Dagelijks puzzelen voor slechts € 2,99 per maand >

Zoek binnen:

Deze vrouw neemt al 80 jaar een selfie in de schiettent

Ria van Dijk (1920) komt al sinds 1936 op de kermis. Ieder jaar lost ze een schot in de schiettent. En iedere keer dat Ria schiet, schiet de camera een foto van haar.

Al bijna 80 jaar lang wordt Ria ieder jaar met haar luchtbuks gefotografeerd in de schiettent. Als 16-jarige deerne kwam ze er voor het eerst, en dat was in het vooroorlogse Nederland voor een meisje best bijzonder. Ria trok veel bekijks. Na een paar keer schieten raakte ze de roos, waardoor een camera met flitslicht werd geactiveerd – de foto die toen werd gemaakt mocht ze als trofee mee naar huis nemen.

Advertentie

Altijd in de roos
Sindsdien wil Ria op elke kermis die ze bezoekt een keer schieten. Omdat ze altijd in de roos schiet, is er inmiddels een fantastische fotoserie ontstaan. In 2009 besloot het Stedelijk Museum de collectie aan te kopen. Het mooiste van de foto’s is dat je de tijd ziet verstrijken: van de kortgeknipte jongens en kuise meisjes uit de jaren ’30 gaan ze over in de vetkuiven van de jaren ’50 en de hipsters van nu. Met als enige constante factor Ria zelf – in volle glorie met haar luchtbuks.

Een paar foto’s uit de collectie:

1936

luchtbuks-ria-2

1938

luchtbuks-ria-3

1964

luchtbuks-ria-4

1975

luchtbuks-ria-5

1989

luchtbuks-ria-6

2015

luchtbuks-ria-7

 

Bekijk hier nog meer foto’s.

Bron: HP de Tijd. Beeld: HP de Tijd

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien