'Lichaam Barbie niet onrealistisch, maar praktisch'

Dat meldt een ontwerper van Mattel.
De onrealistische lichaamsproporaties van speelgoedpop Barbie zijn vaak onderwerp van gesprek geweest. De speelgoedpop zou een slecht zelfbeeld bij jonge meisjes oproepen. Hoewel de eerste pop eigenlijk een ‘supermodel’ moest voorstellen, blijkt haar lichaam zo lang en slank te zijn om praktische redenen.
Een ontwerper bij speelgoedfabrikant Mattel spreekt zich uit over de discussie: “Het is nooit de bedoeling geweest dat Barbie een realistisch lichaam zou hebben”, zegt de 43-jarige Kimberley Culmone, die sinds 2007 verantwoordelijk is voor het ontwerp van de pop. “Ze is zo ontworpen dat meisjes haar makkelijk aan en uit kunnen kleden.”
Een onderzoek van de universiteit van Sussex wees in 2006 uit dat meisjes zichzelf kunnen gaan vergelijken met de poppen, waardoor ze een verstoord zelfbeeld kunnen ontwikkelen. Culmone is het daarmee oneens. “Meisjes kijken heel anders naar de wereld dan volwassenen”, zo stelt ze. “Ze worden eerder beïnvloed door hun ouders en vriendinnetjes.”
Bekijk hieronder hoe erg Barbie met de ‘normale vrouw’ verschilt:
Eind vorig jaar plaatste een de Facebook-groep Plus Size Modeling een afbeelding van een plus-size versie van Barbie. Ze riepen op om de foto te liken en delen als lezers vonden dat er plus-size Barbies gemaakt moesten worden. Ze kregen maar liefst 36.000 likes en meer dan 1.600 shares.
Lees hier meer van het interview met de Mattel-ontwerper.
Bekijk hier hoe erg Barbie door de jaren heen is veranderd.
Wat vind jij van de Barbie-kwestie? Geef je mening in een reactie.
Eerder verschenen op VrouwOnline