Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom schokt je lichaam voordat je in slaap valt?

Bijna iedereen heeft het weleens gehad: net als je op het punt staat om in slaap te vallen, schiet je plotseling met een schok weer wakker. Hoe komt dat toch?

Zo’n schokje heet een hypnagoge schok of een slaapstuip. Wetenschappers zijn er niet over uit wat het precies veroorzaakt; er zijn verschillende theorieën over. Sommigen stellen dat het kan voorkomen dat de hersengebieden die zorgen voor waarneming nog wakker zijn, terwijl het gedeelte van het brein dat alle spieren aanstuurt wel al slaapt. Het wakkere hersengebied denkt daardoor dat je valt en spant in een reflex al je spieren aan om je overeind te houden. Andere wetenschappers denken dat de stuiptrekkingen iets te maken hebben met stress, angst of een verstoorde nachtrust.

Advertentie

Oertijd
De Belgische site HLN ging op onderzoek uit en kwam tot een heel andere conclusie op de vraag waar die ‘spastische’ schokken toch vandaan komen. Het antwoord brengt ons héél ver terug in de tijd. De verklaring voor die stuiptrekkingen ligt namelijk in de oertijd, toen de mensen nog holbewoners waren.

Leven of dood
Voor holbewoners waren de stuiptrekkingen een trucje om onszelf tegen te houden wanneer we in een boom in slaap dreigden te vallen. De spastische trekjes hielden ons wakker, en dus ook in leven. Daarnaast zou het ook een controle zijn om te zien of we nog leven. In die tijd werd te stil liggen namelijk geassocieerd met gevaar en zelfs de dood. De schokken zijn simpelweg nooit helemaal uit het systeem van de mens verdwenen…

Moeder doet niets liever dan haar slapende baby verkleden:

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]


De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

Beeld: iStock

Áltijd groen in je keuken met deze zelfgemaakte kruidentrolley

kruidentrolley

Niets lekkerder dan koken met verse kruiden. Maar waar laten we al die potjes? Nou, in deze leuke trolley, die je heel makkelijk zelf maakt.

Dit heb je nodig voor de kruidentrolley

  • Zwarte houten keukentrolley € 49,- | 6 opbergblikken taupe 11x11x16 cm € 4,- p.st | Houten schaal Venezia € 7,- | Schuurblok middel € 1,
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien