Cinderella Classic 4-seizoenen dekbed nu vanaf € 69,95!

Zoek binnen:

Feit of mythe: krimpt je maag als je minder eet?

Het is een alom bekend verhaal onder lijners: als je wat minder eet, krimpt je maag. Maar: is dat wel echt waar of is het een broodje aap?

 

Advertentie

Jarenlang namen we aan dat als je minder eet, je maag krimpt. Een kleinere maag zit sneller vol, dus eet je minder en val je af. Eigenlijk een soort doe-het-zelf maagverkleining dus. Maar helaas: zo eenvoudig is het niet.

600 calorieën
Als je echt wilt dat je maag krimpt, mag je maar 600 calorieën per dag eten – dat is de helft van het aantal calorieën dat voedingsdeskundigen vrouwen aanraden als je af wilt vallen. Kortom: absoluut geen verantwoorde manier van afvallen.

Niet wenselijk
Volgens maag- en darmarts James Lee is het helemaal niet zo wenselijk om een kleinere maag te bezitten. Je maag is misschien sneller gevuld, maar het betekent niet dat je gedurende de dag minder hongergevoel hebt. Bovendien zorgen dat soort extreme diëten juist dat je kilo’s aankomt zodra je weer in een normaal eetpatroon vervalt. Hallo jojo-effect!

Hongerregulerende hormonen
De magen van mensen met obesitas verschillen helemaal niet veel van de maag van iemand met een normaal gewicht, stelt het magazine Gastrentrology. “De grootte van de maag is niet de belangrijkste factor bij het afvallen”, zegt James. “In plaats van tegen je eigen lichaam te vechten, kun je beter die hongerregulerende hormonen tevreden houden door veel vezels en eiwitten te eten. Ook ervoor zorgen dat je maag nooit zo leeg is dat je rammelt van de honger, kan overeten tegengaan.”

Hij adviseert verder om vijf kleine maaltijden per dag te verorberen in plaats van 3 grote en genoeg slaap te pakken om de hormoonhuishouding op orde te houden.

 

Bron: HLN. Beeld: Sanne Tulp

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien