Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Kantoorbaan? Elk half uur even lopen is gezond

Zitten is schadelijker voor je gezondheid dan gedacht. Volgens gezondheidsondernemer René Sielhorst moeten mensen niet meer dan vier uur per dag onafgebroken zitten. Tussendoor bewegen en staan zorgt voor een betere afwisseling. 

Het is tijd voor actie, zegt Sielhorst tegen de NOS. Een werkplek moet volgens hem anders worden ingericht. “Je hoeft niet de hele dag te bewegen of te rennen, het gaat erom dat je het zitten afwisselt met staan. En staan afwisselt met bewegen. Mensen met een kantoorbaan moeten proberen om niet langer dan een half uur achter elkaar te zitten.”

Advertentie

Klachten
De gezondheidsondernemer legt uit dat het lichaam in een shut down-modus gaat als je gaat zitten. “Allerlei lichaamsfuncties worden overgenomen door een stoel. Dat lijkt goed en gezond, maar je kunt allerlei chronische klachten ontwikkelen.” Denk dan aan diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Aanpassen
Zitten hoort bij onze samenleving, aldus Sielhorst. “Dus het is lastig om dit snel aan te passen, je moet de cultuur veranderen.” Personeel, collega’s, iedereen moet zich bewust worden van het feit dat zitten slecht is voor de gezondheid. Bedrijven zijn nog lang niet zo ver en de traditionele bureaus staan nog overal, zegt hij. “Maar een paar bedrijven zijn hier al wel intensief mee bezig. Zo zijn er de zogenoemde oxidesks, die bureaus hebben een zitfiets met een tableau voor je laptop. Zo ben je actief bezig terwijl je aan het werk bent.”

Gouden tip
Sielhorst heeft wel een tip voor mensen met een kantoorbaan. “Maak een post-it en schrijf erop dat je na 30 minuten even moet opstaan en een rondje moet lopen. Plak dit briefje op je computerscherm zodat je’m goed kan zien. Zo trigger je jezelf om je normale patroon te doorbreken. En neem je collega’s mee.”

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien