Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Zo is het écht om met migraine te leven

Migraineweek – “Verjaardagen, afspraken met vriendinnen, etentjes en werk, ik heb alles weleens op het laatste moment moeten afbellen omdat mijn hoofdpijn te erg was. Toch, zelfs op dagen dat ik niet eens meer rechtop kon zitten zonder over te moeten geven, ben ik bang geweest dat anderen stiekem dachten dat ik me aanstelde. Want wat een gedoe allemaal. Iedereen heeft toch weleens hoofdpijn?”

Komende week is het migraineweek. De initiatiefnemers willen hiermee bewustwording creëren onder het grote publiek. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je migraine niet vergelijken met ‘gewone’ hoofdpijn.

Advertentie

Opstaan lukt niet meer
Libelle’s Liesbeth weet hoe het is om met migraine te leven. “Ik heb het niet altijd even vaak of even lang, maar als het gebeurt, ben ik de klos. Het begint meestal ’s nachts met een bonzend hoofd, soms een lichte oorpijn en vooral: enorme misselijkheid. Slapen is er niet meer bij, opstaan lukt vaak ook niet meer. Dus daar lig ik dan, de hele dag stil in bed, te wachten tot het overgaat.”

Aangeboren hersenziekte
Liesbeth is lang niet de enige. Zo’n 1 op de 5 Nederlanders kampt met migraine. Het is een neurologische en aangeboren hersenziekte die in alle gevallen genetisch bepaald is. Bijna iedereen kent de symptomen wel: bonzende hoofdpijn, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Maar daar houdt het dan op, wat kennis betreft. Over de oorzaken en behandeling zijn nog heel veel vragen, vertelt neuroloog Emile Couturier van het hoofdpijncentrum in Amsterdam.

LEES OOK: ZO KOM JE VAN MIGRAINE AF IN 4 STAPPEN

Hogere kans op depressie
“Migraine is niet iets wat je krijgt, maar wat je hebt. Zonder behandeling is het heel ingrijpend voor de patiënt, en de zogenaamde ‘ziektelast’, de mate van lijden, is hoog”, vervolgt Couturier. Je kunt tijdelijk niet voor de kinderen of het huishouden zorgen, moet je ziek melden, sociale verplichtingen afzeggen en hebt ook nog eens een hogere kans op het ontwikkelen van depressie. Kortom: wie migraine heeft, stelt zich niet aan.

De juiste behandeling
Gelukkig is er ook goed nieuws. Met de juiste behandeling valt met migraine goed te leven. Dit kun je doen:

    • Hou een hoofdpijndagboek bij en noteer daarin wanneer je migraine hebt en hoe erg de pijn is. Zo wordt duidelijk waar het zwaartepunt ligt, bijvoorbeeld rond je menstruatie. Soms kan dan een aanpassing in je levensstijl al helpen (meer sporten, ontspanning zoeken, koffie, chocola en alcohol mijden).
    • Medicijnen zijn er ook, zoals triptanen. Die zijn er ook in de vorm van neusspray of smelttablet (handig als je bij misselijkheid ook last hebt van braken). Schroom vooral niet om naar de huisarts te gaan. Er zijn 7 verschillende soorten triptanen. Als de een niet helpt, helpt de ander misschien wel.
    • Er is ook medicatie die aanvallen kan voorkomen. Denk hierbij aan bètablokkers, medicijnen tegen epilepsie, hormooninjecties en bloeddrukverlagers. Dat klinkt misschien heftig, maar in de juiste dosis kan het je leven een stuk prettiger maken. “Met de goede medicijnen zou je bij wijze van spreken even een vergadering kunnen uit lopen, zelf een injectie zetten en 20 minuten later weer fris verder kunnen”, stelt Couturier.
    • Spierverslapper botox staat vooral bekend als cosmetische ingreep, maar kan tegen migraine helpen. Neuroloog Couturier bevestigt dat botox in bepaalde gevallen kan helpen. Helaas geldt dat dus niet voor iedereen.

Geen wijn meer
En Liesbeth? “Nu drink ik geen rode wijn meer, ben matig met koffie en suiker, slaap elke nacht 8 uur, spin 2 keer per week en… kreeg 4 weken geleden weer uit het niets een migraineaanval. Binnenkort ga ik dus terug naar de huisarts, maar mijn begin is gemaakt. Als ik dan toch ook een van die 2 miljoen Nederlanders ben, laat ik dat dan maar eens grondig aanpakken.”

Wil jij weten of je lijdt aan migraine of last hebt van een stevige hoofdpijn? Doe hier de zelftest.

Beeld: iStock 

Zo ziet deze week (11 t/m 17 augustus) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien