Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Steeds meer kinderen moeten een bril: hoe kan dat?

Steeds meer kinderen moeten een bril, om goed van veraf te kunnen zien. De reden komt natuurlijk niet uit de lucht vallen: kinderen zitten te veel binnen, voor de computer of op hun telefoon. Hoe zit het precies en wat kun je er als ouder tegen doen? Vier vragen. 

1. Wat is er precies onderzocht?
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Rotterdam deden onderzoek onder vijfduizend Rotterdamse kinderen van zes jaar. Al deze kinderen zijn gevolgd vanaf de zwangerschap. Wat blijkt? Kinderen van zes jaar die meer dan twee uur per dag lezen en computerspelletjes spelen, zijn vaker bijziend.

Advertentie

2. Is bijziendheid dan zo slecht?
Bijziendheid, of ‘myopie’, is een afwijking die vaak voorkomt: van dichtbij zie je prima, van veraf niet. Onderzoeker Roelof Polling wil ouders vooral waarschuwen, schrijft de Volkskrant: er komen steeds meer bijzienden bij als we zo doorgaan. Hij roept ze op snel in te grijpen. Bijziendheid ontstaat bijna altijd in de eerste twintig jaar van iemands leven. Als de ogen van jonge kinderen dus al verpest zijn, is het heel lastig om daar op latere leeftijd iets aan te doen. Het is schokkend, maar blijkbaar waar: de helft van de zesjarige kinderen in Nederland heeft rond zijn twintigste een ernstige oogafwijking – en die gaat nooit meer weg.

3. Hoe worden kinderen bijziend?
Kinderen zijn steeds meer bezig met hun telefoons, tablets of de televisie en spelen minder buiten. Worden ze daardoor ook bijziend? Onderzoekers zeggen van wel. Als kinderen veel achter een scherm zitten, gaat het oog scherpstellen op één punt. De rest wordt wazig. Het oog probeert dan op die wazigheid in te stellen, en past zijn vorm daar ook steeds op aan. Als een kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in die ‘verkeerde vorm’. De ogen raken zó gewend aan dat korte-afstand-kijken, dat iets in de verte zien steeds lastiger wordt.

4. Wat kun je als ouder doen?
Ooglaseren is niet voor iedereen geschikt, zegt Polling. Wat wel werkt, is afspraken maken met kinderen over hoelang ze op de tablet mogen of voor de televisie mogen zitten. Maximaal een half uur voor een beeldscherm is de richtlijn. Ook moeten ze afstand houden van het scherm: zo’n dertig centimeter. Maar ook daglicht speelt een rol, zeggen de onderzoekers. Het beste is als kinderen minimaal twee uur per dag buitenspelen. Dan is de kans op bijziendheid een stuk kleiner.

Meer over dit onderwerp?

  • Eerder deze maand kwam de iPadschool weer in het nieuws. Heeft dat eigenlijk wel effect, leskrijgen op iPads? Het ministerie van Onderwijs gaat het onderzoeken. We vroegen lezeressen op Facebook wat ze vinden van deze nieuwe vorm van lesgeven. Marge van der Weide vindt de nieuwe vorm van onderwijs erg wennen: “Jammer, want ik heb juist leuke herinneringen aan mijn schooltijd met klasgenoten. Had ik niet willen missen.”
  • Onderzoekers ontdekten begin dit jaar dat lichtgevende tablets voor een slechte nachtrust zorgen. Als je vooral ’s avonds met blauw licht in contact komt, maak je minder van het slaaphormoon melatonine aan. En dan val je dus moeilijker in slaap.
  • Wat is eigenlijk het beste tijdstip om te gaan slapen?
Bron: RTL Nieuws, de Volkskrant. Beeld: iStock

 

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien