Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

9x waarom je nóóit je make-upkwasten moet uitlenen

Even eerlijk: hoe vaak onderwerp je je make-upkwasten aan een grondige schoonmaakbeurt? Het is typisch zo’n klusje dat je vergeet, maar echt: het loont de moeite. 

Wat er gebeurt als je je make-upkwasten niet of nauwelijks schoonmaakt, is namelijk behoorlijk huiveringwekkend. En hoe fris je vriendin/collega/zus ook is: leen nooit je make-upkwasten aan haar uit.

Advertentie

 1. Je poriën raken verstopt
  Een groot voordeel van make-upkwasten is dat je niet de hele tijd met je handen aan je gezicht hoeft te zitten. Maar als je kwasten vies zijn, schiet het nog steeds niet op. Het vuil op je gezicht komt op de kwast, en via de kwast belanden die bacteriën dus zo weer op je gezicht. Als je last hebt van puistjes en de oorzaak maar niet kunt ontdekken, kunnen je kwasten zomaar de boosdoeners zijn.
 2. Je kunt een stafylokokken-infectie oplopen
  Stafylo-wat? Stafylokokken zijn een bacteriesoort die veel (gezonde) mensen meedragen op hun huid. Ze broeien lekker in een klimaat van dode huidcellen, vuil, olie en milieuvervuiling. Klinkt misschien vergezocht, maar het is dichterbij dan je denkt. Een vrouw in Australië liep een stafylokokken-infectie op nadat ze make-upkwasten had uitgeleend aan een vriendin. Gevolg? Ze raakte verlamd in haar armen en benen.
 3. Je make-up knapt er niet van op
  Een van de belangrijkste redenen om een kwast te gebruiken is dat je je make-up er mooier en preciezer mee kunt aanbrengen dan met je handen. Die vlieger gaat helaas niet op als de make-upresten van vorige week er nog op zitten.
 4. Je kunt een ontstoken oog krijgen
  Je kunt een ontstoken oog oplopen als je make-up deelt. Dat geldt dus ook voor make-upkwasten. Het is misschien niet zo levensbedreigend als de stafylokokken bij punt 2, maar desalniettemin een kwaaltje waar je liever ver weg van blijft.
 5. Je huid raakt geïrriteerd
  Door het opgehoopte vuil en de bacteriën wordt de kwast stijf, waardoor je je huid irriteert. En die irritatie oplossen door nog meer make-up op je gezicht te kwasten om die irritatie te camoufleren, brengt je alleen maar verder van huis.
 6. Je verspilt geld
  Goed onderhouden make-upkwasten gaan langer mee, zo simpel is het.
 7. Je kunt je wimpers er mee ruïneren
  Een wimperkruller is een perfecte tool voor grote Bambi-kijkers, maar bedenk wat er gebeurt als er nog resten plakkerige mascara op de kruller zitten. Vaarwel wimpers!
 8. Je kunt sneller rimpels krijgen
  Een vieze make-upkwast kan je huid blootstellen aan vrije radicalen, wat ervoor zorgt dat het collageen en de elasticiteit van de huid afbreekt. Gevolg: vroegtijdige rimpels. En wie zit daar nu op te wachten?
 9. Je vieze kwast trekt insecten aan
  Een beautyblogger ging vorig jaar viraal omdat ze een compleet insectennest ontdekte in haar make-upsponsje. De kans dat je ook een insect uit je spons trekt is niet zo groot, maar waarom zou je het risico nemen?

En als je toch bezig bent, lees dan hier hoe je je make-upkwasten het beste schoon houdt.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien