Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Kantoorbaan? Elk half uur even lopen is gezond

Zitten is schadelijker voor je gezondheid dan gedacht. Volgens gezondheidsondernemer René Sielhorst moeten mensen niet meer dan vier uur per dag onafgebroken zitten. Tussendoor bewegen en staan zorgt voor een betere afwisseling. 

Het is tijd voor actie, zegt Sielhorst tegen de NOS. Een werkplek moet volgens hem anders worden ingericht. “Je hoeft niet de hele dag te bewegen of te rennen, het gaat erom dat je het zitten afwisselt met staan. En staan afwisselt met bewegen. Mensen met een kantoorbaan moeten proberen om niet langer dan een half uur achter elkaar te zitten.”

Advertentie

Klachten
De gezondheidsondernemer legt uit dat het lichaam in een shut down-modus gaat als je gaat zitten. “Allerlei lichaamsfuncties worden overgenomen door een stoel. Dat lijkt goed en gezond, maar je kunt allerlei chronische klachten ontwikkelen.” Denk dan aan diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Aanpassen
Zitten hoort bij onze samenleving, aldus Sielhorst. “Dus het is lastig om dit snel aan te passen, je moet de cultuur veranderen.” Personeel, collega’s, iedereen moet zich bewust worden van het feit dat zitten slecht is voor de gezondheid. Bedrijven zijn nog lang niet zo ver en de traditionele bureaus staan nog overal, zegt hij. “Maar een paar bedrijven zijn hier al wel intensief mee bezig. Zo zijn er de zogenoemde oxidesks, die bureaus hebben een zitfiets met een tableau voor je laptop. Zo ben je actief bezig terwijl je aan het werk bent.”

Gouden tip
Sielhorst heeft wel een tip voor mensen met een kantoorbaan. “Maak een post-it en schrijf erop dat je na 30 minuten even moet opstaan en een rondje moet lopen. Plak dit briefje op je computerscherm zodat je’m goed kan zien. Zo trigger je jezelf om je normale patroon te doorbreken. En neem je collega’s mee.”

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien