MAMMA MIA! nu tot € 15,- feestelijk voordeel >

Zoek binnen:

Waarom kankerverwekkende stoffen straks weer in onze voeding terechtkomen

Chloor in kip en giftige stoffen in onze mascara willen we natuurlijk niet, maar als straks de Europese Unie met TTIP (spreek uit als tietip) instemt, gaat dat wel gebeuren…

In een tijd dat we steeds bewuster met ons eten bezig zijn en we het liefst kleding willen die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, kan het gebeuren dat we straks weer terug bij af zijn.

Sinds het filmpje van Arjen Lubach We worden bedreigd door twee verschrikkelijke afkortingen had afgelopen maand bijna iedereen het erover: TTIP.

In deze video legt hij uit waar alle commotie om te doen is:

Door het filmpje van Arjen Lubach krijgt het onderwerp veel aandacht. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen laat op haar Facebook pagina weten dat ze het positief vindt dat het onderwerp bespreekbaar is.

Wat betekent het voor ons?
Hilde van der Pas, onderzoeker bij het Transnational Institute: “TTIP is het grootste handelsverdrag in de geschiedenis tussen twee economische grootmachten – de VS en de EU – waar op dit moment over wordt onderhandeld.”

Waarom zouden de VS en de EU zo’n verdrag willen aangaan?

“Grote bedrijven met veel beslissingsbevoegdheid willen minder regels. Volgens een studie die is gedaan voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken zou het verdrag economische groei in de hand werken. Maar uit een studie van Tufts University blijkt dat het ten koste gaat van de werkgelegenheid en de handel tussen Europese landen – terwijl dat laatste toch één van de belangrijkste redenen was om ooit een Europese Unie te worden. Het is dus nog maar de vraag of we dat verdrag wel nodig hebben.”

Wat betekent dit verdrag concreet?

  • 1. Chemisch voedsel in de supermarkt

Europa heeft strengere milieu- en gezondheidseisen. Neem bijvoorbeeld chloor in kip. In Amerika wordt chloor gebruikt om het vlees schoon te maken en bacteriën worden hierdoor gedood, maar in Nederland is dat verboden. Straks ligt datzelfde chloorkippetje gewoon in onze schappen. Dit komt omdat één van de doelen van TTIP de harmonisering van standaarden is: een chloorkip mág in Amerika dus straks ook in Nederland.

  • 2. Giftige stoffen in cosmetica

Wij hebben (net als in de VS) regels opgesteld over welke stoffen niet zijn toegestaan in cosmetica. In de VS zijn dat er 11, maar bij ons zijn het er al bijna 1400! Die 1400 stoffen (min 11) die nu niet geoorloofd zijn, komen straks – als TTIP van kracht is – dus weer terug in onze producten.

Je zou je natuurlijk kunnen afvragen waarom de VS onze standaard dan niet overneemt. Het antwoord ligt voor de hand: het hele idee van TTIP is juist om minder regels te krijgen. Het bedrijfsleven wil minder regels, niet meer. Bovendien geldt hier het recht van de sterkste: hoe groter het bedrijf, hoe meer invloed.

  • 3. Giftig speelgoed

In 2010 waren wij het erover eens: ftalaten (kankerverwekkende weekmakers die in bijvoorbeeld bijtringen zaten) moeten verboden worden. Inmiddels hebben we een aantal alternatieven gevonden. Dankzij TTIP kunnen die alternatieven straks zó weer van tafel geveegd worden.

  • 4. Miljoenenclaims voor de belastingbetaler

Behalve giftige stoffen in voedsel en cosmetica zitten er nog meer haken en ogen aan TTIP. Een onderdeel van TTIP heet namelijk ISDS. Via ISDS kunnen buitenlandse investeerders Europese overheden voor miljoenen euro’s aanklagen bij internationale private tribunalen als een nieuwe regel hun winst aantast. Dus stel dat wij na alle protesten in Groningen niet meer zouden willen boren naar schaliegas, dan zou een Amerikaans bedrijf dat besluit kunnen aanvechten.

Motie
Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin wordt verteld dat het handelsverdrag TTIP geen afbreuk mag doen aan het Nederlandse rechtssysteem en de Nederlandse democratie. Alleen de VVD stemde als enige fractie tegen de motie. Zij vinden dat de motie een onderdeel is van het kabinetsbeleid, en de VVD stemt altijd tegen overbodige moties.

“Europa is sterker dan Amerika”
Minister Ploumen laat op haar Facebook-account weten dat de VS ons niets kan opdringen. Ploumen: “TTIP dringt ons geen schaliegas, chloorkip en hormoonvlees op […] De EU is het grootste economische machtsblok in de wereld en laat zich niet dicteren. We zijn er zelf bij om verdragen als deze vorm te geven. En als we dat goed doen, hebben we er veel voordeel van. Sterker nog, ik ben hard bezig om ervoor te zorgen dat ook landen buiten de EU en de VS, met name ontwikkelingslanden, er maximaal voordeel van hebben.”

“Nederlanders krijgen meer kanker”
Toch is niet iedereen ervan overtuigd. Het FNV laat in het AD weten dat als TTIP doorgaat, Nederlanders meer kanker krijgen. Ook de directeur van de Consumentenbond is het niet met Ploumen eens en laat dat weten in het voorwoord van de Consumentengids.

Wil je meer weten over TTIP of jouw mening laten horen? Ga dan op 17 april naar het Amsterdamse Volkshotel of kijk voor meer info op de website van Transnational Institute.

Beeld: Renée Frinking

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien