Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Welk kersttype ben jij? Doe de quiz!

De één begint in augustus al met aftellen tot kerst, de ander vlucht ieder jaar het liefst naar een ver oord om onder familieverplichtingen uit te komen. Welk kersttype ben jij? 

1. Je krijgt al in september een uitnodiging van je schoonzus om daar kerst te vieren: Jij:

Advertentie

A) Verontschuldigt je en zegt dat jullie dan op vakantie zijn (en moet nu als de wiedeweerga iets boeken).
B) Bent opgelucht dat dat alvast geregeld is en je niet zelf uren hoeft te zwoegen in de keuken.
C) Baalt: ze is je net voor. Het liefst vier je uitgebreid kerst bij jou thuis met de hele familie en een copieus kerstdiner in een huis zo glimmend en glitterend dat Gerard Joling er stil van wordt.

2. Als je met niemand anders rekening hoeft te houden dan jezelf, ziet jouw ideale kerst er als volgt uit:

A) Uitslapen, pizza’s bestellen en 2 dagen lang ondergedoken in pyjama films en series kijken.
B) Een beetje gourmetten, je misselijk eten aan kerstkransjes en voor de 459049634e keer Home Alone kijken.
C) Op kerstavond naar de nachtmis, op kerstochtend met het hele gezin uitgebreid ontbijten, vervolgens met z’n allen een lange wandeling maken, spelletjes spelen, meezingen met Mariah Carey en daarna met z’n allen aanschuiven voor het diner. Op Tweede Kerstdag doe je vrijwel hetzelfde, maar dan met de andere kant van de familie.

3. Hoe lang van tevoren koop je een kerstboom?

A) Kerstboom? Is kaarsen aansteken niet feestelijk genoeg?
B) Je zet een kunstboom inclusief lichtjes neer omdat je een intense hekel hebt aan naalden. Eigenlijk kan ‘ie na Kerst met ballen en al op zolder, want je doet toch ieder jaar hetzelfde.
C) Zodra Sinterklaas het land uit is, staat ‘ie er. Hoe groter, hoe beter. Je koopt ieder jaar weer compleet nieuwe kerstversiering en liefst laat je ‘m staan tot ver in februari.

4. Wat vind je het minst leuke aan Kerstmis?

A) Opgeprikt uren aan tafel je best doen het niet over politiek te hebben omdat dat geheid uitloopt op knallende ruzie met familie die je amper ziet.
B) 2 dagen lang het gevoel hebben dat je waggelend door het leven gaat door al die kerstkransjes.
C) Dat het maar 2 dagen duurt. Als het aan jou ligt, vier je 2 wéken lang kerst.

5. Als je kerst in het buitenland moet vieren, welke bestemming kies je dan?

A) Geef jou maar ‘Club Tropicana’. Zon, zee, cocktails en dan ergens in januari als de feestdagen lang en breed voorbij zijn poepiebruin terugkeren.
B) Club Tropicana? Nee, dan heb je toch liever ‘Last Christmas’:  met vrienden en familie in een chalet op een of ander wintersportoord zitten. Besneeuwde bergtoppen, een knisperende open haard, spelletjes, glühwein en foute kersttruien.
C) Londen! De uitbundige kerstversiering, de christmas carols, de feestoutfits, de cadeauverpakkingen die kunstwerkjes op zich zijn: alsof je over de set van Love Actually loopt.

6. Het is 29 november en de ovenburen hebben zo uitgepakt met de kerstversiering dat het meer lijkt op kermis dan Kerstmis. Jij denkt:

A) Is het te laat om te emigreren?
B) Benieuwd naar hun energierekening in januari.
C) Verdorie, zijn ze je alweer voor.

7. Hoe ziet je ideale kerstdiner eruit? 

A) Een afhaalmaaltijd. Pizza, sushi, Chinees, patat: het kan je niet schelen, als je maar niet hoeft te koken.
B) Met de hele familie gourmetten want je vindt dat zo knus, met z’n allen in pannetjes roeren.
C) Je begint met een appetizer, dan een voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, nagerecht en als je dan nog kunt ademen… een kaasplankje met mierzoete dessertwijn.

8. Welke rol vervul jij tijdens kerst zelf?

A) Je stort je op de drank en daarna kan het 2 kanten op gaan: of je begint buitensporig te flirten met je zwager, of je belandt in een oververhitte discussie met je zus. Je doet het nooit met opzet, maar jij en kerst; op de een of andere manier wil het maar niet lukken.
B) Je duikt de keuken in om uren boven de potten en pannen te staan. Dan hoef je tenminste niet de hele avond je gasten te vermaken en kun je daarna toch rekenen op alle lof.
C) Je transformeert tot sociaal dier. Je trekt je feestjurk aan, zorgt dat iedereen voorzien is van een drankje en hebt de lachers op je hand.

9. Wat voor cadeautje wil jij het liefst onder de boom vinden? 

A) Cadeautjes? Met kerst?! Alsof de decembermaand niet al duur genoeg is.
B) Kaartjes voor het concert van Adele.
C) Je hoeft geen cadeautjes; met de hele familie bij elkaar zijn vind je het grootste geschenk dat er is.

En dan nu, tromgeroffel… de uitslag!

kerstshoot

Overwegend A?
Onder familie sta je ook wel bekend als The Grinch. In december heb je het gevoel dat alles gezellig moét zijn, en gezellig doen op commando is nou eenmaal niet je ding. December is druk, duur en met een beetje pech kom je kilo’s aan. Je bent dan ook blij als het januari is en iedereen weer een beetje normaal doet.

Overwegend B?
Je vindt al het geregel dat voorafgaat aan kerst maar een gedoe, maar eenmaal aan tafel met dierbaren geniet je volop. Dat is dan ook precies waar Kerstmis voor jou om draait. De cadeaus, de versiering en het heerlijke eten zijn leuk, maar met familie zijn en samen terugblikken op het afgelopen jaar vind je het belangrijkst.

Overwegend C?
In augustus luister je al naar Skyradio Christmas, maar in november ben je helemaal niet meer te houden. Sinterklaas wie? Zodra tuincentra hun kerstafdeling hebben opgezet, sta jij vooraan om een kerstboom mee naar huis te slepen. Het huis tover je om tot een soort Winter Wonderland en weken van tevoren oefen je alvast op het kerstdiner om alle gangen te perfectioneren. Je nodigt alle familie, aanhang, vrienden en iedereen die maar wil, bij jou thuis uit en voelt en zodra het januari is een diepe, diepe leegte.

Beeld: Liselore Chevalier. GIF’s: Giphy.com

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien