Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Pas op: je lievelingseten kan de menopauze verergeren

Een dampend bord pasta, een frietje met een klodder mayo, een echte Italiaanse pizza: het is allemaal heerlijk, maar geen goed nieuws als je in de menopauze zit.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die in hun menopauze zitten geen baat hebben bij snelle koolhydraten. Inderdaad ja, die zitten in zo’n beetje alles wat lekker is. Van de gevolgen die ze kunnen hebben word je niet vrolijk: ze kunnen je stemming verpesten, angstgevoelens versterken en depressie veroorzaken.

Advertentie

Suiker in het bloed
De onderzoekers kwamen tot die conclusie door gegevens van 700.000 vrouwen die in de menopauze zitten te verzamelen. Ze onderzochten wie er een depressie heeft, het type koolhydraten dat ze aten en hoe vaak en hoe snel hun lichaam de koolhydraten afbreekt tot suiker en zo in het bloed terechtkomt (ook wel bekend als de glycemische index).

LEES OOK: DIT IS SUSAN IN DE OVERGANG

Insuline
Nadat ze al die gegevens onder de loep hadden genomen, concludeerden ze dat hoe bewerkter de koolhydraten, des te sneller ze werden afgebroken en geabsorbeerd, wat weer leidt tot een enorme piek in de bloedsuikerspiegel. Zodra de bloedsuikerspiegel piekt, maakt het lichaam insuline aan om het weer op een normaal niveau te krijgen. Die toestroom van insuline kan leiden tot ernstige stemmingswisselingen, vermoeidheid en symptomen van depressie.

Voorkomen
Het goede nieuws is dat de onderzoekers denken dat depressie bij deze groep vrouwen eenvoudig te voorkomen is door het voedingspatroon aan te passen. Uit het onderzoek bleek namelijk dat de vrouwen die meer eten binnenkrijgen dat langzaam energie afgeeft (volkoren producten, groente en ongeperst fruit) minder risico lopen om mentale problemen te krijgen.

Nu de onderzoekers deze link hebben gevonden, gaan ze bekijken of dit ook geldt voor mensen die niet in de menopauze zitten.

Zit je in de overgang? Onze dokter Rutger vertelt in deze video wat je tegen de klachten kunt doen:

 

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The American Journal of Clinical Nutrition. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien