelle: álles wat je wilt weten over de lijsttrekkers

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart willen we natuurlijk álles weten over de lijsttrekkers. Wat houdt ze bezig? Waar staan ze voor? En wie is de mens achter de politicus? Op deze pagina vind je alle informatie rondom de verkiezingen. Van leuke video’s en de columns van Wouke van Scherrenburg tot privéfotoalbums van de lijsttrekkers. Twijfel je nog op wie je gaat stemmen? Doe de Libelle Kieswijzer onderaan deze pagina.

Advertentie

‘Partij Kiezen met..’-video’s

Wordt het ja of zeggen ze nee? In de videoserie ‘Partij Kiezen met Libelle’ geven de pingpongbatjes het antwoord op prangende stellingen.

Benieuwd naar de mening van de andere lijsttrekkers? Bekijk hier de video’s van Jesse Klaver, Esther Ouwehand, Liane de Haan, Kees van der Staaij, Lodewijk Asscher en Gert-Jan Segers. Binnenkort volgen ook de video’s van Sigrid Kaag, Geert Wilders en Mark Rutte.

Columns van Wouke van Scherrenburg

Wouke van Scherrenburg (74) is voormalig politiek verslaggever en nog steeds actief op radio, televisie en vooral Twitter. Haar stem wordt in de politiek nog steeds hoog gewaardeerd, juist omdat ze het belang van ‘gewone’ mensen nooit uit het oog verliest. We zijn dan ook trots dat Wouke gedurende deze verkiezingstijd en de daaropvolgende formatietijd columns voor ons gaat schrijven. Lees hier haar laatste column over haar zorgen om de geluiden van een groep economen die de samenleving wil opsplitsen in 65-minners en -plussers.

Het fotoalbum van…

Wie is nou eigenlijk de mens achter de politici? De komende weken vind je hier verschillende privéfotoalbums met anekdotes van de politici door de jaren heen. Deze week lijsttrekker Liane den Haan van 50PLUS. We kennen Natalia Liane den Haan (53) allemaal als politicus, maar wie is ze als mens? Hoe was haar jeugd, wie zijn haar dierbaren? Libelle zocht het hier voor je uit.

Libelle Kieswijzer

Welk thema is voor jou belangrijk en welke lijsttrekker past daar goed bij? Voor onze Kieswijzer legden we 30 stellingen voor aan 18 lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker jouw mening het meest overeenkomt.


 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien