Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dit is de leeftijd waarop mensen het ongelukkigst zijn

Het slechte nieuws: de midlifecrisis bestaat echt. Het goede nieuws: daarna wordt alles weer beter. 

Onderzoekers van The Economic Journal onderzochten op welke leeftijd mensen het gelukkigst zijn. Ze volgden 50.000 volwassenen in Australië, Engeland en Duitsland een leven lang. En wat blijkt: de gelukscyclus loopt in een U-vorm. De meeste mensen bereiken het dieptepunt als ze tussen de 40 en 42 jaar oud zijn. Op die leeftijd zijn ze het ongelukkigst. Daarna wordt het beter en klimt het geluksniveau weer omhoog tot aan je 70e.

Advertentie

In alle landen
De onderzoekers zagen ook dat in alle landen de cyclus min of meer hetzelfde verliep. “We hebben dezelfde mannen en vrouwen gedurende hun leven gevolgd en zien dat in alle landen een U-vorm volgen als het gaat om de mate van menselijk welzijn”, zeggen de hoogleraren van de Universiteit van Warwick die het onderzoek leidden.

Kinderen
Overigens heeft het hebben van kinderen niets te maken met het gelukscijfer. “Het dieptepunt op middelbare leeftijd komt niet door de aanwezigheid van jonge kinderen in een huishouden. Op welke leeftijd dan ook heeft het hebben van nageslacht geen invloed op het gelukscijfer.”

Lasten dragen
Vermoedelijk heeft het dieptepunt op je 40e alles te maken met verantwoordelijkheid. “Kinderen en ouderen zijn op een bepaalde manier beschermd in het leven. Op een latere leeftijd staan je financiën er beter voor. Voor een kind geldt hetzelfde. Aan het begin en einde van je leeftijd wordt er voor je gezorgd. Mensen van een jaar of 40 moeten veel meer lasten dragen. Je past op je kinderen, je ouders en jezelf”, verklaart psychotherapeut Phillip Hodson in The Guardian.

“Je werkt waarschijnlijk harder dan je zou doen op latere leeftijd en toen je jonger was. Je moet altijd paraat staan en daardoor zijn je dagen lang en is je portemonnee dun. Dat is universeel.”

Iedere dag de leukste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor een van onze nieuwsbrieven!

Bron: The Guardian. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien