Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom schokt je lichaam voordat je in slaap valt?

Bijna iedereen heeft het weleens gehad: net als je op het punt staat om in slaap te vallen, schiet je plotseling met een schok weer wakker. Hoe komt dat toch?

Zo’n schokje heet een hypnagoge schok of een slaapstuip. Wetenschappers zijn er niet over uit wat het precies veroorzaakt; er zijn verschillende theorieën over. Sommigen stellen dat het kan voorkomen dat de hersengebieden die zorgen voor waarneming nog wakker zijn, terwijl het gedeelte van het brein dat alle spieren aanstuurt wel al slaapt. Het wakkere hersengebied denkt daardoor dat je valt en spant in een reflex al je spieren aan om je overeind te houden. Andere wetenschappers denken dat de stuiptrekkingen iets te maken hebben met stress, angst of een verstoorde nachtrust.

Advertentie

Oertijd
De Belgische site HLN ging op onderzoek uit en kwam tot een heel andere conclusie op de vraag waar die ‘spastische’ schokken toch vandaan komen. Het antwoord brengt ons héél ver terug in de tijd. De verklaring voor die stuiptrekkingen ligt namelijk in de oertijd, toen de mensen nog holbewoners waren.

Leven of dood
Voor holbewoners waren de stuiptrekkingen een trucje om onszelf tegen te houden wanneer we in een boom in slaap dreigden te vallen. De spastische trekjes hielden ons wakker, en dus ook in leven. Daarnaast zou het ook een controle zijn om te zien of we nog leven. In die tijd werd te stil liggen namelijk geassocieerd met gevaar en zelfs de dood. De schokken zijn simpelweg nooit helemaal uit het systeem van de mens verdwenen…

Moeder doet niets liever dan haar slapende baby verkleden:

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]


De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

Beeld: iStock

Anne-Wil merkt dat ze ouder wordt als Han haar op iets wijst

Vrouw zorgen

Premium

Anne-Wil heeft 2 kinderen, 5 kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze spreekt af met haar jeugdvriendinnen Helga en Agnes.

Zaterdag

Meteen na het ontbijt ben ik begonnen met het leeghalen van de kerstboom. Weg met dat ding! Andere jaren kan ik er bijna geen afscheid van nemen, nu kan hij me niet snel genoeg de deur uit zijn. Het is trouwens nog een heel karwei, en als ik klaar ben zitten de naalden tot onder mijn oksels, dwars door mijn trui heen. Het kan me allemaal niets schelen. [premium-verder-lezen] Ik maak de knijpertjes van de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien