Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Wil je een groot gezin? Zoek een lange man

Ben je langer dan gemiddeld? Dan ben je niet alleen groter dan veel mensen, maar kan het maar zo zijn dat je ook een groter gezin hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lange Nederlanders meer kinderen krijgen. Dat geldt vooral als je een lange man bent.

De Nederlandse wetenschapper Gert Stulp onderzocht de rol van lichaamslengte in de voortplanting. Want we zijn in 150 jaar tijd gemiddeld 20 centimeter langer geworden, terwijl dat voor andere (westerse) landen in de wereld niet geldt. Zo zijn Amerikanen in die periode slechts 6 centimeter gegroeid.

Advertentie

Lang, langer, langst
De gemiddelde Nederlandse man is tegenwoordig 1.84 meter; vrouwen zijn gemiddeld 1.71 meter. We behoren dus tot de langste mensen ter wereld, maar dat was vroeger wel anders. “150 Jaar geleden waren Nederlanders juist kleiner dan andere westerlingen”, zegt wetenschapper Stulp tegen de NOS. Hij wilde daarom weten waar die groei vandaan komt.

Meer kinderen
Stulp verzamelde lengtegegevens van een kleine 100.000 Nederlanders die kinderen kregen tussen 1935 en 1967. Telkens bleek dat de langste ouders ook steeds de meeste kinderen kregen, al geldt dit vooral voor lange mannen. Maar waarom? Stulp denkt aan een proces van natuurlijke selectie, maar de wetenschapper wil dit niet concluderen omdat er geen genetisch onderzoek is verricht. Hij gaat daarom verder in zijn zoektocht naar dat antwoord.

LEES OOK: ANNEMARIE IS 1.94 METER: “IN DE PUBERTEIT KREEG IK WEL PROBLEMEN MET MIJN LENGTE”

Man, wat lang
Evolutionair bioloog Stephen Stearns, die niet betrokken was bij het onderzoek, denkt dat Stulps vermoeden klopt. “Deze studie laat zien dat de menselijke populatie nog altijd afhankelijk is van natuurlijke selectie”, zegt de bioloog tegen Sciencemag. Bovendien heeft Stearns de Nederlanders uit het noorden met eigen ogen gezien. “Man, ze zijn lang.”

Lengte vs breedte
Jarenlang waren de Amerikanen de langste mensen ter wereld. In de 18e eeuw waren ze 5 tot 8 centimeter groter dan de Nederlanders. Vandaag de dag zijn ze vooral het zwaarst, maar hebben de strijd om de langste te zijn in de 20e eeuw van de Noord-Europeanen verloren.

Volgens Guiness World Records is Sultan Kosen uit Turkije de langste man op aarde. In deze video van Omroep Gelderland krijgt hij nieuwe schoenen in maat – schrik niet – 62: 

Kwestie van genen
Hoe we nou zo lang zijn geworden is niet helemaal duidelijk. Genen hebben een grote invloed op onze lichaamslengte. Wetenschappers ontdekten dat minstens 180 genen invloed hebben op hoe lang je wordt. Die genen hebben los van elkaar een kleine invloed, maar samen bepalen ze voor 80% hoe lang je wordt.

Omgeving
Ook je omgeving heeft een grote invloed. Wanneer Japanse kinderen naar Hawaii emigreren, worden ze bijvoorbeeld langer dan hun ouders. Sommige wetenschappers denken dat een dieet met veel melk en vlees een grote rol speelt. En aangezien het heel Hollands is om veel kaas en melk te nuttigen, zou dat maar zo een plausibele verklaring kunnen zijn. Ook gezondheidszorg heeft invloed gehad.

Lang = leuk
Wat ook een rol kan spelen is dat we lange mannen associëren met gezondheid, aantrekkelijkheid, een hogere opleiding en een hoger inkomen, denkt onderzoeker Stulp (die zelf bijna 2 meter is). En ja, hoe populairder je bent bij de vrouwen hoe groter de kans dat je kinderen krijgt…

Presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno nemen in hun programma ‘Proefkonijnen’ de proef op de som: hoe is het om extreem lang te zijn? Bekijk de video: 

Bron: Sciencemag, NOS. Beeld: iStock

Speel hier de sudoku van vrijdag 24 januari

Sudoku

Premium

Zin om je hersenen weer even op scherp te zetten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Op deze vrijdag 24 januari hebben wij namelijk weer een leuke sudoku voor je.

Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Veel succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien