Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Helpt kippensoep als je verkouden bent?

Als je vroeger ziek was, maakte je moeder een grote kop kippensoep voor je. En dan voelde je je vaak een stuk beter. Maar is het ook écht zo dat kippensoep helpt als je verkouden bent?

De Volkskrant heeft dit uitgeplozen. Er zijn 2 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van kippensoep. De eerste is van 35 jaar geleden. Bij dit Amerikaanse onderzoek werd aan 15 gezonde deelnemers gevraagd om een kom heet water of kippensoep te drinken. Daarna werd gemeten hoe vrij ze door hun neus konden ademen. De groep die de soep had gedronken, kon vrijer door hun neus ademen dan de andere groep.

Advertentie

Ontstekingsremmend
Het tweede onderzoek is ook uitgevoerd in Amerika. Een hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Nebraska onderzocht kippensoep in het laboratorium en ontdekte dat dit een ontstekingsremmende werking heeft. Maar volgens hoogleraar virologie Ab Osterhaus zijn die onderzoeksresultaten ‘wat gammel’, zo vertelt hij in De Volkskrant. Het betrof een klein onderzoek, dat bovendien nooit is herhaald.

LEES OOK: RECEPT: VANDAAG MAKEN WE… OUDERWETSE KIPPENSOEP

Geen flauwekul
Toch wil hij het idee dat kippensoep helpt tegen verkoudheid, niet afdoen als flauwekul. Hoewel kippensoep volgens hem geen directe invloed heeft op het virus dat een verkoudheid veroorzaakt, kan het de symptomen wel verminderen. Maar een griep of verkoudheid duurt niet korter door een soepje, stelt hij. De vermoedelijke verklaring voor het effect is volgens Osterhaus: “Moeders vertrouwde kippensoep geeft een gevoel van welbehagen. Hoe ziek we ons voelen, is nog subjectief.”

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van zaterdag 22 februari

woordzoeker

Premium

Wil jij je weekend goed beginnen met een ouderwetse puzzel? Dan heb jij geluk want op deze zaterdag 22 februari hebben wij weer een leuke woordzoeker voor je klaarstaan. Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Je vindt de puzzel terug in jouw bewaarlijst. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien