Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Ben jij een koukleum? Dit doe je eraan!

Sommige mensen hebben het altijd koud. Ben jij ook zo’n koukleum? Zet je verwarming dan niet hoger maar lager. Het is namelijk allemaal een kwestie van perceptie!

In je huid zitten zenuwen die impulsen naar de hersenen sturen. Die impulsen reageren op de temperatuur van je huid en vooral op de mate van de verandering die de huid voelt.

Advertentie

Onderdompelen
Als je je ineens onderdompelt in de zee, daalt de temperatuur van je huid heel snel. Terwijl het water even later (als je er een tijdje in zit) héérlijk aanvoelt. De temperatuur van je huid is dan weliswaar laag, maar wel constant.

Waarschuwing
Als je je huid in één keer blootstelt aan een dalende temperatuur dan sturen je zenuwen een waarschuwing naar de hersenen: “let op: kou!” Dat is fijn, want anders zou de temperatuur van je interne organen ongemerkt naar beneden kunnen gaan. En dat wil je niet, want dan kun je onderkoeld raken en (als het echt héél koud is) uiteindelijk zelfs overlijden.

Rillen
Gezonde mensen zullen niet zo snel onderkoelen, omdat de hypothalamus (het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het regelen van je lichaamstemperatuur) instructies geeft aan het zenuwstelsel, zoals rillen en kippenvel. Dit voorkomt daling van de lichaamstemperatuur.

Brrr…
Een rilling wordt veroorzaakt door zenuwimpulsen die naar de spieren gaan en zo extra warmte genereren. Bloedvaten (die bloed transporteren naar de koude huid) trekken samen waardoor er minder bloed richting de kou gaat en meer bloed binnenin je lichaam blijft, rondom je organen. Rillen is dus een manier om je bloed warm te houden.

Dikke trui of T-shirt?
De cerebrale cortex, het deel van de hersenen waar die redenering optreedt, weet hoé koud we het precies hebben. Dat, gecombineerd met de impulsen vanuit het limbisch systeem, bepaalt hoeveel last we daarvan hebben. En die gevoelens bepalen weer of we een dikke trui uit de kast trekken of toch een luchtig T-shirtje.

Omgevingstemperatuur vs de ervaringstemperatuur
De werkelijke kou is niet hetzelfde als de kou die we ervaren. Springen we bijvoorbeeld in een zwembad, dan voelt dat misschien wel koud, maar het kan er ook toe leiden dat de kerntemperatuur van het lichaam juist omhoog gaat. Het lichaam doet er van binnen dan namelijk alles aan om het bloed warm te houden. Zo kan je temperatuur van binnen juist wármer zijn dan voordat je dat water in sprong.

Koude vingers en tenen
Je hebt koorts en voelt je koud en rillerig. Ook dan stijgt de kerntemperatuur van het lichaam. Als je koorts hebt worden de zenuwbanen als het ware ‘gereset’, waardoor het lichaam de gemeten kou stabiliseert op dat hogere niveau. Koorts is natuurlijk niet zo’n goed teken – je lichaam geeft aan dat er ergens een probleem is.

Vrouwen vs mannen
Vrouwen hebben het vaak kouder dan mannen. Dat heeft te maken met het hormoon oestrogeen. Ook hebben vrouwen meer onderhuids vet, waardoor hun huidtemperatuur per definitie iets lager ligt.

Omgeving
Het gevoel dat je het altijd koud hebt, kan worden beïnvloed door het gedrag van de mensen om je heen. Bij een onderzoek werden een aantal vrijwilligers naast elkaar gezet. Ze keken eerst naar een video waarin acteurs deden alsof ze het ijskoud hadden; daarna juist bloedheet. Gevolg: de toeschouwers kopieerden dat gedrag terwijl hun omgevingstemperatuur exact hetzelfde was gebleven!

Zet je verwarming eens laag
Tegenwoordig hebben we zulke lekkere warme kleren, comfortabele huizen en kantoren dat het buiten al snel koud aanvoelt. Als jij ook zo iemand bent die het altijd koud heeft en daar iets aan wil doen: zet je verwarming dan niet hoger, maar láger. Hierdoor zorgt je eigen stofwisseling weer voor jouw ideale gevoelstemperatuur, ben je niet langer een koukleum en kun je – ook als je het comfort van je eigen huis verlaten hebt – tegen een (wind)stootje.

Bron: Iflscience. Beeld: Bart Brussee

Ryanne van Dorst: “Ik praat al snel te veel, ik zeg alles wat in me opkomt”

Ryanne van Dorst - Libelle

Premium

Ryanne van Dorst (35) is muzikant en programmamaker. Ze maakt de podcast Apodcalypse over artiesten en hun muziek. Ryanne heeft een vriendin en woont in Rotterdam.

Waarom moeten we je podcast Apodcalypse luisteren?
"Dat hóeft niet, maar ik wilde voordat de wereld vergaat nog één keer door mijn platenkast lopen. In de podcast luister ik van elke plaat één nummer. Als je meeluistert, leer je misschien nieuwe muziek kennen. Het

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien