Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

'Denker des Vaderlands' zijn: wat betekent dat eigenlijk?

Arts , filosoof en hoogleraar Marli Huijer is de eerste vrouw in Nederland die zich ‘Denkeres des Vaderlands’ mag noemen. Maar… wat is dat eigenlijk?  ”Een Denker des Vaderlands brengt de filosofie onder de aandacht.”

Waarom is dat belangrijk?
“Je kunt filosofie inzetten bij actuele vraagstukken.”

Advertentie

Hoe dan?
“Ik zit al 11 jaar in een discussiepanel van dagblad Trouw waarin we praten over actuele onderwerpen en dan proberen we verder te denken dan de eerste de beste oplossing.”

Een oplossing waarvoor?
“Voor maatschappelijke problemen. Als hoogleraar sta ik middenin de samenleving tussen studenten, verschillende culturen en sociale klassen. In die hoedanigheid fungeer ik een beetje als hun stem.”

Het gaat dus om communicatie?
“Ja. Ik vind het belangrijk dat mensen met elkaar in gesprek gaan en vraag me daarbij steeds af hoe we dat het beste kunnen doen.”

Kun je een voorbeeld geven?
“ Na de moord op Theo van Gogh is het plan ‘Wij Amsterdammers’ bedacht, speciaal om de dialoog tussen verschillende bevolkingsgroepen op gang te brengen.”

En dat hebben we te danken aan een filosofische benadering?
“Filosofen leveren een belangrijke bijdrage aan de cultuur en kijken verder dan simpele oplossingen.”

Rene Gude
Marli is de opvolger van filosoof Rene Gude. Hij was bijna twee jaar lang Denker des Vaderlands. Hij lijdt aan botkanker en kreeg in september 2014 te horen dat hij stervende is. In programma’s als De Wereld Draait Door sprak hij daar regelmatig over. Kijk hier een ontroerend fragment uit DWDD waarin hij openhartig spreekt over zijn naderende dood.

De Denker des Vaderlands is een initiatief van dagblad Trouw, de Internationale School van Wijsbegeerte en Filosofie Magazine. Marli is de derde persoon die de titel mag dragen. Aan de denker is de taak om de hectiek van het nieuws in een breder verband te plaatsen. Marli mag zich vanaf 27 maart officieel twee jaar lang ‘Denkeres des Vaderlands’ noemen.

Beeld: Bert Nienhuis

Zo ziet deze week (31 maart t/m 6 april) eruit volgens je numeroscoop

Numeroscoop

Premium

Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? Bekijk dan elke week hier je numerologische weekvoorspelling. 

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien